En Sıcak Konular

SAN-TEZ’de destek % 85’e yükseldi

28 Şubat 2014 09:03 tsi
SAN-TEZ’de destek % 85’e yükseldi Resmi Gazete’de yayımlanan Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik ile söz konusu destekler yeniden düzenlendi.

SAN-TEZ’de destek % 85’e yükseldi

Dünya

Üniversite - sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması ve üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilerek katma değer yaratılmasını amaçlayan SAN-TEZ programı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2007 yılından bu yana yürütülüyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik ile söz konusu destekler yeniden düzenlendi.

SAN-TEZ programı kapsamında projeler için verilecek destek hibe şeklinde olacak ve bakanlık bütçesinde öngörülen toplam ödeneği geçmeyecek. Proje toplam bütçesinin en az yüzde 15’i nakdi, en fazla yüzde 85’i bakanlıkça karşılanacak.

Proje bazında destek süresi 24 ay olacak

Proje ortağı firma küçük işletme ise proje toplam bütçesinin en az yüzde 20’si nakdi, en fazla yüzde 80’i bakanlıkça sağlanacak. Proje ortağı firma orta büyüklükteki işletme ise proje toplam bütçesinin en az yüzde 25’i nakdi, en fazla yüzde 75’i bakanlıkça karşılanacak. Proje ortağı firma büyük işletme ise proje toplam bütçesinin en az yüzde 35’i nakdi, en fazla yüzde 65’i bakanlıkça sağlanacak. Kısmi destek oranı, bütçe ödenek miktarı da dikkate alınmak kaydıyla en fazla yüzde 40 uygulanacak ve kalan tutar firma katkı payına eklenecek. Destek süresi proje bazında en fazla 24 ay olacak. Ancak projenin gereksinimlerine uygun olarak en fazla proje süresinin dörtte biri kadar ek süre verilebilecek.

Diğer hibelerden yararlananlar kapsama giremeyecek

Önceki yönetmeliğe göre projenin aldığı diğer destekler, proje bedelinden düşülüyor, sonra devletin katkısı belirleniyordu. Yeni yönetmelikte bu değişiyor. Resmi Gazete’de dün yayımlananan yönetmelikte, “Hibe şeklindeki diğer kaynaklardan yararlanan projeler SAN-TEZ programı kapsamında desteklenmez” deniliyor.

Bu arada yürürlükten kaldırılan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca desteklenmesine karar verilen projelerin de yeni yönetmelik hükümleri çerçevesinde desteklenmeye devam edileceği kaydedildi. Buna ek olarak bakanlığın ülke için önem taşıyan teknolojik ve stratejik alanları belirleyerek bu alanlarda proje çağrısına çıkmaya yetkili olacağı ve belirlenen alanlardaki projelerin desteklenmesine öncelik verebileceği belirtildi.

Yönetmelikte SAN-TEZ programı kapsamında, desteklenecek olan harcama ve gider kalemleri şöyle sıralandı: “Alet, makine, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri; malzeme ve sarf malzemesi alım giderleri; danışmanlık ve hizmet alım giderleri; yurtiçi ve yurtdışı seyahat giderleri; personel giderleri; proje kurum hissesi; nakliye, sigorta ve gümrük giderleri.”

‘Makine bütçesinin yüzde 40’ı bakanlıktan’

Yeni yönetmeliği değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyesinde üretim yapan ancak yüzde 25’lik katkı payını ödemeleri zor olan KOBİ’lerin projelerine destek olmak amacıyla işletmelerin ödeyecekleri katkı payı oranının yüzde 15’e düşürüldüğünü ifade etti. Eskiden 2 dönem olarak alınan proje başvurularının artık sürekli olarak alınacak şekilde düzenlendiği ve proje sahiplerinin projelerini, hazırladığı anda başvurusunu yapabileceği kaydedildi. Yetkililer şöyle konuştu:

“Bundan sonra projenin yürütülmesi ve sonuçlandırılması aşamasında üniversitelerin imkânlarından faydalanılması karşılığı olarak proje bütçesinin yüzde 5’ine karşılık gelen tutar, kurumun Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak üzere kurum hissesi olarak üniversitelerimize aktarılacaktır. Daha önce yatırım ağırlıklı makine-donanım kalemlerinin olmasından dolayı reddedilen projeler artık bu sebeple reddedilmeyecek. Seri üretimde de kullanılabilecek özellikte olup, proje için alınması veya yaptırılması zorunlu olan makine-donanım alımları kısmi olarak desteklenecektir. Yatırım yönü ağır basan ancak düşük oranda da olsa Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılacak makine- donanım bütçesinin yüzde 40’a kadar olan kısmını yeni düzenleme ile bakanlık karşılayabilecek. Bütün bu iyileştirme çalışmaları; üniversite-sanayi işbirliği kapsamında değerlendirilen SAN-TEZ projelerine olan ilgiyi artırmak, projelerin desteklenmesini kolaylaştırmak ve destek sürecinde karşılaşılan olumsuzlukları en aza indirebilmek amacıyla yapılmıştır.”

‘Değişikliklerin etkisi olumlu olur’

DÜNYA’ya değerlendirmede bulunan Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (USİMP) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, bakanlık destek oranının yüzde 85’e çıkmasının ve destek süresinin 24 aya indirilmesiyle ilgili şunları söyledi: “Destek oranının artmış olması daha cazip kılacaktır. 24 ayla sınırlandırılması da yine sanayici açısından cazip olacaktır. 36 aya yayılınca, ki genellikle biz akademisyenlerin maksimum süreyi kullanma yönünde bir tercihimiz olur, bu sanayici için oldukça uzun bir süre. Her ikisinin de olumlu etkilerinin olacağını düşünüyorum.”

2-366.jpg



Bu haber 1,365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,704 µs