En Sıcak Konular

''Gayrimenkul %20 daralacak''

27 Şubat 2014 09:45 tsi
''Gayrimenkul %20 daralacak'' Siyasetteki yüksek tansiyon, ekonomideki belirsizlik ve konut kredisi faizlerindeki artış gayrimenkul sektörünü olumsuz etkileyecek.

''Gayrimenkul %20 daralacak''

 

 

Haber3

 

 

Siyasetteki yüksek tansiyon, ekonomideki belirsizlik ve konut kredisi faizlerindeki artış gayrimenkul sektörünü olumsuz etkileyecek.

2014 yılında gayrimenkul sektörünün bir önceki yıla göre kötü bir yıl geçireceğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya “Siyasetin ekonominin önüne geçecek bir yıl olma ihtimali giderek güçleniyor. Bu yıl yüzde 20′ler civarında bir daralma bekliyoruz” dedi.

Konutta balon riski var

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri ve 2014 beklentilerini değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Maya, konut kredisi faizlerinin geçen yılki seviyelere inmesinin zor olduğunu kaydederek, “Bu durum son günlerin moda deyimi ile konut balonunu ortaya çıkarır mı sorusunu akla getiriyor. Ama esas soru ekonomi balonunun olup olmadığı olmalıdır” diye konuştu.

Konut piyasasının tamamen satın alma gücü ve faizlere endeksli bir sektör olduğuna dikkat çeken Maya, “Son beş senenin konut satışı ortalaması ve yapı ruhsatı ortalamasına baktığımızda, kafa kafaya gittiklerini görüyoruz. 2013 yılındaki sıçrama önemli, ancak bunu sürdürülebilir kılamazsak konut stoğunda artıştan söz etmeye başlayabiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Öne çıkan bölgeler

Ocak ayında yavaşlayan lansmanların, yerel seçimleri takiben yeniden hızlanmasını ve lansmanların sayıca artış göstermesini beklediklerini ifade eden Maya, şunları söyledi:

“Kuzey Marmara Otoyolu projesi, 3. Köprü ve Kanal İstanbul projeleri gibi yeni büyüme dinamikleri kente gelişim gösterecek bölgelerin seçiminde etkili oluyor. Bu doğrultuda 3. Köprü ile birlikte konut alanları anlamında; Ispartakule, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe’nin önem kazanacağı, sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy ve Pelitli’nin bu anlamda öne çıkacağını düşünmek yanıltıcı olmayacaktır.”

Şehir hastanelerinin temellerinin atıldığı İkitelli-Başakşehir ve Alemdağ-Sancaktepe bölgesinin büyük sağlık yatırımlarıyla önce çıkacak bölgeler olacağını söyleyen Maya, “Galataport ihalesi ve Haliç Tersanesi projeleri tarihi yarımada Karaköy ve Galata Bölgeleri’nin çevresindeki gelişimini tetikleyecek unsurlar olacak” dedi.

Büyükşehirlerin ağırlığı azalıyor

Üç büyük ilin konut kredilerinde ve konut satışlarında ağırlığının giderek azaldığını söyleyen Maya, “Konut satışlarında da aynı tabloyu görüyoruz. Son üç yılda üç büyük ilin dışındaki diğer illerdeki toplam konut satışı tüm Türkiye’deki toplam konut satışına oranı 2010 yılında yüzde 51 iken 2013 yılında yüzde 62’e kadar yükseldi” dedi.


Bu haber 1,308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,119 µs