En Sıcak Konular

2008'e girerken ekonomi ve tahminler

19 Aralık 2007 14:37 tsi
2008'e girerken ekonomi ve tahminler 2007 zorlu bir yıl oldu. Ekonomide büyüme yavaşlarken, enflasyon hedefine yine yaklaşılamadı.

2008'e girerken ekonomi ve tahminler
18/12/2007 Dünya

DETAY ANALİZ / Oğuz Büktel
oguzbuktel@gmail.com

2007 zorlu bir yıl oldu. Ekonomide büyüme yavaşlarken, enflasyon hedefine yine yaklaşılamadı. Cari açık, büyümedeki yavaşlamaya rağmen yüksek hızını korurken, bütçe performansı seçimin de etkisiyle önceki yıllara göre zayıf kaldı. Yılın son günlerini yaşarken, piyasalar 2008'e hazırlanıyor ve tahminleri netleştiriyorlar. Bugünkü yazıda FinansInvest Araştırma Bölümü olarak bizim ekonomiye ilişkin tahminlerimizden ana başlıklar halinde bahsetmek istiyorum.

Büyüme cephesinde 2007 çok parlak bir yıl olmayacak ancak bunun 2008 büyüme hedeflerinin zorlaştırdığını şu aşamada düşünmüyoruz. Büyümeyi etkileyecek en önemli iki faktörden ilki Merkez Bankası'nın faizleri indirme süreci. Son dört ayda 175 baz puan indirilen faizlerin 2008'de ne kadar indirileceği genel büyüme performansı için önemli ancak iç talepte 2007'ye kıyasla bir canlanma olacaktır. Öte yandan global ortamda yaşanan tedirginlik ise beklentilerin olumsuz etkilenmesi, dünyada büyümenin yavaşlaması ve riskten kaçış senaryolarıyla Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına yol açma olasılığı gibi nedenlerle büyümeye olumsuz etki yapabilir. Hangi faktörün daha etkili olacağını her birinde yaşanacak gelişmeler belirleyecek. Ancak bu faktörlerin üzerine seçim ve siyasi belirsizliğinin azalması, tarım sektöründe daha olumlu şartlar gibi nedenlerin de olumlu etkisiyle 2008 yılında GSMH'nın 2007 yılı tahminimiz olan yüzde 4.4'ün üzerine çıkarak yüzde 5.3 gibi gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Enflasyonda yüksek faiz ortamı nedeniyle baskılanan iç talep ve döviz kurunun olumlu katkısına rağmen dünyada artan petrol ve enerji maliyetleri, kamu zamları ve artan hizmet fiyatları nedeniyle 2007 yılında da hedefin 2 katının üzerinde gerçekleştiği bir yıl olacak. FinansInvest olarak bizim tahminimiz tüketici enflasyonunu yüzde 8.3'te kapatacağımız. 2008 yılı için ise yine zorlu yüzde 4 hedefi devam ediyor. Düşük büyüme rakamlarının ardından Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indiriminde iyimser tonunu korumasına rağmen, 2008'in toplamında faiz indirimlerinin 100 baz puan düzeyinde kalacağını ve eskiye oranla daha ılımlı da olsa sıkı para politikasının kısmen devam edeceğini bekliyoruz. Enflasyonun ana trendinde yapısal bir bozulma olmadığını düşünüyoruz. Ancak bu durumda bile enflasyonun 2008 sonunda geleceği seviyenin konfor sınırının üst limitinde, yani yüzde 6 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu rakam, global piyasaların da eskiye kıyasla daha kötümser olsa bile, iyimser havanın tam olarak ortadan kaybolmadığı ve sermaye hareketlerinden YTL'nin değerinin çok fazla etkilenmediği bir baz senaryo için geçerli. Bunun dışında petrol ve enerji fiyatlarında yukarı seyrin devam etmesi enflasyonu zorlayacak önemli bir gelişme olacaktır.

Cari açıkta ise 2007 yılını 37.5 milyar dolar düzeyinde kapatacağımızı bekliyoruz. 2008 senaryomuzda en önemli unsurlar büyümede sınırlı da olsa bir artış, aşırı değerli YTL'nin gücünü koruması, ara malı ithalatı ve ihracat arasındaki yapısal bağlantı, güçlü yurtiçi talep ve güçlü borçlanma koşulları. Tüm bu faktörlerin etkisiyle yine yüksek düzeyde kalacağını tahmin ettiğimiz cari açığın 2008 yılında 46.5 milyar dolara çıkacağını öngörüyoruz. Petrol fiyatlarının mevcut seviyelerde kalmasi durumunda ise bu tahminimizi daha da yukarı çekmek gerekecek. Ancak finansman tarafında, global şartlarda büyük bir değişim görülmedikçe ciddi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz. 2007 yılında 10 aylık dönemde 16 milyar dolara ulaşan yabancı doğrudan yatırımların yıl sonunu 19-20 milyar dolarda kapatabileceğini düşünüyoruz. 2008 yılında ise yoğun özelleştirme projeleri, birleşme ve satın alma anlaşmaları ve geçmiş projelerden gelecek gelirler düşünüldüğünde tahminimiz 25 milyar dolar.

Seçim harcamaları nedeniyle sıkıntı yaşayan 2007 bütçesi, yılın son aylarında kamu mallarındaki vergi ayarlamaları ve kamu harcamalarındaki yıl sonu artışının ılımlı kalmasıyla biraz toparlanma yaşadı. 2007 bütçesinin hedeflere sadık kalabilmesi için aralık ayında faiz dışı açığın 1.1 milyar YTL'yi geçmemesi gerekiyor. Yıl sonu faiz dışı fazla hedefine ulaşılıp ulaşılmayacağına dair daha belirsiz bir durum varken; aralık ayında faiz ödemelerinin düşük kalması ve 11 aylık toplam açığın 9.7 milyar YTL'yle sınırlı kalmasından yola çıkarak genel bütçe açığının yıl sonu 16.8 milyar YTL limitinin altında kalacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

2008 yılında ise harcamaların daha kontrol altında olacağı, yapılan kamu zamlarının etkisinin yıl boyunca etkisini göstereceğini, büyümeye bağlı olarak gelirlerde toparlanma olacağını ve 2007 performansına göre daha iyi bir noktada kapanmasını bekliyoruz. Yıl sonu için yüzde 5.5'e indirilen faiz dışı hedefi, ekonomik hareketliliğin de vergi toplanmasının desteklediği bir senaryoda ulaşılabilir buluyoruz. Öte yandan yoğun özelleştirme çalışmaları da vergi dışı gelirler kanadında destek olmaya devam edebilir.



Bu haber 1,587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,377 µs