En Sıcak Konular

Ekmekte fiyat krizi!

4 Kasım 2013 11:23 tsi
Ekmekte fiyat krizi! Katkısız olduğu için daha ucuz olması gereken tam buğday ekmeği, normal ekmeğe göre üç kat pahalı satılıyor. Fırıncıların bahanesi tam buğday ununda KDV’nin yüzde 8 olması ve düşük tüketim.

Ekmekte fiyat krizi!

 

Habertürk

Katkısız olduğu için daha ucuz olması gereken tam buğday ekmeği, normal ekmeğe göre üç kat pahalı satılıyor. Fırıncıların bahanesi tam buğday ununda KDV’nin yüzde 8 olması ve düşük tüketim.

Vatandaş tam buğday ekmeğine fazla rağbet etmiyor. Çünkü sağlıklı ve katkısız diye satılan ekmekler, diğerlerine göre üç kat daha pahalı.

FİYATI PİYASA BELİRLİYOR

Bugün'ün haberine göre; tüketici, beyaz ekmeğe göre daha pahalı olduğu için tam buğday ekmeği almazken, İstanbul Fırıncılar Odası yüksek un fiyatlarından yakındı. Kolesterole, obeziteye, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olan tam buğday ekmeğinin 400 gramlık fiyatı İstanbul Halk Ekmek’te 1.5 liradan satılıyor. Normal 300 gramlık ekmek ise 50 kuruştan tüketiciye ulaşıyor. 350 gram tam buğday ekmeği İstanbul’daki fırınlarda ise 2 ile 2,5 liradan satılıyor.

Normal ekmeğe bir fiyat standardı getirdiklerini anlatan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, tam buğday, kepekli ve çavdar ekmeğinde ise fiyatın serbest piyasada oluştuğunu söyledi. Bu ekmekleri pahalı satmadıklarını iddia eden Özer, tam buğday ununun çok pahalı olduğunu kaydetti.

UNDA VURGÜN YAPILIYOR

“Özellikle tam buğday ekmeğinin unu beyaz una göre daha ucuz olması gerekir” diyen Fahri Özer şunları söyledi: “Tam buğday ununun kepeği ayrışmadığı için daha ucuz olması gerekiyor. Çünkü bu kepek yıllarca hayvan yemi olarak kullanıldı. Şimdi unun içinde kalınca fiyat artıyor.

Beyaz una göre en az yüzde 50 pahalı satılıyor. Bu işin mantığını anlayamıyorum. Çünkü bir kayıpları yok. Burada büyük bir vurgun yapılıyor. Oda başkanı olarak un fiyatlarındaki pahalılıktan ben de muzdaribim.” Özer’in verdiği bilgilere göre 50 kiloluk beyaz un 62 lira, 25 kiloluk tam buğday unu ise 40 ile 43 lira arasında satılıyor.

FİYATLAR DÜŞEBİLİR

İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, tam buğday ekmeğinin fiyatının yüksek olmasında, işçilik, ambalaj ve yatırım masraflarının yanı sıra kaliteli unun etkili olduğunu söyledi.

Tam buğday ekmeğinin yumuşaklığını alması için gluten miktarı ve kalitesi yüksek unun kullanıldığını bunun da daha çok Kazakistan, Rusya ve Ukrayna buğdayında bulunduğunu belirtti. Bekaroğlu ancak fiyatların buna rağmen yine de yüksek olduğunu ve bir miktar düşebileceğini kaydetti.


Bu haber 1,463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,293 µs