En Sıcak Konular

Ayşegül İldeniz: Otomobil sizinle siz masanızla konuşacaksınız

26 Ekim 2013 17:55 tsi
Ayşegül İldeniz: Otomobil sizinle siz masanızla konuşacaksınız Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcılığı’na atanan Ayşegül İldeniz, teknolojinin geleceğini anlattı.

Ayşegül İldeniz: Otomobil sizinle siz masanızla konuşacaksınız

 

Bugün

Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcılığı’na atanan Ayşegül İldeniz, teknolojinin geleceğini anlattı.

Silikon Vadisi’nde çalışacak olan İldeniz, “Bütün objelerin birbiriyle konuşacağı bir dünyaya doğru gidiyoruz” dedi.

Türk yöneticilerin yıldızı dünya şirketlerinde giderek yükseliyor. Bu başarının arkasındaki en büyük neden hem batıyı hem doğuyu kişiliklerinde yansıtabilmeleri.

Birkaç gün önce dünya teknoloji devinin en üst yönetim kademelerine bir Türk iş kadını atandı. İntel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Ayşegül İldeniz, şirketin “Yeni Teknolojiler Dünya Bölümü Başkan Yardımcılığı”na getirildi. Gelecek ay Silikon Vadisi olarak bilinen San Fransisco’nun Santa Clara kentinde yeni işine başlayacak.

Geleceği hazırlayan grupta

ABD’ye gitmeden konuştuğumuz İldeniz, yakaladığı başarıda gelişmekte olan ülkelerdeki teknoloji potansiyellerini ortaya çıkarma çabalarının olduğunu söylüyor. İldeniz, Afrika’daki birçok ülkede teknolojiyi kabilelerle tanıştıran, yoksul insanları eğiterek onların da para kazanabileceğini gösteren birçok deneysel çalışmaya imza attı.

*Ayşegül Hanım, sonunda başardınız. Atandığınız bölüm sizinle mi açıldı?

Hayır. Çok inovatif bir teknoloji şirketiyiz. İleride olacak şeyleri görüp ona dair yepyeni bölümleri içimizde devamlı kuruyoruz. Bu yapı her şeyin internet üzerinden birbirine bağlı olacağı geleceği hazırlıyor.

*Bu bağlantılar nasıl gerçekleşecek?

Fiziksel bütün objeler ki, buna insanlar da dahil birbiriyle konuşacak. Araba sizinle konuşacak, siz masa ile konuşacaksınız. Masa projektörle konuşacak. Havayı ısıtıcı sizinle konuşacak. Bütün objelerin birbiriyle konuşacağı dünyaya doğru gidiyoruz.

31 milyar nesne bağlanacak

*Bütün bunlar kaç yıl sonra olur?

Herhalde 4-5 yılı var. Belki daha kısa olacak. Bakın, 2008’de dünya üzerinde internete bağlı cihazların sayısı ilk kez dünya nüfusunun üzerine çıktı. Bugün, fiziksel objelerin yüzde 99’u halen internete bağlı durumda değil. 2020’de en tutucu bir tahminle 31 milyar nesnenin internete bağlı olacağı öngörülüyor.  

*Değer olarak kaç trilyon dolara ulaşılacak?

2017’de giyilebilir teknolojiler pazarının 45 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. 2025 yılında ise internetin yaratacağı değer 6.2 trilyon dolar olarak düşünülüyor. Ayrıca bundan birçok hizmet, birçok servis çıkacak. Bulut teknolojisi olacak o ayrıca değerler ortaya çıkaracak. Benim dediğim sadece cihazların kendilerinin üreteceği değer. Ayrıca bir de onların kullanıcılarının üreteceği değerleri düşünün. Çok farklı bir dünyanın başlangıcındayız. Açıkçası benim de işim bu.

*Sizi başkan yardımcılığına neler taşıdı?

Tam 67 ülkeye bakıyordum. Yaptığım işten çok keyif alıyorum ve çalıştığım insanlarla da benim ailem gibi arkadaşlarım gibi. En güzel tesadüf hobilerim ile ilgi alanlarımın yüzde 100 uyumu. Mesela, Etiyopya’ya iş yapmaya gidiyorum, 2 ay sonra da oraya dağa çıkmaya gidiyorum.  Daha sonra bir kabile ile zaman geçirmeye gidiyorum. Onların ne dertleri var onu dinliyorum.

Afrika uçlarda yaşıyor

*Hangi kabilelere yardım ettiniz?

Son 2-3 yılımı Afrika’da geçirdim işim gereği. Çok ilginç ve prestij sağlayan projeler yaptım orada. Güney Afrika, Nijerya ve Kenya’ya odaklandık. Kuzey Afrika’da da ciddi çabalarımız oldu. Cezayir’de, Fas’ta, Mısır’da vs. Bizim Afrika’daki projelerimiz çok güzeldi.

*Çok zorlu çalışmalar yaptınız herhalde?

Ortadoğu ve Afrika’da hiçbir şey gri değil, çok ekstrem şeyler var. Fakir olduğu zaman çok fakirlik, eğitim veremediğiniz zaman milyonlarca eğitimsiz var. Çok fakirlerle çok zenginlerin olduğu yerler. O anlamda bizim burada yaptığımız güzel programlar o ülkeleri iki adım ileriye sıçrattıysa bu başarıdır. Şirkete katkısı yanında o ülkeye de geri dönüşü olsun.

FATİH PROJESİ FAYDALI

*FATİH projesi devrede. Tablet bilgisayarla eğitim yapılıyor. Bunun için neler düşünüyorsunuz?

Bu proje son derece faydalı bir proje. Çocukların teknolojiyle çalışmaları lazım, onun yanında bir de yaratma fazına geçmeleri lazım. İkisini sağlayabilirsek çok önemli sıçramalar yapacağımızı düşünüyorum. İş konusunda ise kümelenme, kümelenme ve kümelenme diyorum. Oysa ülke geneline baktığımızda her şey dağınık. Her alanda birçok firma var ve değişik işler yapıyorlar.

‘Vadi’ ile Türkiye’yi bağlamayı planlıyor

*Siz gerçekten Silikon Vadisi’ne gidecek olan en üst düzey Türk yönetici mi olacaksınız?

Kadın olarak ‘evet’ ancak onun dışında orada çok sayıda Türk yönetici var. Görevime de kasım ayında başlayacağım. Aslında, işimin 5’inci günü oldu. Ama Türkiye’deyim.

*Bu koltuğa oturmanızın Türklere ne faydaları olacak?

Aslında Silikon Vadisi’nde ciddi bir Türk yoğunluğumuz bulunuyor. Çok değerli, farklı şirketlere yayılmış hem yönetici hem mühendis arkadaşlar var. Çalışacağım grupta da mevcut. Öncelikle oradaki grupla bir araya gelmek ve onların neler üzerine çalıştığını anlamak, Türkiye ile bağlantılı hangi projelerde neler yapılması gerektiğini tartışmak ilk düşüncelerim.

*Türkiye’de yaptığınız işlere devam edecek misiniz?

Zaten Türkiye’deki birçok üniversiteyle süren işbirliklerimiz mevcut. 4-5 üniversiteyle Ar-Ge yapıyoruz. Şimdiye kadar silikon çip teknolojileri üzerineydi. Bunların geliştirilmesi ve artırılması çok önemli. Onlara da bakıyor olacağım. Bu anlamda da benim farklı sivil toplum örgütleriyle (STK) yaptığım işbirlikleri var. Bir kısmını sürdürmeye çalışacağım. O bağlantıyı Silikon Vadisi ile ne kadar kurabilirsem bu Türkiye için kazanç olur.

Dünyadaki çocuklara birbiriyle konuşurken tabletler çeviri yapacak

*2023 yılında nasıl bir Türkiye olacak?

Gelin bir düş kuralım. Öyle bir Türkiye düşünelim ki, çocuklarımız okula girdiği zaman üzerlerindeki bütün cihazları kullanarak ödevlerini çoktan yapmış olsunlar. Öğretmenler de onların ödevlerini nasıl yaptığını bir önceki geceden görsünler. Hangi çocuğun hangi konuya ilgi duyduğunu öğretmen zaten bilsin. O ödevleri, istedikleri bir zaman yaptıkları,  o ödevlerin de aslında düşünsel zihinlerinin bir sonucu olduğunu görsünler.

*Bu keyifli ortamda çocuklar neler yapsın?

Bütün gün okulda oynayarak bir robot yaptıklarını düşünelim. Bazılarının da ilgi alanı olarak sadece resim yaptıklarını hayal edelim. ABD’deki veya Çin’deki çocuklarla her zaman muhabbet ettiklerini, onların dillerini konuşabildiklerini, hatta onların dillerini öğrenmek zorunda kalmadıklarını çünkü akıllı telefonların ya da tabletlerin onları istedikleri dile çevirebileceklerini bilelim. Bunlar 10 yıl sonra çok kolay olabilecek.

Eşofmanınızın ışıkları yanıyor

*Çok sık bahsettiğiniz  ‘giyilen teknolojiler’ hangi anlamları kapsıyor?

Giyilen teknoloji şu demek: Bir şekilde sizin dış dünyaya bağlantı sağlamak demek. Akıllı bir zeka dahil edebilmek demek. Örnek vereyim. Almanya’da bir enstitü ile çalışma yapıyoruz. O çalışmada bisiklete biniliyor, bisikletin frenini sıktığınız zaman üzerinizdeki eşofman üstünün ışıkları yanıyor. Yoldaki herkese ‘Ben şimdi fren yapmak üzereyim. Dikkat edin’ diyor.

‘Bedende çip sorunlu alan’

*Bir gün hepimizde bir çip olacak mı?

Bence hepimizde zaten var. Çantanıza baksam şu anda bir veya iki çip mutlaka vardır.

*Bedenimizde çiple mi dolaşacağız?

Fiziksel olarak bedenin içinde çip olmalı mı bilmiyorum. Buna dair araştırmalar var. Deri altına konulan çiplere biz de baktık. Ama özel hayatın gizliliği zorunluluğu, pratik kullanımına dair o kadar çok sorunsal var ki aşılması gereken. Yakın zamana kadar olur mu bilmiyorum.

Kalbim İstanbul’da kalacak

*İstanbul’dan ayrılmak nasıl bir duygu?

Gerçekten çok zor. ABD’ye gideceğim ama kalbim İstanbul’da kalacak.

*İşinizin dışında neler yapıyorsunuz?

Motora biniyorum, bol bol geziyorum. Dağlara çıkıyorum. Arkeolojiyle ilgileniyorum. Macerayı çok seven, adrenalini çok yüksek arkadaşlarım var.


Bu haber 1,575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,904 µs