En Sıcak Konular

Sona eren grev, altın fiyatını nasıl etkileyecek?

14 Eylül 2013 09:34 tsi
Sona eren grev, altın fiyatını nasıl etkileyecek? Darphane'de 68 gündür devam eden grevin sonlanmasıyla, grev süresince arz sıkıntısı nedeniyle artış kaydeden işçilik ve altın fiyatlarında da gerileme bekleniyor.

Sona eren grev, altın fiyatını nasıl etkileyecek?

 

Dünya 

Darphane'de 68 gündür devam eden grevin sonlanmasıyla, grev süresince arz sıkıntısı nedeniyle artış kaydeden işçilik ve altın fiyatlarında da gerileme bekleniyor.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik basın toplantısında, "Uzun çalışmalar sonucu bugün itibarıyla 249 işçinin çalıştığı darphanedeki grev sonlandırılmış bulunmaktadır. Uzlaşma sağlandı" dedi.

Basın-İş Sendikası, İstanbul'da bulunan Hazine'ye bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde aldığı grev kararını 8 Temmuz'da uygulamaya başlamıştı.

Önceleri 100 dolar civarında seyreden 1 kilo çeyrek altında işçilik ücretleri grev kararının ardından 6,500 dolara kadar çıkmış ve altın fiyatları da yükselişe geçmişti.

Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, grevin bitmesinin psikolojik olarak altın fiyatlarını bir miktar aşağı çekeceğini belirterek, "Altın fiyatının yüksek olması, okulların açılmasıyla sünnet düğünlerinin sora ermesi ve düğünlere de ara verilmiş olması talebi zaten biraz zayıflatmış durumda. Hatta fiyatlar gerileyecek diye bir miktar altın satışlarının da olduğunu görüyoruz son 3-4 gündür. Ancak çeyrek altının 146 TL olan mevcut fiyatı, 141-142 TL'ye doğru psikolojik olarak gerileyebilir" dedi.

Darphane'de son bir aylık süreçte Cumhuriyet altını çeşidi olarak basılması için bekleyen altın miktarının 16 tona ulaştığını söyleyen Yıldırımtürk, "Ancak bu ürünlerin piyasaya çıkması 10 gün sürer" diyerek, Fed kararları çerçevesinde 24 ayar altının gram fiyatının da 80 TL seviyelerine inmesi halinde çeyrek altın fiyatının 135 TL'ye kadar gerileyebileceğini belirtti.

Elektronik Bilgi Merkezi tarafından sağlanan Kapalıçarşı Ayaklı Borsa verilerine göre saat 1634 itibariyle 24 ayar altının gram fiyatı 85.87 TL seviyelerinden işlem görüyor.
Spot altın aynı saatte 1,314 dolardan işlem görüyor.

Bir kilo çeyrek altında işçilik ücretlerinin hali hazırda 2,200 dolar civarında olduğunu ve 1,800 dolar civarından da işlem geçtiğini belirten Yıldırımtürk, "İşçilik ücretleri de
önümüzdeki bir aylık süreçte ilk etapta 1,000 dolar sonrasında 500 dolar seviyelerine gerileyebilir" dedi.


Bu haber 1,529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,257 µs