En Sıcak Konular

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklilerine yurt dışında sağlık hizmeti müjdesi

28 Aralık 2012 09:45 tsi


Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklilerine yurt dışında sağlık hizmeti müjdesi

 

FocusHaber 

SGK, yayınladığı son genelgeyle bütün emeklilere aynı sağlık hizmetlerinden yararlama imkanı verileceğini duyurdu.
 Türkiye'de "SSK emeklisi" olarak bilinen sigortalılara yurt dışında bulundukları süre boyunca "4-a" kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayınladığı son genelgeyle bütün emeklilere aynı sağlık hizmetlerinden yararlama imkanı verileceğini duyurdu.
Böylece Almanya'da şimdiye kadar sadece SSK emeklilerinin yararlandığı yurt dışı sağlık hizmetlerinden Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı emekliler de faydalanabilecek. Bilindiği üzere şimdiye kadar "4-b" kapsamındaki Bağ-Kur emeklileri ile "4-c" kapsamındaki Emekli Sandığı'na bağlı emeklilerin yurt dışında aldıkları sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmıyordu. Bu da yurt dışına çıkan ya da ikametleri nedeniyle yurt dışında bulunan diğer iki emekli ve sigortalı grubunun mağduriyetine yol açıyordu.
"4-A" İLE AYNI HAKLAR SAĞLANACAK
SSK emeklileri dışındaki emekli gruplarının yaşadığı mağduriyeti gidermek üzere harekete geçen SGK, 26 Kasım 2012 tarihinde yayınladığı "2012/38" sayılı genelgeyle artık Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanların da Almanya'da bulundukları ya da ikamet ettikleri süre boyunca alacakları sağlık hizmetlerini tıpkı SSK emeklilerinde olduğu gibi karşılayacağını duyurdu. Buna göre Türkiye ile Almanya arasında geçerli olan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'ne göre verilen bütün sağlık hizmetleri artık bütün SGK sigortalılarını ve emeklilerini kapsayacak şekilde genişletildi.
SAĞLIK HİZMETİ ALMAK İÇİN NE GEREKİYOR?
İkameti yurtdışında bulunan ve 3201 sayılı kanunla borçlanarak Bağ-Kur'dan emekli olan binlerce ev kadını ve memur emeklisi, bağlı olduklar kurumlar yurt dışı sağlık hizmetlerini karşılamadığı için zorunlu olarak eşleri üzerinden sağlık sigortası yaptırıyordu. Son genelgeyle birlikte halen SSK emeklileri için geçerli olduğu gibi Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler de SGK'dan alacakları A/T11 belgesiyle Türkiye dışında sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
SİGORTA NE KADAR SÜREYLE GEÇERLİ?
SGK'nın 26 Kasım 2012 tarihinde yayınladığı "2012/38" sayılı genelgeye göre geçici görevle yurt dışına çıkacak SGK sigortalılarının yanlarında geçerlilik süresi iki ayı geçmemek üzere A/T11 belgesini getirmesi gerekecek. İkamet adresi Almanya'da bulunan emeklilerin ise geçerlilik süresi bir yıl olan "A/T 21" belgesini yanlarında getirmesi gerekiyor. Ülke dışındaki ikamet süresi bir yılı aşan emekliler ise ellerindeki "A/T 21" belgesini yılda bir uzatabilecek.


Bu haber 1,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    52,831 µs