En Sıcak Konular

Her yıl 60 bin kişi aniden ölüyor

11 Aralık 2012 10:58 tsi
Her yıl 60 bin kişi aniden ölüyor Türkiye’de ani ölümlerin yüzde 80’inin kalp hastalıkları kaynaklı olduğunu söyleyen uzmanlar, riskin Pazartesi günleri sabah saatlerinde ve kış aylarında yüksek olduğunu açıklıyor.

Her yıl 60 bin kişi aniden ölüyor

 

Star 


Türkiye’de ani ölümlerin yüzde 80’inin kalp hastalıkları kaynaklı olduğunu söyleyen uzmanlar, riskin Pazartesi günleri sabah saatlerinde ve kış aylarında yüksek olduğunu açıklıyor.
TÜRKİYE’DE  yılda yaklaşık 60 bin kişi ani kalp ölümlerinin kurbanı oluyor. Ani kalp durmalarının sebep olduğu ölümler, en çok pazartesi günleri, sabah saatleri ve kış aylarını seviyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Mahmut Akyıldız, riskin 0-6 aylık bebeklerle 45-65 yaş arası erişkinlerde daha yüksek olduğunu söylüyor ve şu bilgileri veriyor: Ani ölümlerin yüzde 80’inin sebebi çeşitli kalp ve damar hastalıkları. Stres, ani ölüm riskini yüzde 40 artırıyor. Araştırmalar, stres yükünün fazla olduğu bazı melsek gruplarında (bankacılar, borsacılar, gazeteciler, politikacılar, doktorlar), ani ölüm olasılığının daha yüksek olduğunu doğruluyor. Ani ölüm depresyonlularda da sık görülüyor. Çok sık öfke nöbeti yaşayanlar, her şeye sinirlenip kızanlar, öfke ve gerginliklerinden kolay kolay kurtulamayanlar daha fazla risk taşıyor.

Doğuştan kalp problemi olabilir

Spor da bu ölümleri tetikleyen unsurlardan biri. Dr. Akyıldız, sporun hayatımızda sağlıklı yaşam için en önemli aktörüyken, ani ölümü tetikleyen bir suçlu da olabileceğine işaret ediyor ve şu uyarıyı yapıyor: Sporcunun tansiyonu, kalp ritmi, nabzı, şeker hastalığı, kolesterol değerleri önemli. İster çocuk isterse de ileri yaşlarda olsun muhakkak kalp muayenesi yaptırıp doğuştan bir hastalık olup olmadığının araştırılması şart.

Daha önce ölümcül hastalığı olmayan birinde, aniden ortaya çıkan ve şikayetlerin başlamasından sonraki bir saat içerisinde oluşan ölüme, ani ölüm deniliyor. Her yıl bu nedenle ölenlerin oranı kadınlarda yüzde 4.6, erkeklerde ise yüzde 4 artıyor. Kalp krizlerinin sabah saat 4-10 arasında en yüksek seviyede olduğunu, gün içinde de bu oranın giderek azaldığını gösteren birçok çalışma mevcut. Ani ölümün erkeklerde görülme oranı, kadınlara göre 4 kat fazla. 

Erken saatlerde spor sakıncalı

Spor sırasındaki ani ölümlerin yüzde 7’si profesyonel sporcularda, yüzde 62’si de lise öğrencilerinde görülüyor. Ölen sporcuların yüzde 90’ı erkek. Dr. Mahmut Akyıldız sözlerini şöyle noktalıyor: Sabah saatlerinde yapılan ağır sporlar ani kalp durması açısından daha riskli. Sabah özellikle saat 10.00’dan önce ağır sporlardan uzak durulması gerekiyor. Ayrıca 35 yaş sonrası ağır spor yerine, temposu orta ve düşük düzeyde egzersiz yapılması daha güvenli.


Bu haber 1,155 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,623 µs