En Sıcak Konular

Bu ülkeler topun ağzında!

1 Nisan 2013 10:37 tsi
Bu ülkeler topun ağzında! Güney Kıbrıs'taki bankacılık krizinin yayılmasından endişe edilen alan genişliyor.

Bu ülkeler topun ağzında!

 

 Dünya

Güney Kıbrıs'taki bankacılık krizinin yayılmasından endişe edilen alan genişliyor.
Euro Bölgesi ekonomisindeki payları sadece yüzde 0.4 olan Lüksemburg ve Slovenya ile yüzde 0.07 olan Malta, bankacılık sistemlerinin büyüklüğü nedeniyle krizin bir sonraki durağı olmaya aday gösteriliyor. Yabancı mevduatlarının toplam içinde yüzde 50'ye çıktığı Letonya da gözlerin çevrildiği ülkelerden. 
Güney Kıbrıs'ın ekonomisinden kat kat büyük bankacılık sistemi nedeniyle krize sürüklenmesi, kendileri küçük olmasına karşın finansal sistemleri büyük olan Avrupa Birliği (AB) üyelerini savunmaya geçmeye zorladı. Güney Kıbrıs'tan sonra topuzun ağzındaki ülkeler olarak Slovenya, Lüksemburg, Malta ve Letonya telaffuz ediliyor. Ancak ekonomileri bankacılığa dayalı olan bu ülkeler, kendilerinin Güney Kıbrıs ile karşılaştırılmaya başlamasından büyük bir rahatsızlık duyuyor. 
Rahatsızlıkları Eurogroup başkanı Jeroen Dijsselbloem, "Malta ve Lüksemburg gibi ülkelerin başları derde girmeden sorunlarını çözmeye çalışması gerektiği şeklindeki açıklamasının ardından arttı. Dijsselbloem, "Bankalarınızı güçlendirin, bilançonuzu iyileştirin ve bir banka zorluk yaşamaya başladığında, 'gelip sizi dertlerinizden kurtaracağız' diyeceğimizi beklemeyin" ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine Lüksemburg hükümeti, dikkatlerin kendi üzerlerine çekilmesinden duyduğu hoşnutsuzluğu göstermek amacıyla bankacılık sisteminde sorun olmadığına dair iki sayfalık bir savunma metni yayınladı. Metinde, kendilerinin neden Kıbrıs'a benzetilmemesi gerektiğine dair görüşler yer aldı. Reuters'a göre Lüksemburg'da bankacılık sektörünün büyüklüğü gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) 22 katı iken, Almanya ve Finlandiya'da 3 katı büyüklüğünde. Ülkedeki mevduatların büyüklüğü ise GSYH'nin yüzde 10'una ulaşmış durumda. 
 
Diğer yandan Avrupa Komisyonu Letonya'yı bankacılık sektöründe artan dengesizlikleri tamir etmesi ve yabancı mevduat sahiplerini yakından izlemeleri konusunda uyardı. Baltık ekonomisinin 10 milyar dolarlık kurtarma programını tamamlamasının ardından yayınladığı ikinci raporunda Komisyon, ni tip finansal para akışı yaşandığı  konusunda dikkatli olmaya çağırdı. Daha önce, yabancı mevduatlarının çok büyük olduğu iki Letonya bankası Parex ve Krajbanka iflasın eşiğine gelmiş ve vergi mükellefleri tarafından büyük bir maliyetle kurtarılmıştı. Ülkenin Finans ve Sermaye Piyasaları Komisyonu'nun (FKTK) verilerine göre 2012'nin üçüncü çeyreğinde yabancıların mevduatlarının toplam içindeki payı neredeyse yüzde 50'ye ulaştı. 
Malta ve Slovenya da huzursuz. 6.7 milyar euroluk GSYH'si ile Euro Bölgesi ekonomisinin sadece yüzde 0.07'sini oluşturan Malta ve Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 0.4'ünü oluşturan Slovenya, bankacılık sisteminin ekonomilerine büyüklüğü nedeniyle dikkatleri üzerine çekiyor.


Bu haber 1,606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,025 µs