En Sıcak Konular

Komisyon ‘anadilde’ uzlaşamıyor

14 Eylül 2013 10:18 tsi
Komisyon ‘anadilde’ uzlaşamıyor TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “eğitim dili” başlığında imam hatip tartışması yaşandı. Ak Parti, CHP, MHP ve BDP; yeni anayasa için hazırlanan taslağın 17. maddesi olan “eğitim ve öğretim hakkı ve özgürlüğü” başlığında anlaşamadı.

Komisyon ‘anadilde’ uzlaşamıyor
Milliyet
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “eğitim dili” başlığında imam hatip tartışması yaşandı. Ak Parti, CHP, MHP ve BDP; yeni anayasa için hazırlanan taslağın 17. maddesi olan “eğitim ve öğretim hakkı ve özgürlüğü” başlığında anlaşamadı.
CHP, eğitim dilinin Türkçe olmasını ve bunun Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşları için zorunlu olmasını, ana dili Türkçe olmayan öğrencilerin kendi dillerinde öğrenim görebilmelerinin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını önerdi. Ak Parti’nin başlıktaki “özgürlük” ifadesinden hareketle, “zorunlu eğitimin yanı sıra öğrencilerin başka eğitimler de alabilmesini” önermesi tartışma çıkarttı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Özgürlük kavramını koyduğunuz zaman temel eğitimin zorunlu olmaktan çıkarılmasının önünü açmış oluyor, onun içi boşaltılmış oluyor. Eğitimde birlik ilkesine alternatif yaratılmış oluyor. Bu bizim kabul edeceğimiz bir tablo değil” dedi. Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da, “Ne yani CHP hürriyete karşı mı? O zaman metne yazalım” diye konuştu.

‘Dindar gençlik olmalı’
Komisyon, dünkü toplantısında “Eğitim ve öğrenim hakkı ve hürriyeti (özgürlüğü)” başlıklı 17. maddeyi müzakere etti. Maddenin birinci ve dördüncü fıkrasında var olan uzlaşma tekrarlandı.
Ancak, madde başlığında “özgürlük” ifadesinin bulunup bulunmaması konusunda tatışma yaşanınca komisyon toplantısına devam edilemedi. Uzlaşma olan fıkralar tutanaklara şöyle kaydedildi:
“1- Herkes eğitim ve öğrenim hak ve hürriyetine (özgürlüğüne) sahiptir. Hiç kimse eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz.
4- Temel eğitim ve öğrenim bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır. Devlet, maddi imkândan yoksun öğrenciler ile özel eğitime ihtiyaç duyanlara gerekli yardımları yapar, uygun tedbirleri alır.”
Öneriyi destekleyen Ak Parti danışmanının, “Eğitim zorunlu ama bunun dışında öğrenciler başka eğitim de alabilmeli. Özgürlükten kasıt bu” sözleri tartışma başlattı. Bu görüşe karşılık CHP, “alternatif eğitimin”, zorunlu temel eğitim sistemini bozacağını belirtti. CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Şentop’a yönelik, “Sayın Başbakan’ın dindar ve kindar eğitim söylemine katılmıyorsunuz, öyle anlaşılıyor” ifadelerini kullandı. Şentop da, “Hayır efendim, dindar bir gençlik olmalı. Dindar nesil konusu bir proje değil bir arzu, temenni. Sizin de sosyal demokrat bir nesil yetiştirilmesi hedefiniz var” yanıtını verdi.


Bu haber 1,389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,030 µs