En Sıcak Konular

Babacan: Kredi genişlemesinin önünü açacağız

14 Kasım 2013 11:09 tsi
Babacan: Kredi genişlemesinin önünü açacağız Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, aşırılığın oluştuğu alanlara daha fazla düzenleme yapacaklarını ama makul bir miktarda kredi genişlemesinin de önünü açık tutacaklarını söyledi.

Babacan: Kredi genişlemesinin önünü açacağız

 

Haber7


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, aşırılığın oluştuğu alanlara daha fazla düzenleme yapacaklarını ama makul bir miktarda kredi genişlemesinin de önünü açık tutacaklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, aşırılığın oluştuğu alanlara daha fazla düzenleme yapacaklarını belirterek, "Makul bir miktarda kredi genişlemesinin de önünü açık tutacağız. O makul kelimesinin altını çizerek söylüyorum. Aşırılık ekonomimize zarar veriyor. Kredi hacmi büyüyecek ama makul ve dengeli büyüyecek" dedi.Babacan, Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) 10. yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"2014'te devlet katkısı için ne kadar bir bütçe ayrıldı?" sorusuna karşılık Babacan, 2014 bütçesine koydukları devlet katkısının 1 milyar 950 milyon lira olduğunu belirterek, "Yaklaşık 8 milyar liraya kadar vatandaş ilave prim yatırırsa bunun 4'te 1' i kadarını da devlet yatırmaya hazır. Bunun üzerinde olursa da her zaman önü açık. Bu sadece endikatif bir rakam. BES ile ilgili kaynak gerektiğinde bu kaynağı bütçemizin diğer kalemlerinden bulmak mümkün. İlave büyüme olursa bununla ilgili ek ödenek sağlanacaktır" diye konuştu.
"BES'teki performansın devamını bekliyor musunuz? Kıdem tazminatı fonları kurulacak mı?" sorusuna ise Babacan, "Bütçe boyutuna bakacak olursak bütçeye koyduğumuz rakam yılbaşı ödeneği olarak yüzde 56 daha fazla. Sonuç itibariyle hedefleri de açıklamış değiliz. Sektör kendi hedefler koyuyor ve o hedeflere ulaşmak için çalışıyor ama bizim BES 'te hedefimiz şudur diye açıkça ortaya koyduğumuz bir rakam yok" diye cevap verdi.
Babacan, bu yıl sistemin yeni olması nedeniyle ilk birkaç ayın alışma dönemi olarak geçtiğini vurgulayarak, "Bu yıl içindeki gelişmeler pek çok kişinin beklentisinden daha iyi olacak. Bundan sonraki dönemde bu işin tanıtımı ve iletişim çok önemli olacak. Vatandaşların sayısı çoğaldıkça sisteme giren vatandaşların da sosyal çevreleri büyüyor. Daha geniş bir çevre bu işten haberdar oluyor, arkadaş ve akrabasına bahsediyor. Beklentimiz son derece olumlu" dedi.
- "Tasarruf etmek için vatandaşların daha çok sebebi olacak"
Ali Babacan, makroekonomik politikalar açısından özellikle krediye dayanan bir tüketim konusunda aldıkları ve alacakları tedbirler bir arada düşünüldüğünde tasarruf etmek için vatandaşların daha çok sebebi olacağını söyledi.
Kıdem tazminatı konusuna da değinen Babacan, bu konunun Türkiye'nin çalışma hayatı ile ilgili en büyük problemlerinden biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"İstatistiklere baktığımızda kıdem tazminatı hakkı doğan vatandaşlarımızın sadece yüzde 10'unun bu haktan yararlanabildiğini, yüzde 90'nın ise hiçbir şekilde kıdem tazminatı alamadığını görüyoruz. Fakat yüzde 10'luk kesim aynı zamanda sendikalarımızın daha aktif olduğu bir kesim. Dolayısıyla sendikalarımıza sorduğumuzda 'bizim böyle bir problemimiz yok' diyorlar. Çünkü kamuda çalışan hakkını alıyor. Kurumsallaşmış şirketlerde ve özel sektörde olanlar da hakkını alıyor. Ancak sendikasız kesim bu hakkını alamıyor. Sendikasızlardan da kötüsü, işsizlerin hiç temsilcisi yok. Dolayısıyla sendikalı küçük bir kesimin temsilcisi ve işveren masaya oturuyor. İşsizlerin ve çalışan geniş kitlelerin temsilcisi o masa etrafında yok."
Babacan, bu konu hakkında karar verirken tüm kitleleri düşünerek karar vereceklerini ifade ederek, "Çalışma Bakanlığımızın taslak çalışmasında kıdem tazminatı sisteminden kıdem tazminatı fonuna geçerken model aslında BES'e göre kurgulanmış durumda. Mecburi yapmak durumunda da değiliz. Bir işyerindeki işçilerin çoğunluğu kıdem tazminatı fonuna geçmek istiyorsa bunu çalışanlara bırakabiliriz. Ama çalışanlar 'eski sistemde devam etmek istiyorum' diyorsa o da devam etsin. Fona geçmek isteyenler için de bu kapının da açılması gerekiyor. Yüzde 90' lık mağdur bir kitle var. Onların da hak kayıplarını düşünerek hareket etmek lazım" diye konuştu.
Kıdem tazminatı fonları BES'e yönelirse o noktada da devlet katkısını vereceklerine işaret eden Babacan, bunun da kıdem tazminatı fonunun gelişmesi için ilave bir teşvik olacağını söyledi.
- "Fon yönetimindeki rekabet artacak"
Babacan, bütün bunların henüz tasarı aşamasında olduğuna dikkati çekerek, "Bunlar nihai bir karar değil. O nedenle bir yanlış anlamaya sebep vermeyelim. Ama bu çalışmaların bir an önce tamamlanıp hak sahiplerinin mağdur olmamasını çok önemsiyoruz" dedi.
Ali Babacan, "800 bin yeni katılımcı, beklediğiniz düzeyde mi?" sorusuna karşılık, yılbaşında hükümet olarak herhangi bir hedef koymadıklarını belirterek, sektörün kendi için koyduğu hedefler olduğunu söyledi.
Bir bütçe rakamı ortaya koyduklarını anlatan Babacan, "1 milyar 250 milyonluk bir bütçe koyduk. '5 milyar kadar prim yatarsa bunun 4' te 1' i kadar da devlet katkısı vermiş oluruz' dedik. Gelişmeler gösteriyor ki, varsayımımızın üzerinde yılı tamamlayacağız" dedi.
Babacan, fon yönetimindeki rekabetin artacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Zamanla her bir fon yöneticisinin geçmiş performansı daha iyi ortaya çıkacak. Geçmiş performansı daha iyi olan fonlara daha fazla kaynak yönelecek. SPK da bunu yakından izleyecek ve gerekli tedbirleri alacak. Performansa dayalı sonucu, sistemin doğal gereği olarak göreceğiz. Getirilere bakıldığında bu iş uzun vadeli bir iş, 10 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Daha uzun sürelerde değerlendirmek lazım. Türkiye gibi en çok finansman çeken ve büyüyen bir ülkede bunların makul ve tatmin edici getirileri olacaktır. Dünyanın yatırımcıları Türkiye'ye kaynak akıtırken, getiri beklentisi yüksekken, BES fonlarının uzun vadede düşük olması gerçekçi bir bakış açısı değil. "
- " Gerekirse ilave tedbirler alacağız"
Babacan, bireysel krediler, tüketici kredileri kredi kartları ile ilgili düzenlemelerin önemli bir bölümünü yaptıklarını, bunların yayımlanıp uygulamaya girdiğini belirterek, "Geride kalan 3 çalışma alanı vardı. Bu üç alanla alakalı etki analizleri üzerinde çalışılıyor. Bu çalışma bittikten sonra hangi alanda ne kadar düzenleme yapacağımızın kararını vermiş olacağız. Aşırılığın oluştuğu alanlara daha fazla düzenleme yapacağız ama makul bir miktarda kredi genişlemesinin de önünü açık tutacağız. O 'makul' kelimesinin altını çizerek söylüyorum. Aşırılık ekonomimize zarar veriyor. Kredi hacmi büyüyecek, ama makul ve dengeli büyüyecek" ifadesini kullandı.
Ali Babacan, kredilere, ihracat, yatırım ve KOBİ'ler içinse "evet" dediklerini, ancak tüketim içinse dikkatli olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, gerekirse ilave tedbirler alacaklarını söyledi.


Bu haber 1,348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,508 µs