En Sıcak Konular

Uzmanlar işsizliğin daha da düşmesini bekliyor

16 Temmuz 2012 15:26 tsi
Uzmanlar işsizliğin daha da düşmesini bekliyor Nisan ayı işsizlik oranına ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar,

Uzmanlar işsizliğin daha da düşmesini bekliyor

Haber 7

Nisan ayı işsizlik oranına ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar, ''Bundan sonraki süreçte yaz ayları ile birlikte düşüş devem edecektir'' görüşünü paylaştı.

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil: ''Bundan sonraki süreçte yaz ayları ile birlikte düşüş devem edecektir''

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, nisan ayı işsizlik oranına ilişkin, ''Bundan sonraki süreçte yaz ayları ile birlikte düşüş devem edecektir'' görüşünü paylaştı.

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Fertekligil, işsizlik oranlarının geçen yıl eylül ayında yüzde 9'un altına gerilediğini ve 2012 yılının en düşük rakamı olduğunu belirterek, bunun bahar döneminin getirdiği bir durum olduğunu, yaz aylarına doğru işsizlik rakamlarının düştüğünü ifade etti.

İşsizlik oranlarında, bundan sonra bir iki ay daha düşme trendinin devam edebileceğini belirten Fertekligil, şu değerlendirmede bulundu:

''Bir kaç ay daha yüzde 9'un altında görebiliriz. Mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlara baktığımızda orada da serinin en düşük rakamlarından biri. Ocak ayında da rakam yüzde 9'du, nisan ayında yüzde 9 olarak gerçekleşti. Burada da yatay seyir devam edebilir. Sonbahar, kış aylarında işsizlik tekrar yükselecektir. Yüzde 10'lu rakamları göreceğiz. Ama şu ana baktığımızda olumlu bir eğilim var. Büyümenin de devem ettiğini görüyoruz. Bundan sonraki süreçte yaz ayları ile birlikte düşüş devem edecektir. Ama bu ekonomik büyüme ile de çok bağıntılı bir durum.''

Kültür Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Dündar:''Düşüşün devam etmesi ekonomideki olumlu seyrin devam ettiğinin bir göstergesi''

Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Dündar, dünyada özellikle Avro Bölgesi'ndeki işsizlik rakamları hızla artarken, Türkiye'deki rakamların düşüş seyrinde olmasının son derece olumlu olduğunu belirterek, ''Düşüşün devam etmesi ekonomideki olumlu seyrin devam ettiğinin bir göstergesi'' dedi.

Nisan ayı işsizlik verilerine ilişkin soruları yanıtlayan Dündar, Türkiye ekonomisinin son 10 çeyrektir devamlı büyüme gösteren bir ekonomi olduğunu hatırlattı.

İşsizliğin ocak ayından itibaren sırasıyla 10,2, 10,4, 9,9 şeklinde ilerlediğini anımsatan Dündar, şunları kaydetti:

''Bunu mevsimsel etkilerden arındırırsak da rakamlar yüzde 9 civarında seyrediyordu. İşsizlik rakamlarınındaki düşüşün devam edip etmeyeceği dünya ekonomisindeki gelişmelere bağlı. Dünyanın her hangi bir yerinde gerçekleşen olumsuz gelişmeler, dünyanın diğer ucuna hemen ulaşabiliyor. Avro Bölgesi'ndeki sıkıntılar, Amerikan ekonomisindeki sıkıntılar, Çin'deki sıkıntılar ve Hindistan'da çok olumsuz gelişmeler olmazsa işsizlikteki düşüş devam eder ki, görünüm de o zaten. Yeni bir kriz olmazsa krizi atlattık gibi görünüyor. İşsizlik rakamları 11,9'dan bu seviyelere geldi. Düşüşün devam etmesi ekonomideki olumlu seyrin devam ettiğinin bir göstergesi.''

BETAM:''İnşaat sektöründeki istihdam artışı tarım dışı işsizliğin artmasını engellemiş görünüyor''

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), inşaat sektöründeki istihdam artışının tarım dışı işsizliğin artmasını engellemiş göründüğünü belirtti.

BETAM'ın Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Yrd.Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Ayşenur Acar tarafından hazırlanan ''İşsizliğin Artmasını İnşaat Engelledi'' başlıklı ''İşgücü Piyasası Görünümü: Temmuz 2012'' notunda, mevsim etkilerinden arındırılmış rakamların tarım dışı işsizliğin Mart 2012 döneminde yüzde 11,3'ten Nisan 2012 döneminde yüzde 11,2 seviyesine düştüğünü gösterdiği, düşük büyümeye paralel olarak hizmetler ve sanayi sektörlerinde istihdam artışların zayıflamış durumda olduğu kaydedildi. Araştırmada, ''Ancak inşaat sektöründeki istihdam artışı tarım dışı işsizliğin artmasını engellemiş görünüyor'' değerlendirmesine yer verildi.

Araştırmada, TÜİK'in 16 Temmuz'da açıkladığı işgücü verilerine göre Nisan 2012 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, tarım dışı işgücünün 458 bin (yüzde 2,2), tarım dışı istihdamın 694 bin kişi (yüzde 3,9) arttığı, tarım dışı işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine kıyasla 236 bin azalarak 2 milyon 325 bine düştüğü anımsatılan araştırmada, ''Son üç dönemdir yavaşlayan istihdam ve işgücü artışlarına paralel olarak tarım dışı işsizlik yavaş da olsa düşmektedir'' görüşüne yer verildi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre nisan döneminde mart dönemiyle kıyaslandığında tarım dışı işgücünün 109 bin artarak 20 milyon 888 bine ulaştığı, tarım dışı istihdamın ise 119 binlik bir artışla 18 milyon 543 bine çıktığı belirtilirken, ''Bu gelişmeler sonucunda tarım dışı işsiz sayısı 10 bin azalmış, tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puan gerileyerek yüzde 11,3'ten 11,2'ye düşmüştür. İstihdam artışları yavaşlarken işgücündeki artışların da yavaşlamış olması tarım dışı işsizlik oranındaki düşüşleri sınırlamaktadır'' denildi.

BETAM'ın hazırladığı İşgücü Piyasası Görünümü: Temmuz 2012'' notunda, şu görüşlere yer verildi:

''Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel verilere göre inşaat istihdamı bu dönemde 91 bin artmıştır. Mart döneminden nisan dönemine yüzde 5,8'lik bir artış söz konusudur. Ekim 2011 döneminden bu yana düşmekte olan inşaat istihdamının bu ölçüde yüksek artış göstermesi oldukça şaşırtıcı. Bu gelişme inşaat sektörünü yakından takip etmemiz gerektiğine işaret ediyor. Hizmetler ve sanayi istihdamında ise sırayla 12 bin ve 17 binlik artışlar var. Düşük büyüme rejiminin hizmetler ve sanayi sektörlerine yansıdığı ancak inşaattaki anormal artışın tarım dışı işsizliğin artmasını engellediği görülüyor. Nisan 2012 döneminde tarımdaki 40 binlik istihdam artışı eylül 2011'den beri süre gelen düşüşün durduğu şüphesini uyandırıyor.''



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,218 µs