En Sıcak Konular

Küçük: İşsizliğin çözümü, özel sektörün rekabet performansına bağlı

7 Aralık 2007 00:00 tsi
Küçük: İşsizliğin çözümü, özel sektörün rekabet performansına bağlı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, işsizlik sorununun çözümünde mesafe alınmasının Türk özel sektörünün rekabet performansına bağlı olduğunu vurguladı.

Küçük: İşsizliğin çözümü, özel sektörün rekabet performansına bağlı

Dünya

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, işsizlik sorununun çözümünde mesafe alınmasının Türk özel sektörünün rekabet performansına bağlı olduğunu vurguladı.

Küçük, Odanın 2007 yılı İkinci Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında yaptığı konuşmada, rekabetin son derece arttığı küresel ekonomik koşullarda, ekonominin geleceğini rekabet gücünü geliştirmekte gösterilecek performansın belirleyeceğini kaydetti.

Rekabet gücünü geliştirmekte öncelikli sorumluluğun işletmelere düştüğünü ifade eden Küçük, "Ancak, hükümetler ve bürokrasinin, zemin hazırlayıcı ve yönlendirici desteği olmaksızın, bizlerin, işletmelerin çabası sonuçsuz kalacaktır. Dünyadaki başarılı örneklerin de ortaya koyduğu üzere, rekabet gücünün gelişmesi için, kamu ve özel sektörün birlikte çalışması gerekmektedir" dedi.

Küçük, Oda olarak, başta hükümet ve bürokrasi olmak üzere, rekabet gücü ile ilgili tüm taraflarla bir araya gelmenin arayışı içinde olduklarını, iletişim ve işbirliğini geliştirmeye çalıştıklarını aktardı.

Meslek komiteleri ortak toplantısını, bürokrasiyi, sanayinin ihtiyaçlarından haberdar etme fırsatı olarak gördüklerini ve son derece önemsediklerini belirten Küçük, meslek komiteleri tarafından tespit edilen sorunların, daha önceki yıllarda olduğu gibi, toplantı öncesinde müsteşarların bilgisine sunulduğunu anlattı.

Tanıl Küçük, uzun yıllardır dile getirdikleri sorunları, aşağı yukarı, bir kez daha tekrar edeceklerini dile getirerek, "Geçen yılki toplantımızdan bu yana, gıdada KDV indirimi başta olmak üzere, sadece bir kaç konuda çözüm üretilebilmiş görünüyor" dedi.

 

"Rekabet gücünde kazanım hanesi boş"

 

2002 yılından bu yana Türkiye ekonomisinde sağlanan kazanımlara değinen Küçük, şöyle devam etti:

"Ancak, bu beş yıla, sanayimizin rekabet gücü cephesinden baktığımızda maalesef kazanım hanesi boş görünmektedir. Diğer taraftan, sorunlar listemizin de ortaya koyduğu üzere; seçimlerle birlikte, yoğun bir siyasi gündemin ağırlığında geçen 2007, yapısal reformlar ve mikro reformlar açısından adeta tümüyle kayıp bir yıl olmuştur. Buna karşılık, TÜFE bazlı reel kur endeksi, 2007'de, YTL'deki değerlenmenin, bırakın son beş yılı, son 26 yılın en uç noktasına ulaştığına işaret etmektedir. Ve, bu gün geldiğimiz nokta itibariyle, YTL'deki değerlenme, sanayimizin rekabet gücünü eritirken, kur dışındaki alanlarda iyileştirme yapılması sanayimizin rekabet gücü açısından her zamankinden daha acil bir hal almıştır."

Küçük, son beş yılda, GSMH'nin toplam olarak yüzde 43,2, sanayi sektörü üretiminin de yüzde 45,6 oranında büyüdüğünü, aynı dönemde ihracattaki büyümenin dolar bazında yüzde 173, miktar bazında da yüzde 98,4 olduğunu anlattı.

Küçük, "Bu rakamlar bize şunu söylüyor; son beş yılda Türkiye ekonomisini sanayi büyütürken, sanayiyi de ihracat büyütmüştür. 22 çeyrektir aralıksız devam eden büyümenin arkasında sanayimiz, Türk sanayisi vardır. Önümüzdeki yıllarda da, büyümenin devamında sanayinin performansı belirleyici olacaktır" dedi.

 

İşsizliğin çözümü

 

İşsizlik sorununun çözümünde mesafe alınmasının Türk özel sektörünün rekabet performansına bağlı olduğunu kaydeden Küçük, "Bu koşullarda, yönetme ve geleceği şekillendirme sorumluluğunu taşıyan siyasi iradenin ve bu iradeyi hayata geçirecek olan değerli bürokratlarımızın yapması gereken; yatırımın, üretimin, ihracatın, istihdamın ve rekabet gücünün önündeki engelleri süratle kaldırmaktır. Hükümetimizin iktidarının ikinci döneminde, ekonominin makro boyutu kadar, mikro boyutuna, işletmeler cephesine de gereken önem ve önceliği vermesini bekliyoruz" görüşünü dile getirdi.

Tanıl Küçük, üretimin, ihracatın önünü açacak politikaların hayata geçmesinin, siyasi irade meselesi olduğunu vurgulayarak, uygulayıcı bürokratik kadroların desteği olmaksızın sonuç alınamayacağını, bürokrasinin, küresel rekabet yarışında ihtiyaç duyulan desteği, kendilerine sonuna kadar sağlayacağına yürekten inandığını söyledi.



Bu haber 1,178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,223 µs