En Sıcak Konular

'14 milyon kadın iş gücüne katılmıyor'

14 Şubat 2014 13:30 tsi
'14 milyon kadın iş gücüne katılmıyor' İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, Türkiye'de 14 milyon kadının iş gücüne katılmadığını söyledi

'14 milyon kadın iş gücüne katılmıyor'

Dünya

İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, Türkiye'de 14 milyon kadının iş gücüne katılmadığını söyledi

 İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, kadınların içinden öğrencilik, yaşlılık, hastalık gibi zaruri sebepler çıkarıldığında çalışabilir durumda olan ama iş gücüne katılmayan yaklaşık 14 milyon kadın olduğunu ve bu sayının tüm ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 5,5'ine eşit geldiğini bildirdi. 

AA muhabirine konuyla ilgili açıklama yapan Yazıcı, Türkiye'de 2013 Eylül ayı itibarıyla iş gücüne dahil olmayan yaklaşık 19 buçuk milyon kadın olduğunu söyledi. Yazıcı, "Bu kadınların içinden öğrencilik, yaşlılık, hastalık gibi zaruri sebepler çıkarıldığında çalışabilir durumda olan ama iş gücüne katılmayan yaklaşık 14 milyon kadın vardır ve bu sayı tüm ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 5,5'ine eşittir" dedi.  

Yazıcı, yalnızca ev işleriyle meşgul olduğu için iş gücüne dahil olmayan kadınların sayısının ise yaklaşık 11 buçuk milyon olduğunu bildirdi. 

Türkiye'de uygulanan kadınlara yönelik istihdam politikalarının daha çok çalışabilir durumdaki kadınlara yönelik olduğuna işaret eden Yazıcı, söz konusu politikaların iş gücüne katılmayan kadınların üzerinde yoğunlaştığına değindi.  

Türkiye'nin kadın işsizlik oranında AB ülkelerinin büyük bir kısmından daha iyi durumda olduğunun altının çizen Yazıcı, "Türkiye, istihdam ve iş gücüne katılma oranında aynı performansı gösterememektedir. Kadınların iş gücüne katılımında AB27 ortalaması yüzde 66 iken, Türkiye'de 2013 Eylül ayı itibarıyla yüzde 31,2'dir. Türkiye'de iş gücüne katılan az sayıda kadın genellikle eğitim ve mesleki eğitim fırsatlarından yararlanmış, bir meslek sahibi olan, toplumsal ayrımcılık görmeyen çalışabilir durumdaki kadınlardır" ifadesini kullandı. 

Mesleki eğitim kursuna geçen yıl 40 bin kadın katıldı 

Yazıcı, iş gücüne katılan kadınların sayıca az olması neticesinde Türkiye'nin toplam istihdam ve iş gücüne katılma oranlarının da olumsuz etkilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"AB 27 kadın istihdam oranı ortalaması yüzde 58 seviyelerinde iken Türkiye'de yüzde 27,2'dir. Kadınların iş gücüne katılım oranı Ekim 2013 itibarıyla yüzde 30,6 olarak gerçekleşti. Bu oran gelişmiş ülkelerdeki kadınların iş gücüne katılım oranlarının hemen hemen yarısına denk gelmektedir. Kadınlarımızın istihdamdaki yerini güçlendirmek için hem devlet tarafından birtakım düzenlemeler yapılması, hem toplumsal anlamda kadına biçilen rollerin değişmesi gerekmektedir.  

Kadınların istihdamı halinde işveren payı sigorta primleri 24 ay süresince İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmaktadır. Kadınların istihdam edilmesini desteklemek için kurumumuz, aktif iş gücü programları uygulamaya devam etmektedir. 2013 yılında aktif iş gücü programları kapsamında düzenlenen 31 bin 385 kursa 220 bin 75 kişi katıldı. Bu kurslara katılanların 113 bin 74'ünü kadınlar oluşturdu. Geçtiğimiz yıl istihdam garantili mesleki eğitim kurslarımıza katılan 67 bin 127 kişinin ise 41 bin 300'ü kadındı."  


Bu haber 1,561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,813 µs