En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
29 Kasım 2016

Otobüsler yeni model ama sürücüleri...



Otobüsler yeni model ama sürücüleri...

Dünya  

“O bileti o kutuya at”

Yıl 1985, aylardan nisandı. On bir yıl Amerika sonrası Türkiye’deki ikinci günümdü. Bakırköy’den Taksim’e gidecektim. Bizimkilere sordum: “Taksim- Ataköy otobüsü çalışıyor değil mi?.”

Babam “Çalışıyor çalışmasına ama, artık otobüslerde biletçi yok. Önceden bilet alıp biniyorsun. Bir de tabi, arka kapıdan değil, ön kapıdan biniyorsun” dedi ve bana bilet verdi. Ben de bileti alıp evden çıktım. Mutlu bir biçimde otobüs durağına doğru harekete geçtim.

Dudağımda “Bir başkadır benim memleketim” şarkısı, güzel ülkemin güzel güllerine, yeşeren güzel ağaçlarına baka baka durağa geldim. Fazla beklemedim. Baktım, Taksim otobüsü ufukta göründü. Her ihtimale karşı elimi kaldırdım. Otobüs önümde durdu. Ön kapıdan neşe içinde bindim otobüse. Sürücü mahallinde bir kutu vardı. Yıllardan sonra “Good morning” yerine, güzel bir “Günaydın” diyecektim. Güzel ülkemin, güzel sürücüsüne, yine güzel bir biçimde, enerji dolu bir sesle “Günaydın” dedim. “Good morning” yerine ilk “Günaydın”ımı bekliyordum. Sürücü “Tövbe estağfurullah” der gibi yüzüme baktı ve “O bileti o kutuya at” dedi. “Good morning desem ne derdi acaba?” diye düşüne düşüne arkaya doğru ilerlemiştim.

“Tabelaya baksaydın orada yazıyor”

Yıl 2016, aylardan kasım. Çağlayan’a, ameliyat olduğum hastaneye gidip, doktoruma reçete yazdıracaktım. Trafik yoğunluğu ve park yeri bulma zorluğunu düşününce arabayla gitmeme kararı aldım.

Arabamı üniversitede park edip, metro ile Şişli’ye gittim. Otobüs durağında ilk gelen otobüste “Hürriyet Tepesi” ibaresini görünce bir ön sezgi ile otobüse atladım. Ancak yanlış yere gitmeyim diye sürücüye sorayım dedim. Gideceğim hastanenin adını söyleyip “Geçer mi?” dedim. Sürücü hiç cevap vermedi. Yüzünde hiç bir ifade yoktu. Hani Orhan Veli’nin “Cımbızlı şiiri” vardır. “Bir elinde cımbız bir elinde ayna; umurunda mı dünya?” der. Sürücü de “Kulağımda kulaklık, telefonda kulaklığın ucu; umurumda mı yolcu” modunda idi. Yanlış otobüse binmeyeyim diye bir daha sorayım dedim. Çünkü hastaneye gidiyordum, doktoru kaçırmadan reçetemi yazdırmalıydım. “Florence Nightingale Hastanesi’nden geçer mi?” dedim.

Sürücü dile geldi ve “Tabelaya baksaydın, orada yazıyor” diye beni azarladı. Sonra yüzünü telefonunun ekranına döndürdü. Ben de “Demek söylemiyorsunuz. Sizi tebrik ederim” deyip, arkaya doğru ilerledim. Bir yolcu “Amca merak etme, ben o durak gelince size söylerim” dedi. Gerçekten de beni indirdiği duraktan 50 metre yürüyünce hastane göründü.

Reçete işimi çözüp üniversiteye dönerken yolda düşünüp durdum. Sürücünün neden bana cevap vermediğini çözmeye çalıştım. Acaba izlediği program çok heyecanlıydı da, soruma cevap vermesi ile konsantrasyonu mu bozulmuştu? Acaba kıyafetime mi takmıştı? Bir keresinde bir sürücü bana bakıp bakıp sormuştu “Bu papyon falan ne ayak? Ne iş yapıyorsun Abi?” demişti. Ama bu kez papyonum da yoktu, spor giyinmiştim. Acaba gittiğim yeri mi sevmiyordu? “Biz bu trafikte direksiyon sallayalım; adam geziyor” diye mi düşünmüştü? Ama gittiğim yer bir eğlence yeri değildi, alt tarafı bir hastane idi. Acaba beni doktor mu sanmıştı? Belki de bir doktor da onun “Bu ilacı mı alayım?” sorusuna cevap vermemişti. Şimdi karşısına bir doktor çıkınca intikam alıyordu. Yoksa, otobüse binerken ehliyetini alıp, insanlığını evde mi bırakmıştı?

Bir yorum

Size iki otobüs maceramı anlattım.

İki olay arasında 31 yıldan fazla zaman geçmiş. Bu süre zarfında otobüslerde bilet kalkmış, biletlerin konacağı kutular kalkmış, yerine dijital kartlar ve donanım gelmişti. Otobüsler daha konforlu olmuş, modelleri değişmişti. Ama bu süre içinde ne yazık ki, sürücülerin modeli aynı kalmış, hatta geriye gitmişti.

Ne dersiniz, insan kalitemiz hangi yönde gelişiyor?


Bu yazı 1,944 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Nisan 2024 Bir insanlık borcu
    • 23 Nisan 2024 Genç işsizliği
    • 16 Nisan 2024 İklim değişimi hayati bir konudur
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,908 µs