En Sıcak Konular

Zeytinyağı sahteciliğinde patlama

17 Şubat 2014 10:06 tsi
Zeytinyağı sahteciliğinde patlama Türkiye'de geçen yıl ihracatında üst üste rekorların kırıldığı zeytinyağında, rekolte düşüklüğü nedeniyle tağşişlerin arttığı bildirildi.

Zeytinyağı sahteciliğinde patlama

 

 

HaberTürk

 

 


Türkiye'de geçen yıl ihracatında üst üste rekorların kırıldığı zeytinyağında, rekolte düşüklüğü nedeniyle tağşişlerin arttığı bildirildi. Düşen üretim ile birlikte, sahtecilik yöntemleri artarken, geliştirilen son yöntemlerden biri ise kolon sızması.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, yaptığı açıklamada, zeytinyağının bitkisel yağlar içinde katma değeri en yüksek yağ türü olduğuna dikkati çekerek, "Özellikle ürün temininde zorluk çektiğimiz yıllarda sahtecilik de artıyor" dedi.

Zeytinyağında 2013'te 200 bin ton üretim yapıldığını hatırlatan Çetin, "Bu sene yaklaşık 140 bin ton zeytinyağı üretimi oldu. Bu azalma hem zeytinin doğal özelliğinden hem de ağaçların çiçekleme döneminde yağan yağmurdan kaynaklandı" diye konuştu.

Çetin, bu azalmayı "olağanüstü" olarak niteleyerek, her zaman bu şekilde bir azalma olmayacağını söyledi. Rekolte düşüklüğünün ambalajlı zeytinyağı ihracatını etkilemediğini kaydeden Çetin, 2013 yılına göre şişe zeytinyağı ihracatında artış olduğunu belirtti.

'ZEYTİNYAĞI'NDAN KDV ALINMASIN' 
Çetin, rekolte düşüklüğünden kaynaklanan fiyat artışlarının normal olduğunu savunarak, "Ayrıca zeytinyağı üreticilerinin girdi maliyetleri kura bağlı olarak yükseldi. Yağ fiyatların artmasının önüne KDV indirimi ile geçilebilir. En azından, geçici olarak bu tür olağanüstü durumların yaşandığı senelerde yüzde 8'lik KDV zeytinyağından alınmasın. Zeytinyağı, bitkisel yağlar içinde katma değeri en yüksek yağ türü. Özellikle ürün temininde zorluk çektiğimiz yıllarda sahtecilik de artıyor" diye konuştu.

Birlik olarak kendilerine gelen zeytinyağlarını analiz ettiklerini vurgulayan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Analizlerde asit değerine ve yabancı yağların katılıp katılmadığına bakıyoruz. Laboratuvarımız Uluslararası Zeytin Konseyi'nin (COI) Türkiye'de akredite ettiği 2 laboratuvardan biridir. Bu yüzden hata payı oldukça düşük, zeytinyağına karıştırılan maddelerin tespit edilememesi imkansız. Tağşişlerde genelde fındık yağı, ayçiçek yağı ve diğer bitkisel yağlar kullanılıyor. Bir de son yıllarda 'kolon sızması' dediğimiz yeni bir yöntem var. Bu asit değeri yüksek bitkisel yağları incelten bir sistem. Bu şekilde sızma zeytinyağlarına alternatif bir yağ oluşturulmak isteniyor. Son derece sakıncalı yağlar bunlar. Hatta içinde zeytinyağı olmayan ve zeytinyağı diye satılan yağlara bile rastladık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın aldığı tedbirlerle tağşiş azalsa da en iyi piyasa denetleyicisi, tüketicidir."


Bu haber 1,376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,003 µs