En Sıcak Konular

Türkiye 'kart'la 43 milyar lira kazanabilir

4 Ekim 2013 09:54 tsi
Türkiye 'kart'la 43 milyar lira kazanabilir MasterCard ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi’nin hazırladığı rapor, tüketimin tamamının kartla yapılması durumunda on milyarlarca tasarruf edilebileceğini ortaya koydu.

Türkiye 'kart'la 43 milyar lira kazanabilir

 

Dünya 

MasterCard ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi’nin hazırladığı rapor, tüketimin tamamının kartla yapılması durumunda on milyarlarca tasarruf edilebileceğini ortaya koydu. 

Nakit kullanmanın sosyal maliyetinin 2012 yılı için 4 milyar 719 milyon TL olarak belirlendiği raporda, kartlı ödeme sistemlerini kullanmanın sosyal maliyeti ise 960 milyon TL’de kalıyor. 100 TL’lik harcamanın nakit yerine kartla yapıldığında her işlem bazında verimlilik kazancının 0.67 TL olduğunun belirtildiği raporda, kart kullanımının artarak devam etmesi durumunda 2015’e kadar Türkiye’nin kazancının 43 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.

2013, 2014 ve 2015 yılları için nakit kullanımının tamamen ortadan kalktığı durumda, kayıtdışı ekonomide sağlanacak küçülme ile birlikte, büyüme oranının yaklaşık 0.25 artacağı saptandı.

Nakit yerine kart, 42 kuruş kazandırıyor

Raporda, ayrıca, 100 TL nakit kullanımının maliyeti 71, kart kullanımının maliyeti ise 29 kuruş olarak belirtiliyor. Yani nakit yerine kart kullanıldığında, kullanım başına 42 kuruşluk bir kazanç elde ediliyor.

Kart kullanımının GSYİH’nin yıllık büyüme hızını 0.25 düzeyinde artıracağı göz önünde bulundurularak 25 kuruşluk ek gelir de buradan ilave ediliyor. Böylece, nakit yerine kredi kartı kullanıldığında elde edilecek toplam kazanç 67 kuruş oluyor.

100 lira harcamada 2 lira tasarruf

Raporda, tüketimin tamamının kartla yapılması durumunda, kayıt dışı ekonominin büyük ölçüde kayıt altına alınacağını varsayılıyor ve 100 TL’de ayrıca 140 kuruşluk ek gelir elde edileceği gösteriliyor.

Tüketimin nakitten dijitale geçmesi ile ilk yıl 100 lira harcamada toplam 2 lira tasarruf ediliyor. Takip eden yıllarda bu tasarruf 67 kuruş olarak tekrarlanıyor.


Bu haber 1,704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,168 µs