En Sıcak Konular

Bankaların notu tüketiciden

4 Ekim 2013 11:23 tsi
Bankaların notu tüketiciden Tüketicinin en çok şikayet ettiği bankalar, artık vatandaştan not alacak. 3 ayda bir vatandaşla yapılan anketler sonrasında BDDK, 'bankacılık güven endeksi'ni açıklayacak.

Bankaların notu tüketiciden

 

SGK Rehberi 

 
Tüketicinin en çok şikayet ettiği bankalar, artık vatandaştan not alacak. 3 ayda bir vatandaşla yapılan anketler sonrasında BDDK, 'bankacılık güven endeksi'ni açıklayacak.

Vatandaşın bankalara yönelik şikayetlerindeki artış üzerine bankacılık otoritesi harekete geçti. Geçen yıl 3 milyonun üzerinde doğrudan şikayet gelmesinin ardından bankalara yönelik not uygulaması devreye giriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) üzerinde çalıştığı yeni çalışma ile Tüketici Güven Endeksi gibi Bankacılık Güven Endeksi oluşturulacak. ABD'de uygulanan model ile her üç ayda bir yapılacak anket ile vatandaş tarafından finans kuruluşlarına not verilecek. Çalışmanın temel amacı, tüketici şikayetlerini azaltmaktan çok tamamen ortadan kaldırmak olarak belirlendi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre son bir yılda bankacılık sektörüne olan şikayetler yüzde 28 oranında artarak 3,4 milyon adede ulaştı. Bankalar en çok kredi kartı ile ücret ve komisyonlar sebebiyle şikayet ediliyor.

Bankacılık sektörüyle ilgili artan tüketici şikayetlerinin ardından Bankacılık Üst Kurul yeni bir çalışma başlattı. BDDK, bu amaçla tüketicinin bankaları nasıl algıladığını tespit edecek ve tüketicinin bakış açısını yansıtan bir Tüketici Güven Endeksi yayınlayacak. Anket ve benzeri yöntemlerle tüketicinin güveni ölçülecek. Endeks, üç ayda bir kamuoyu ile paylaşılacak.

DÜŞÜK GÜVENE KIRIK NOT

BDDK kaynaklarından edinilen bilgilere göre, üzerinde çalışılan güven endeksi tüketici ile bankaları birbirine yakınlaştıracak bir platform olarak işlev görecek. Bankaların daha uygun koşullarda ve kalitede hizmet vermesi teşvik edilecek. Endeks, tüketicinin beğeni barometresi gibi çalışacak. Böylece tüketici şikayetleri kamuoyunda tartışılmadan bankaların gerekli adımları atması sağlanacak.

TÜKETİCİ KAZANMAYA BAŞLADI

Türkiye Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği'nin bünyesinde bulunan hakem heyetlerinde BDDK uzmanlarının yer alması vatandaş lehine verilen kararların sayısını artırdı. BDDK uzmanlarının heyette yer almasının ardından tüketici lehine çıkan kararlar son bir yıllık dönemde yüzde 5'ten yüzde 70 seviyelerine kadar çıktı. Tüketici lehine çıkan kararlarda kredi kartı ve kredi sözleşmelerinin standarda bağlanması da etkili oldu. Ayrıca BDDK'ya gelen şikayetlerle ilgili verilen kararların teamül haline getirilerek, benzer şikayetlere uygulanması da tüketici lehine sonuçların ortaya çıkmasını artırdı.

HEM ŞİKAYET HEM KREDİLER ARTIYOR

Bankalara yönelik vatandaşın şikayetleri artarken, kredi kullanımı da katlanıyor. Merkez Bankası verilerine göre Eylül 2013 tarihi itibariyle mevduat bankalarının tüketici kredileri 224,6 milyar liraya kadar yükseldi. Mevduat bankalarındaki tüketici kredilerinin 96 milyar 852 milyon 455 bin lirası konut, 7 milyar 768 milyon 566 bin lirası taşıt kredisi ve 119 milyar 974 milyon 724 bin lirası da diğer kredilerden oluşuyor.


Bu haber 1,334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,772 µs