En Sıcak Konular

Yabancılar borsaya 466 milyon dolar getirdi

28 Ekim 2013 09:49 tsi
Yabancılar borsaya 466 milyon dolar getirdi Bakan Şimşek, Ekim ayında yabancıların borsaya net olarak 466 milyon dolar getirdiğini belirtti.

Yabancılar borsaya 466 milyon dolar getirdi

 

Dünya

Bakan Şimşek, Ekim ayında yabancıların borsaya net olarak 466 milyon dolar getirdiğini belirtti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekim ayında yabancıların borsaya net olarak 466 milyon dolar getirdiğini belirterek, "Haziran, Temmuz, Ağustos'taki çıkışlar durdu, tekrar para girişi başladı. Eğer Türkiye'de çok ciddi yapısal, temelden sıkıntılar olsa bu gelir miydi? Çıkış devam ederdi. Türkiye'nin temelleri sağlam" dedi.  

Şimşek, Kanal 7'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.  

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın geçtiğimiz günlerde dile getirdiği, "Doların kıt olacağı bir döneme giriliyor" açıklamasının hatırlatılması üzerine Şimşek, küresel krizin başlamasının üzerinden neredeyse 5,5-6 yıl geçmesine rağmen dünyada hala sıkıntıların olduğunu söyledi. Gelişmiş bir çok ülkenin bu krizden çıkabilmek için para musluklarını açtıklarını ve açıktan para bastıklarını anlatan Şimşek, "Şimdi bu açıktan para basma döneminin sonuna geliyoruz. Bugün, yarın, 3, 6 ay sonra olur ama böyle bir beklenti var. Bu da tabi global likiditeyi bir miktar olumsuz etkileyecek" diye konuştu.  

Buna karşın, gelişmiş ülkelerdeki faizlerin yükselmesi için ise henüz erken olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:  

"Global likidite bol iken neyi etkilemiş? Bir, varlık fiyatlarını yükseltmiş. Bu fiyatlar eskisi gibi artmayabilir, hatta düzeltme olabilir ki nitekim oldu son bir kaç aydır. İki, faizler çok düşmüştü. Türkiye'de de yakın döneme kadar negatif reel faiz vardı. Şimdi o dönemi geride bırakacağız, nominal faizler biraz yükselecek, reel faizler negatif olmaktan çıkacak, pozitife dönüşecek. Bir çok para birimi de değerlenmişti, şimdi bir düzeltme oldu. Bundan sonra eskisi gibi değer kazanmayabilir. Türkiye'de de bu dönemde diğer gelişmekte olan ülkelere paralel bir gelişme oldu. Şimdi şunu bekliyorum, küresel likidite azalacaksa, bu varlık fiyatlarını etkiler. Yani varlıkların yeniden fiyatlanması gerekir. Nitekim son bir kaç ay içinde bu etkileşimi gördük. Ancak Türkiye bu dönemde diğer ülkelerden negatif bir şekilde ayrışmadı. Halbuki bunun için çeşitli sebepler vardı. Nedir mesela? Türkiye'nin çok ciddi cari açığı var fakat Türkiye'deki siyasi istikrar, doğru politikalar, özellikle de mali disiplin, bankacılık sisteminin sağlıklı olması gibi faktörler, cari açıktan kaynaklı riski telafi etti."  

"Oranlarda bir artış öngörmüyoruz" 

Vergilere ilişkin soruyu da yanıtlayan Şimşek, her yıl bütçeyi yaparken tedbirleri de çalıştıklarını ve uygulamaya koyduklarını söyledi.  

Vatandaşı kandırmanın doğru bir şey olmadığını ve asla böyle bir şeye başvurmayacaklarını vurgulayan Şimşek, "Şu an itibarıyla bu yıl bütçe performansı oldukça iyi. Gelecek yıl da küresel şartlarda ciddi bir bozulma olmazsa ilave tedbir ihtiyacımız yok" diye konuştu.  

Sadece her yıl yapılan, maktu vergilerin yeniden değerleme oranı kadar artırılmasının söz konusu olduğunu belirten Şimşek, oransal vergilerde ise bir artışın gündemlerinde olmadığını bildirdi. Şimşek, "Yani biz Gelir Vergisinde, Kurumlar Vergisinde, KDV'de, genel anlamda oranlarda bir artış öngörmüyoruz" dedi.  

"Ne doğal gazda ne de elektrikte bir fiyat artışı gündemde değil" 

Bakan Şimşek, "doğal gaz ve elektriğe zam düşünülüyor mu?" sorusu üzerine de bunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın alanında olduğunu söyledi. Konuya ilişkin de Bakan Taner Yıldız'ın gerekli açıklamayı yaptığını anımsatan Şimşek, şu anda ne doğal gazda ne de elektrikte bir fiyat artışının gündemde olmadığını bildirdi.  


Bu haber 1,477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,529 µs