En Sıcak Konular

'Geleneksel yapılan ticaret yerini e-ticarete bıraktı'

25 Nisan 2013 11:01 tsi
'Geleneksel yapılan ticaret yerini e-ticarete bıraktı' Şirketleri online platformda bir araya getirdiklerini söyleyen Kompass Grup Satış Müdürü Ebru Cuma, ticaretin geleneksel yöntemlerinin yerine artık e-ticaretin aldığını, KOBİ'lerin de buna uyması gerektiğini belirtti.

'Geleneksel yapılan ticaret yerini e-ticarete bıraktı'

 

Dünya 

Şirketleri online platformda bir araya getirdiklerini söyleyen Kompass Grup Satış Müdürü Ebru Cuma, ticaretin geleneksel yöntemlerinin yerine artık e-ticaretin aldığını, KOBİ'lerin de buna uyması gerektiğini belirtti.
Kompass'ın 1944'ten bugüne firmaların uluslararası ticaretini artırmaya yönelik çalıştığını ifade eden Kompass Grup Satış Müdürü Ebru Cuma, ithalat, ihracat ve üretici şirket bilgilerini yayınlayarak alıcı ile satıcıyı buluşturan bir veri tabanı olduklarını dile getirdi. Dünya genelinde 70 ülkede faaliyet gösterdiklerini aktaran Cuma, "Bu ülkelerde toplam 4.2 milyon şirketin veri tabanı bizde bulunuyor. Geniş bir yelpazeye sahibiz. 89 ana sektörde bilgiler yer alıyor. Kendine has bir sınıflandırmamız var. Firmalar ilgilendikleri ürünlere rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Firmaların detaylı bilgilerini yayınlayarak alıcıların kendilerine ulaşmalarını sağlıyoruz. Ayrıca bizden aldıkları şifreyle pazar araştırmalarını yapabiliyorlar" dedi. 
Özellikle KOBİ'lerle çalıştıklarını kaydeden Cuma, dış pazara açılmak isteyen KOBİ'ler için en uygun ortamın internet olduğunu vurguladı. "Bugün artık geleneksel yöntemlerle yapılan ticaret yerini e-ticarete bıraktı. 2012'de Türkiye'de e-ticaret hacmi 31 milyar dolar iken, bu yıl bu rakamın 50 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz" diyen Cuma, dünya ticaretinin de artık e-ticarete kaydığını ifade etti. Cuma, sözlerini şöyle sürdürdü: "TÜİK verilerine göre KOBİ'lerin ihracattaki payı yüzde 60. İthalatta ise yüzde 40. Türkiye'de mevcut 2.5 milyon işletmenin yüzde 99'u ise KOBİ. Büyük firmaların pazarlama bütçeleri yüksek olduğu için yurtdışına çok rahat açılıyorlar. Ama KOBİ'lerin bu şansı yok. Biz burada Kompass olarak devreye giriyoruz ve KOBİ'lerin 365 gün, 7 gün 24 saat dünyaya açılmalarını sağlıyoruz."
 
En çok aranan ürün tavuk
 
Kompass istatistiklerinde Türkiye için en çok aranan ürünün tavuk olduğunu gördüklerini anlatan Cuma,  tavuğun arkasından zeytinyağı ve otomotiv yan sanayi aramalarının geldiğini kaydetti. KOBİ'lerin artık Avrupa gibi mevcuttaki klasik pazarlarını çeşitlendirmek ve daha rekabetçi olabilecekleri pazarlara ulaşmak istediklerini dile getiren Cuma, şunları söyledi: "Günümüz ticaretinde Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Uzak Doğu bölgeleri KOBİ'lerimizin ilgi odağı durumunda ve bugün KOBİ'lerimiz Avrupa dışındaki bu bölgelerden de ciddi anlamda talep görür hale geldi. Kompass istatistiklerine göre, Türk firma profilleri en çok Almanya, İspanya, Romanya, Amerika, Hindistan, Çin, İtalya, Fransa, İngiltere, Polonya ülkeleri tarafından ziyaret ediliyor. Amerika, İspanya, Hongkong, Almanya, Çek Cumhuriyeti ise Türk firmalarına en çok teklif talebi gönderen ülkelerin başında geliyor. Türk firmalarına Kompass üzerinden gönderilen teklif taleplerinde, geçen yıla kıyasla yüzde 45 oranında büyüme var. Ayrıca Kompass'ın sağladığı farklı bir sistem sayesinde hangi web sayfaları incelenmiş, ne kadar süre kalınmış, hangi ürünlere bakılmış gibi istatistiki verilere de ulaşılabildiği için farkında olunmayan pazarlara da ulaşılabiliyor."
 
Ülke çapında eğitim
 
KOBİ'lerin e-ticaret konusunda daha fazla bilinçlenmesi için ülke çapında eğitim seminerleri düzenlediklerini belirten Cuma, bu doğrultuda e-ticaret ve dış ticaret konularında uzman eBaltaş Coproline ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Cuma, "Coproline ile 20 ili kapsayan bir proje yaptık. Dış Pazarda Müşteri Bulma Eğitimleri veriyoruz. Bu projenin son ayağını da Denizli'de gerçekleştiriyoruz. Ama benzer çalışmalarımız devam edecek. Bu doğrultuda KOBİ'lerin e-ticarette neler yapabileceğini gösteriyoruz. İhracatta söz sahibi olmak isteyen KOBİ'lerle bir araya geliyoruz. Bununla beraber doğrudan KOBİ'lerden de çok yoğun talep alıyoruz Kompass için. Burada yaptığımız eğitimlerde Kompass'ı değil, KOBİ'lerde e-ticaretin nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Sistemimize ücretsiz kayıt olan firmaları mutlaka ziyaret ediyoruz. Firmalara özel çözümler sunuyoruz. Birebir firma ziyaretleri daha verimli oluyor. 
 
'2023 için e-ticareti kullanmak gerekiyor'
 
Kompass işbirliği ile Dış Pazarda Müşteri Bulma Eğitimleri'ni verdiklerini söyleyen eBaltaş Coproline Kurucu Ortağı Berke Sarpaş, 7 yıl içerisinde yaklaşık 20 bin kişiye eğitim hizmetleri verdiklerini ve yaklaşık 3 bin dolayında e-girişimci yetiştirdiklerini anlattı.Bununla beraber eBaltaş olarak Türkiye'nin ilk dijital ekonomi zirvesini gerçekleştirdiklerini belirten Sarpaş, e-ticaretin artık vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. Sarpaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "e-ticaret, artık yeni ekonomik düzende maliyetlerin sürekli düştüğü ve verimliliğin sürekli arttığı bir düzenek. Bu düzenekten istifade etmeyen şirketlerin gelecek birkaç yılı çıkarması mümkün değil. Bugün halen pazar araştırması yaparken, yeni müşteri ararken ülke ülke geziyorsak ve bunun maliyetlerini ürünümüze yansıtıyorsak, bunları yansıtmadan bu işleri oturduğunuz yerden düşük maliyetler ve yüksek verimlilikle yapabiliyorsunuz. Türkiye'nin uluslararası konjonktürde başarılı olabilmesi ve 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için internet sistemleri ve dijital kaynakları verimli kullanmak gerekiyor. Google CEO'su Eric Schmidt'in bir açıklaması var. 2020 yılına kadar dünyada internete girmemiş kimse kalmayacak. Şu anda dünyanın yarısının interneti kullandığını düşünecek olursak, demek oluyor ki 7 yıl içerisinde büyük bir patlama bekleniyor. Bunda yer almalıyız."


Bu haber 1,497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,725 µs