En Sıcak Konular

Mevduatın vadesini uzatan iki kere kazanacak!

30 Aralık 2012 19:16 tsi
Mevduatın vadesini uzatan iki kere kazanacak! Tasarrufları artırmak isteyen ekonomi yönetimi, mevduatın vadesini uzatmak için çalışmaları hızlandırdı. Ekonomi yönetimi mevduatların vadesini uzatmak için iki formül uygulayacak!

Mevduatın vadesini uzatan iki kere kazanacak!

Haber7.com


Tasarrufları artırmak isteyen ekonomi yönetimi, mevduatın vadesini uzatmak için çalışmaları hızlandırdı. Ekonomi yönetimi mevduatların vadesini uzatmak için iki formül uygulayacak!

Zaman'dan Ercan Baysal'ın haberine göre iki ayaklı yürütülecek çalışmaya göre öncelikli olarak mevduatta yüzde 15 olarak uygulanan stopaj oranı vade uzadıkça kademeli olarak düşürülecek.
 ikinci olarak ise mevduatını belli bir vadeyle yatıran tasarruf sahibi, paraya ihtiyaç duyması halinde birikimini çektiğinde belli bir faiz desteği alacak.
Örneğin 10 bin lira mevduatını 6 ay vadeyle yatıran bir kişi, parasını üç ay sonra çektiğinde aradaki süre için geçerli olan üç aylık faiz tutarını  alabilecek.
Düzenlemeye yönelik kâr payı esasına göre çalışan bankaların görüşleri de alındı. Katılım Bankaları Birliği, bir yıldan uzun vadeli ve aylık kâr payı ödemeli hesaplardan para çekilmesi halinde katılma hesabı sahibinden istenen kâr payı getirisinin alınmaması gerektiğini aktardı.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, banka sistemine emanet edilen paranın vadesinin kısa olduğunu belirterek, Merkez Bankası'nın uzun vadeye düşük munzam karşılık uygulamasının vadelerde bir artışa neden olduğunu aktardı. Akyüz, "Bizim talebimiz bir yıldan uzun vadeli hesaptan para almak istiyorsa alabilsin. Gelir kaybı olmasın." dedi.
Finans sektöründe mevcut uygulamada mevduatını vade dolmadan çekene Merkez Bankası'nın yüzde 0,25'lik üst sınırı bulunmasına rağmen herhangi bir şekilde faiz ödemesi yapılmıyor. Uzun vadeli mevduatı teşvik eden çalışma Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Maliye Bakanlığı, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Merkez Bankası tarafından yürütülüyor.
Meclis'te torba kanun ile yapılan değişiklik ile Bakanlar Kurulu'na mevduatın vadesine göre stopaj oranı belirlenmesi yetkisi verilmişti. Türkiye'de ortalama mevduatın vadesi 50 gün. Öncelikli olarak bu hedefin 100 günün üzerine çıkarılması planlanıyor.
Mevduatın vadesinin uzatılmasına yönelik çalışma devam ederken konu Merkez Bankası'nın da öncelikli gündem maddelerinden biri haline geldi. Bankanın 2013 yılında izleyeceği para ve kur politikasında da vadeden önce çekim konusunun altı çizildi. Başkan Erdem Başçı tarafından açıklanan yol haritasında mudilerin uzun vadede tasarruf yapmalarını olumsuz etkileyen kaygıların ve uygulama zorluklarının giderilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda 2013 yılında vadesinden önce çekilen mevduata ilişkin bazı düzenlemelerin yapılması planlanıyor.
STOPAJ ORANLARI NASIL DEĞİŞECEK?
Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye'nin yakından takip ettiği çalışma ile mevduatın vadesinin süresinin uzatılması için çözüm aranıyor. Bu kapsamda tasarrufları artırmak için mevduatta yüzde 15 olarak uygulanan stopajın vadeye göre kademeli olarak düşürülmesi planlanıyor.
Üç ayın üzerinde vadeyle parasını bankalara yatıranlar yüzde 14 vergi ödeyecek. Bu oranın 6-9 ay arası vadede yüzde 13'e, 9-12 ay arasındaki vadelerin ise yüzde 12'ye düşürülmesi öngörülüyor. Bir yıl ve üzerinde yatıranların ise yüzde 10 oranında vergi ödemesi ihtimali üzerinde duruluyor.
Söz konusu rakamların netleşmediğine dikkat çeken bir Merkez Bankası yetkilisi, oranlara son şeklini ekonomi yönetiminin vereceğini kaydetti. BDDK verilerine göre bankacılık sistemindeki toplam mevduat 725 milyar lirayı buluyor. Bu rakamın 500 milyar liradan fazlasının vadesi bir ila üç ay arasında değişiyor.


Bu haber 1,419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,963 µs