En Sıcak Konular

Çek yasası yeniden düzenlensin

4 Kasım 2013 20:55 tsi
Çek yasası yeniden düzenlensin GTO Başkanı Bartık: "Yeni çek yasası, çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getirmekten uzaklaştırdı ve çeke olan güvenin kaybolmasına neden oldu. Bu konuda bir an önce caydırıcı önlem alınması gerekiyor"

Çek yasası yeniden düzenlensin

 

Dünya

GTO Başkanı Bartık: "Yeni çek yasası, çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getirmekten uzaklaştırdı ve çeke olan güvenin kaybolmasına neden oldu. Bu konuda bir an önce caydırıcı önlem alınması gerekiyor"
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, yeni çek yasasının çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getirmekten uzaklaştırdığını öne sürerek, bu konuda caydırıcı önlem alınması gerektiğini belirtti.

Bartık, yazılı açıklamasında, karşılıksız çekte hapis cezası kaldırılmasının suistimalleri de beraberinde getirdiğini, esnafın önemli bir finans kaynağını kaybettiğini iddia etti.

Daha önce piyasanın kendi içinde kullandığı önemli finans kaynağı olan çekin güvenirliğini yitirdiğini öne süren Bartık, şunları kaydetti:

"Karşılıksız çekten dolayı mağduriyetler her gün artıyor. İşadamlarımız ekonomik olarak sıkıntıya düştü. Ayrıca piyasada ciddi ödeme ve nakit sıkıntısı var. Zaman geçirilmeden alacaklıların hakkını korumaya yönelik düzenleme yapılması kaçınılmaz hale geldi. Eskiden karşılıksız çıkan çeklerde sonu hapis cezasına kadar uzanan yaptırımlar uygulanıyordu. Yeni çek yasası, çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getirmekten uzaklaştırdı ve çeke olan güvenin kaybolmasına neden oldu. Bu konuda bir an önce caydırıcı önlem alınması gerekiyor. Nakit paradan sonra iş hayatının en önemli ticari aracı çek ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Neredeyse nakit para kadar önemli olan çek ile ilgili caydırıcı önlemler alınmaması piyasaları sekteye uğratıyor."

- Sigorta önerisi -

Karşılıksız çekte problemin çözülmesi ve piyasanın rahatlatılması için süreci uzatmak yerine çabuk uygulanabilir çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Bartık, şu uyarılarda bulundu:

"Öncelikle çek dolandırıcılığı yapanlara hapis cezası uygulanmalı. Bankaların çek yaprağı başına olan güvenceleri artırılmalı. Sigorta müessesinin devreye alınmasının yanında bankaların sorumlulukları artırılmalı. Sicil sistemi etkin olarak çalışmalı ve ticari geçmişi olmayan firmalar incelenmeli. Karşılıksız çek konusunda piyasayı rahatlatıcı mekanizmaları bir an önce kurmak gerekiyor. Bunun en akılcı yolu da çeklere sigorta getirmektir. Bugün batı, her işte sigorta kavramını etkin şekilde kullanıyor. Çeklere sigorta gelirse hem çek mağdurluğu önlenir hem ticaret güvence altına alınır hem de çekin daha etkili ve etkin kullanımı sağlanmış olur. Hükümetin bu konuda bir an önce yasal düzenleme yanında caydırıcı önlemler alması gerekiyor."


Bu haber 1,528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,767 µs