En Sıcak Konular

6500 kişiyi sahte sigortalı yapan şebeke çökertildi

31 Aralık 2012 10:55 tsi
6500 kişiyi sahte sigortalı yapan şebeke çökertildi SGK denetmenleri, Diyarbakır'da büyük bir sahte sigorta şebekesini ortaya çıkardı. Bir yıldır yapılan takip sonucu 106 paravan şirket üzerinden 6 bin 500 kişinin sahte sigortalı yapıldığı, devletten sağlık yardımı aldıkları ve bazılarının emekli olduğu b

6500 kişiyi sahte sigortalı yapan şebeke çökertildi

 

Haber7 

SGK denetmenleri, Diyarbakır'da büyük bir sahte sigorta şebekesini ortaya çıkardı. Bir yıldır yapılan takip sonucu 106 paravan şirket üzerinden 6 bin 500 kişinin sahte sigortalı yapıldığı, devletten sağlık yardımı aldıkları ve bazılarının emekli olduğu belirlendi.
Zaman'dan İsa Yazar'ın haberine göre Bu kişilerin sigortalarıyla birlikte 50 kişinin emekliliği iptal edildi. Böylece devletin 8,5 milyon lira zarar etmesi engellendi.
Diyarbakır'da bir yıldan bu yana inceleme yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) denetmenleri, vatandaşları düşük ücretlerle sigortalı göstermek vaadiyle kandıran şebekeyi deşifre etti. Denetmenler, naylon şirket kurarak vatandaşları buradan sigortalı gösteren firmaları yakın takibe aldı.
Yapılan çalışmada, gerçekte herhangi bir işyerinde çalışmayan kişilerin sigortalı gösterildiği belirlendi. Sahte sigorta ile sağlık yardımlarından faydalanan kişilerin bazılarının emekli olması, suistimalin yıllardır sürdüğünü ortaya koydu. İlk etapta sahte olarak sigortalı bildirilen bin 500 kişinin ifadeleri alındı. Soruşturmayı derinleştiren denetmenler, 6 bin 500 kişinin dolandırıldığını tespit etti.
Sahte sigortalı gösterilen kişilerin e-bildirge ortamında SGK'ya bildirildikleri, ancak adlarına tahakkuk ettirilen prim borçlarının ödenmediği anlaşıldı. Kendilerini muhasebeci veya mali müşavir olarak tanıtan şebeke üyelerinin özellikle gelir ve eğitim düzeyi düşük olan vatandaşları hedef aldığı, kişi başına aylık 150-250 lira tahsil ettikleri tespit edildi. Küçük bir cep telefonu tamircisinde bile yüzlerce kişinin sigortalı gösterildiği ortaya çıktı. Şebekeyi deşifre eden denetmenler, cumhuriyet başsavcılı-ğına suç duyurusunda da bulundu.
Paravan şirketlerin daha çok medikal, büro işyeri, inşaat ve taahhüt, cep telefonu tamiri ve satışı gibi alanlarda faaliyet gösterdiği belirlendi. Yapılan incelemeler paravan şirketler arasında organik bağlantı olduğu, bildirimi yapılan sigortalarının sık sık diğer paravan şirketlerden de bildirimlerinin yapıldığı görüldü. Bazı sigortalıların 5-6 farklı paravan şirketten sigortalı olarak gösterildikleri tespit edildi.
Denetmenler, 5-10 metrakerelik cep telefonu tamircisinde bile yüzlerce kişinin sigortalı gösterildiğini belirledi. Uzmanlar, özellikle istihdamın düşük olduğu Doğu ve Güneydoğu illerinde bu tür paravan şirketlerin sayısının oldukça fazla olduğunu belirtiyor. Vatandaşların ucuza sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınma vaadiyle kandırıldıklarını ifade eden uzmanlar, "Çalışmadan bir işyerinden sigortalı gösterilmek mümkün değildir. Kendilerini muhasebeci veya mali müşavir olarak tanıtan ve para karşılığında sigortalı bildirmek isteyen kişilere kesinlikle itibar edilmemeli." diyor.
Ayrıca paravan işyerlerinden gösterilen kişilerin aldığı sağlık yardımlarının faiziyle geri alınacağı belirtiliyor. Aynı şekilde bu yolla emekli olup aylık alan kişilere ödenen aylıklar da faizleriyle birlikte tahsil ediliyor. Diyarbakır'daki sahte sigorta şebekesini ortaya çıkaran denetmenler, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda da bulundu.
Sistem nasıl işliyor?
Sosyal güvenlik sisteminin en büyük baş belalarından olan sahte sigortalılık, paravan şirketler üzerinden işletiliyor. Paravan şirket kuran şebeke, sigortası olmayan vatandaşlarla temasa geçip bu kişileri düşük ücretlerle kurdukları şirketlerin birinde sigortalı gösteriyor. Bu yolla sigortalı gösterilen kişi, normal sigortalının sahip olduğu bütün haklara sahip oluyor.
Sağlık hizmeti alıp günü geldiğinde emekli olabiliyor. Devlet de sosyal güvenlik mevzuatı gereği, sigortalı gösterilen kişinin bütün haklarını öderken prim alacağını şirketten tahsil etmeye çalışıyor. Fakat paravan olarak kurulan şirketler, topladığı primleri cebe indiriyor. Devlete tek kuruş ödeme yapmıyor.
Şirket paravan olduğu için de tahsilat yapılamıyor. Bu durumda paravan şirket kuran çete, vatandaştan prim olarak topladığı paralarla saltanat sürüyor. Devlet ise tek kuruş alamadığı kişiler için emekli maaş ve sağlık hizmeti bedeli ödüyor.


Bu haber 1,510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,336 µs