En Sıcak Konular

Merkez rahatlattı, piyasada risk iştahı arttı

29 Ocak 2014 10:07 tsi
Merkez rahatlattı, piyasada risk iştahı arttı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kısa vadeli faizlerde piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştirdiği artışın ardından Dolar/TL 2.1635 seviyesine kadar gerilerken; Borsa İstanbul güne yüzde 2 artışla başladı. Endeks 64.777 puandan açıldı.

Merkez rahatlattı, piyasada risk iştahı arttı

 Dünya

 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kısa vadeli faizlerde piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştirdiği artışın ardından Dolar/TL 2.1635 seviyesine kadar gerilerken; Borsa İstanbul güne yüzde 2 artışla başladı. Endeks 64.777 puandan açıldı. Bankalararası işlemlerde Dolar/TL 2.18 seviyesinde.


Merkez Bankası, global piyasalarda gelişmekte olan ülkelere dönük risk iştahının azalması ve içerideki siyasi gerginliğin tetiklediği kur ve enflasyon artışını kontrol altına alabilmek için para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya giderken, operasyonel çerçevesini sadeleştirdi ve temel fonlamanın yüzde 10'a yükseltilen haftalık repo faizinden yapılacağını açıkladı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), önümüzdeki dönemde TCMB fonlamasının temel olarak marjinal fonlama oranı yerine yüzde 4.5'ten yüzde 10'a çıkarılan bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağını açıkladı.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) kısa vadeli faizlerde sert artışa gitmesi ardından gece saatlerinde 2.2530'dan 2.1730'a kadar geriledi.

Finansinvest'in günlük bülteninde, "TCMB tarafından geleneksel politikalara dönüş olarak özetlenebilecek şekilde atılan adım gelişen ülke piyasaları üzerinde risk iştahını artıran bir etki meydana getirdi. Akşamki Fed faiz kararı öncesinde kazanımların sınırlı kalması beklenebilir, ancak genel olarak TL üzerindeki baskıların azalması sermaye piyasalarına da olumlu yansıyacaktır" denildi.

Dolar/TL'de 2.15 destek seviyesinin aşağı yönlü kırılması halinde 2.10'a doğru bir yönelim gözlenebileceğini belirten Finansinvest, "Ancak bu akşam Fed'in likidite desteğinin kesilmesine yönelik bir karar vermesi TL üzerinde baskı yaratabilir" ifadesini kullandı.

BIST tarafında TL kaynaklı pozitif etki beklediklerini belirten Garanti Yatırım, bu etkinin bankacılık sektörüne yönelik beklentiler nedeniyle sınırlı kalabileceğine işaret ederek, "Son gelişmenin büyüme, kârlılık gibi başlıklarda hisse piyasası açısından yeni bir riski gündeme getiriyor olması nedeniyle değerlemeler üzerinde baskı yaratmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.


Bu haber 1,288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,344 µs