En Sıcak Konular

İşte Türkiye'nin yaptığı gaz pazarlığı!

4 Şubat 2014 09:35 tsi
İşte Türkiye'nin yaptığı gaz pazarlığı! Türkiye, Gazprom’dan doğalgaz indirimi için atağa kalktı. Yılda 4546 milyar metreküp doğalgaz kullanan Türkiye, Avrupa ortalamasına göre doğalgazı 25-30 dolar daha pahalı alıyor.

İşte Türkiye'nin yaptığı gaz pazarlığı!

 

 

HaberTürk

 

 



Türkiye, Gazprom’dan doğalgaz indirimi için atağa kalktı. Yılda 4546 milyar metreküp doğalgaz kullanan Türkiye, Avrupa ortalamasına göre doğalgazı 25-30 dolar daha pahalı alıyor. Kullandığı gazın yüzde 60’lık bölümünü, Rusya’dan ithal eden Türkiye, Rusya’nın Almanya’dan sonra en büyük gaz müşterisi.

Almanlar, spot piyasadan aldıkları gaza ortalama 340 dolar, uzun vadeli kontratlar kapsamında da Rusya’ya her 1000 metreküp gaz için 375-380 dolar ödüyor. Türkiye, aynı miktar doğalgazı ortalama 395-400 dolardan ithal ediyor (BOTAŞ’a 430 dolar, özel sektör ithalatçılarına 340 dolardan satıyor). Üstelik Türkiye, Rusya’dan ithal ettiği doğalgazın önemli bölümünü Mavi Akım Hattı’ndan Almanya’ya göre daha kısa mesafeden ve transit ülke riski bulunmadan satın alıyor. Bu stratejik avantajın Türkiye’ye her 1000 metreküp gazda ortalama 20-30 dolar düzeyinde fiyat avantajı sağlaması öngörülüyor. Ancak, bu durum gaz fiyatına yansımıyor. Bu avantajına karşın Türkiye, Rus gazını hem Almanya’nın hem Avrupa’nın çok üstünde bir fiyattan ithal ediyor. Türkiye, Avrupa ortalamasına göre her 1000 metreküp doğalgazı 25-30 dolar daha pahalı satın alıyor.

İNDİRİM TALEP ETTİ

Enerji Bakanlığı, bu kritik verileri de dikkate alarak Rus Gazprom nezdinde aralık ayında indirim yapması için girişimde bulundu. Ankara’da enerji yönetimine yakın kaynaklar, Türkiye’nin Rusya’nın en önemli müşterilerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Gazprom’dan indirim için yanıt bekleniyor” dedi.

İNDİRİM OLURSA TOPTANCIYA YANSITILIR

Olası indirimin özel sektör gaz ithalatçıları üzerinden son dönemde dolar kurunun yükselmesiyle büyük mali sıkıntı yaşayan toptancılara yansıtılması bekleniyor. 

‘Gazda talep artışı yatay duruma geçti’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2014 yılı tüketim tahminine göre Türkiye, 2014 yılında 46.5 milyar metreküp gaz tüketecek. Doğalgaz sektörü temsilcileri, son yıllardaki yıllık tüketimlerin 45-46 milyar metreküp arasında değişiklik arz ettiğini belirterek “Türkiye’de doğalgazın tüketiminde ve talebinde yatay bir seviyeye gelindiği gözlenmektedir” dedi.

ENERJİ İHTİYACI ARTIYOR

Sektör temsilcileri, bunun ülkenin enerji ihtiyacının artmadığı anlamına gelmediğini belirterek, “Aksine daha ekonomik olan kömür gibi yakıtlara geçişin artması ile pahalı doğalgazın ülkede olan pazarını kaybettiği sonucuna ulaşılmaktadır” görüşünü savundu. 

‘İRAN GAZI ÇOK FAHİŞ’

Sektör temsilcileri, Türkiye’nin İran’dan da fahiş fiyata gaz aldığını belirterek, “İran’a halen ithal edilen her 1000 metreküp gaz için 490 dolar ödeniyor. Diğer alternatifleri ile karşılaştırıldığında, doğrudan bir kara boru hattı ile ithalat yapılan tek gaz kaynağı olmasına rağmen İran gazının aynı bölgeden gelen diğer alım fiyatlarına göre yüzde 40-50 yüksekte kaldığı görülmektedir” dedi.


Bu haber 1,474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,523 µs