En Sıcak Konular

Taşeron yasasının detayları!

13 Mayıs 2014 09:28 tsi
Taşeron yasasının detayları! 'Taşeronu ‘joker‘ gibi kullanan amire, maaşının beş katı ceza'...

Taşeron yasasının detayları!

 

 

Sgk Rehberi

 

'Taşeronu ‘joker‘ gibi kullanan amire, maaşının beş katı ceza'... İşte taşeron yasasının detayları: Taşeronu görev alanı dışında çalıştırana rekor ceza geliyor. Yıllık izin güvence altına alınıyor. Taşeronun kıdem tazminatını devlet ödeyecek.
Taşeron kullanımı konusunda çok önemli adımlar geliyor. Akşam yazarı Okan Güray Bülbül, taşeronla ilgili yeni gelişmeleri yazdı. İşte o yazı;

Hazırlanan kanun tasarısıyla sıkıntıların neredeyse hepsi çözülmeye çalışılıyor. Ancak hemen ifade etmek gerekir ki, hazırlanan kanun tasarısındaki hükümler sadece 'kamu'da çalışan taşeron işçilere yönelik.

İşçi hakkına 5 yıl şoku!

Hükümetin taşeron işçilerle ilgili taslağının bir maddesi ‘tüm işçileri’ ilgilendiriyor. İşten ayrılanların geriye dönük dava açma süresi 5 yıldan 1 yıla inecek. İlk 1 yıl içinde dava açmayanın hakkı yanacak.

Hükümetin taşeron işçilerle ilgili taslağında ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Taslağa göre pek çok kamu kurumunda taşeronlar için normal sözleşme süresi 3 yıla çıkacak. Düzenleme ile tüm işçileri ilgilendiren değişiklikler de gelecek. Buna göre işten ayrılarların geriye dönük dava açma süresi 5 yıldan 1 yıla inecek. İşverenden mahkeme yoluyla tazminat isteyenler yargıcın önüne belirli bir maddi taleple çıkacak.

Edinilen bilgiye göre taslakta, işten ayrılan tüm işçileri ilgilendiren bir düzenleme yapıldı. Taslakla iş kanununa eklenen maddeye göre iş sözleşmesi fiilen sona eren işçilerin ücret alacaklarına ilişkin uyuşmazlıklarda dava açma süresi iş sözleşmesinin sona erdiği tarihinden itibaren 1 yılla sınırlanacak. Buna göre, işten ayrılarların geriye dönük dava açma süresi 5 yıldan 1 yıla inecek. Fazla mesai, kullanmadığı izin gerekçeleriyle açılan iş davaları da düzenlemeden etkilenecek. İşten kendi isteğiyle ayrılan ya da atılan işçi, 1 yıl içinde dava açacak, işten ayrılmadan önceki 5 yılına ilişkin alacakları ile ilgili talepte bulunabilecek.

İşçi zararını beyan edecek

Taslağa göre, iş uyuşmazlığından kaynaklanan davalarda, talep konusu ve talep tutarı para davala dilekçesinde açıkça belirtilmek zorunda olacak. Halihazırdaki işçi-işveren anlaşmazlıklarında hakimin kanaatine bırakılan alacak talepleri yerini somut taleplere bırakacak. Açık, somut ve miktar belirtilen talepler üzerinden başvuru yapacak olan işçi, hangi düzenlemeden ne kadar maddi kaybı olduğunu mahkemeye sunmakla sorumlu olacak.

Önce SGK sonra dava

Yeni taslağa göre, işverenle sosyal güvenlik anlaşmazlığı yaşayan işçi, akde bağlı çalışma süresi tespiti dışında dava açmadan önce SGK’ya başvuracak. Başvurunun SGK tarafından reddedilmesi ya da 90 gün içinde karara bağlanmaması halinde dava açılabilecek.

3 yıllık sözleşme şartı

Taslağa göre pek çok kamu kurumunda taşeronlar için normal sözleşme süresi 3 yıla çıkacak. Temizlik ve güvenlik elemanlarını kapsamayacak düzenleme uyarınca, taşeron şirketle anlaşan kamu idaresi, üst yöneticinin onayıyla kısaltılabilecek. Taşeronla anlaşan kuruluşlar, taşeron işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini her ay kontrol edecek. Ödenmeyen taşeron işçi ücretleri, taşeron işçinin hakedişinden kesilirek işçinin banka hesabına yatırılacak. Taşeron işverene haciz gelmesi halinde önce işçi alacakları tahsil edilecek.

Taşeronda top artık Maliye’ye geçecek

Bakanlıkların taşeron anlaşmalarında da Maliye Bakanlığı yetkili olacak. sağlık Bakanlığı gibi yoğun taşeron işçi çalıştıran bakanlıklar için taşeron ihalesi türlerini belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’ndan görüş alınacak, Maliye Bakanlığı’nın teklifi ile Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Taşoran toplu sözleşmelerinde ise kamu işveren sendikası, yani devlet belirleyici olacak.
BAKANLAR KURULU ONAYI ŞART

Pek çok işyerinde aynı işi yapan taşeron işçisinin ve asıl işverenin aynı işleri yaptığını görüyoruz. Kanun tasarısında hangi işlerin taşerona verilebileceğine dair yeni bir prosedür tanımlanıyor. Buna göre; - Herhangi bir kamu kurumunda yardımcı işin bir taşerona verilmesi için o iş için kamu kurumunda çalıştırılan personelin yeterli sayıda ve nitelikte olmaması gerekecek. - Hangi işlerin taşerona verilebileceği ve bu işler hakkında ihale düzenlenip düzenlenemeyeceğine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın görüşü alınarak, Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından karar verilecek. Yani kamu kurumları tek başına bir işi taşerona vermeye karar veremeyecek. Teklifi değerlendirildikten sonra Bakanlar Kurulu’nun onayı ile taşeron kullanılabilecek. Bu iki düzenleme ile yardımcı işlerin yani temizlik, güvenlik ve yemek gibi işlerin taşerona verilmesinde bile keyfilik değil yeterli personel olmaması ve Bakanlar Kurulu kararı gerekecek.

Bağkur affı 2014 merakı - Torba yasa 2014 taşeron işçiler

Bağkur affı 2014 merakı - Torba yasa 2014 taşeron işçiler - Torba yasası emeklilik son durum - Gss affı ve tüm ayrıntılar... Torba yasa ile birlikte borçlarında af ya da yapılandırma bekleyenlerin heyecanlı bekleyişi devam ediyor.

Çalışma Bakanlığı bu kez prim affı yerine Bağ-Kur kaydının silinmesi formülünü devreye sokacak. Bakanlığın hazırladığı torba yasa ile 24 aydan fazla prim borcu bulunanların hem borcu hem hizmeti silinecek. Mevcut yasa, 5 yıl ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu olanların borçlarının silinmesine imkân tanıyor. Yeni düzenleme ile bu süre 2 yıla inecek.

Öte yandan Hükümet,çalışma yaşamı ve sosyal güvenlikle ilgili devrim niteliğinde bir paket hazırlıyor. Devlet 22 milyar liralık Bağ-Kur alacağının üzerini çizecek. İki kişi istihdam eden emekli destek primi ödemekten kurtulacak, 1.3 milyon prim borçlusunun da sağlık hizmetinden yararlanmasını kapsayan yeni çalışmaya göre gündelikçi ihtiyacını istihdam büroları karşılayacak. İki kişi istihdam edenden emekli destek primi almayı düşünmediklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Böylece yüzde 15 destek primi vermeyecek. Bu kapsamda olan 160 bine yakın kişi var. Düşünün sadece bir kişi çalıştırsa 4-5 kişilik ailenin geçindirilmesi anlamına geliyor. Genç emeklilik 15-20 yıl sonra tarihe karışacak" dedi. Emekliden gündelikçiye, esnaftan taşerona kadar geniş bir kesimi ilgilendiren düzenlemeler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da onayı alınarak hayata geçirilecek.

22 MİLYARLIK ALACAK VAR:

22 milyar lira Bağ-Kur alacağı var. Yıllarca biriken kronik bir alacaktan söz ediyoruz. Vatandaş, esnaflığı, ticareti bırakalı yıllar olmuş ama borcu var. Sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyor. Yeni düzenlemeyle primini, hizmet sürelerini donduruyor. Böylece 1 milyon 300 bin kişi sağlıktan yararlanabilecek.

İLK ATAMAYA 3 YIL ZORUNLULUĞU:

Kamu çalışanlarında bir dizi yeni adım atılacak. İlk atanacak memurlar gittiği yerde 3 yıl kalacak. Kariyer mesleğe atananlar konusunda da düzenleme yapılacak. Örneğin bir uzman yardımcısı sınırsız bir şekilde başka kurumlara geçiş yapabiliyordu. Şimdi Hazine'den Maliye'ye geçerse başka yere gitmeyecek. Kadrosu sabit kalacak.

KIDEM GÜNDEME ALINMALI:

Kıdem tazminatı, 657 sayılı yasa gibi konularda siyasi süreç çok önemli. O yüzden 2015'te kim göreve gelirse bu konuları hemen gündeme almaları gerekiyor. Kıdem konusunda yüzde 100 çalışan lehine bir düzenleme öngördük.

YAŞI DOLUP PRİMDEN BEKLEYENLER:

Yaşını doldurup prim günü eksik olanlar konusu da gündemde. Birçok konu gibi bu da inceleniyor. Ancak önüme gelen bir çalışma yok.

HEMŞİRE TAŞERON OLAMAYACAK:

Böylece bir hemşire taşeron işçi olarak çalıştırılamayacak. Bakıyorsunuz kamuya temizlik elemanı alınıyor ancak başka işlerde çalıştırılıyor. Taşeron işçinin de izin hakkı, 3 yıl güvencesi ve kıdemi olacak. Bugün bakıyorsunuz Karayollarında, 3 bin lira maaşlı işçi var bir de aynı hizmeti veren 900 TL alan taşeron işçisi var. Bu son bulacak.

TAŞERONDA KEYFİLİK BİTİYOR:

Kamuda 200 bin işçi var, 700 bin taşeron var. Kamuda taşeron çalıştırmada bir keyfilik var, bir disiplinsizlik söz konusu. Asıl işçi ile alt işveren işçisi arasında karmaşık bir durum var. Netleşmesi gerekiyor. Özel sektörde de sigortasız çalıştırılıyorsa denetimle çözülecek. Hangi işlerin asıl hangilerinin hizmet alımı şeklinde olacağının tasnifini yapacağız. Kamuda şu işleri yapanlar asıl işçi olacak diyeceğiz. Hizmet alımı devam edecek.

GÜNDELİKÇİYE FORMÜL:

Türkiye'de evde çalışanların sayısı çok yüksek (1 milyon). Kadınlar ve mevsimlik işçilerin istihdam bürosu üzerinden temin edilmesi gündemde. Bürolar etkin hale getirilecek. Böylece 5 gün farklı evde çalışanların sigortası da yatmış olacak. Bu kişilerin kaydı istihdam bürosunda olacak, İŞKUR kanalı ile eğitim verilecek.

ASIL İŞVERENE SORUMLULUK:

Özel sektörde de taşeron hizmeti alan asıl işverene sorumluluk yükleniyor. Örneğin bir işyeri taşeron şoför çalıştırıyor. Firması şoförün maaşını ödemediğinde asıl işveren önce işçinin maaşını verecek. 
PERSONEL YETERSİZLİĞİ YOKSA DEVREDEMEZ

Taşerona verilen diğer bir iş grubu ise teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler. Tasarıda, asıl işin bir bölümünün ancak teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiriyorsa taşerona verilebileceğine dair hüküm yer alıyor. Dolayısıyla asıl işin bir bölümünün teknolojik uzmanlık gerektirmesi nedeniyle taşerona verilmesi için kamu idaresinde yeterli nitelikte ve sayıda personel olmaması da şart koşuluyor.

BİREYSEL CEZALAR GELİYOR

Yasa hayata geçtikten sonra, taşeron işçisini farklı bir işte kullanan, taşeron çalıştırılamayacak bir işte taşeron çalıştıranlara doğrudan para cezası uygulanabilecek. Yani kamuda bu işi yürüten kişiye bireysel olarak aldıkları bir aylık net ödemenin 5 katı kadar idari para cezası da uygulanabilecek. Taşeron işçilerinin açtığı davalar sonucu ortaya çıkan zararlar için de kamunun doğrudan bireylere rücu etme hakkı olacak. Kanun hayata geçtiğinde, asıl işverenin üyesi olduğu kamu işveren sendikası vasıtasıyla taşeron işçilerinin de toplu iş sözleşmesine taraf olması mümkün olacak. Bu sayede taşeron işçilerinin hem ücretleri, hem de sosyal hakları genişleyecek.

KADRO YOK AMA EMSAL ÜCRET VAR

Bakanlar Kurulu kararı ve onayı ile bile olsa, taşerona verilmemesi gereken işlerde taşeron çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde, taşeron işçilerine asıl işverenin emsal işçisine ödenen ücret ve sosyal hakların ödenmesini öngörüyor. Yani taşeron işçisinin asıl işveren tarafından işe alınmasını değil, asıl işverende aynı veya benzer işi yapan işçinin ücret ve sosyal haklarının uygulanmasına hükmediyor.

YILLIK İZİN GÜVENCESİ

Taşeron işçilerinin yıllık izinleri güvence altına alınacak. Taşeron işçisinin çalıştığı şirket değişse dahi, aynı işyerinde çalıştığı bütün süreler dikkate alınarak yıllık izni hesaplanacak. Yani toplamda 11 farklı şirkette 11 yıl çalışmış işçi en az 20 gün yıllık izne kavuşacak. Bunun yanında taşeron işçilerinin yıllık izinlerinin hak ettikleri yıl içerisinde kullandırılmasından asıl işveren de sorumlu olacak.

ÜCRETİNİ 'BÜYÜK PATRON' VERECEK

Asıl işveren taşeron işçilerinin ücretlerinin ödendiğini takip etmek ve eğer ücret ödenmemişse taşeronun hak edişinden gerekli kesintiyi yaparak doğrudan taşeron işçisinin ücretini ödemekle sorumlu olacak. Dolayısıyla taşeronun ücret kaybı olmayacak. Hak edişini eksiksiz almak isteyen taşeron şirket, işçisinin ücretini ödemek zorunda kalacak.

TAZMİNATINI BİLE DEVLET ÖDEYECEK

İşçilerin kıdem tazminatı devlet tarafından ödenecek. Taşeron işçisi kaç tane şirket değiştirmiş olursa olsun, aynı işyerinde çalıştığı sürenin tamamına ilişkin süre kadar kıdem tazminatına hak kazanacak. Yani 15 yıl aynı kamu kurumunda fakat farklı şirketlere tabi olarak taşeron işçisi olarak çalışan işçi, son çalıştığı şirketten kıdem tazminatı alacak şekilde ayrılırsa, 15 yıllık kıdem tazminatını devletten alacak.

FARKLI KURUMDA ÇALIŞABİLİR

Aynı taşeron şirket tarafından farklı kamu kurumlarında çalıştırılan işçilerin tazminatları da devlet tarafından ödenecek. 2 yıl Çalışma, 3 yıl Sanayi, 5 yıl Turizm Bakanlığı'nda aynı taşeron şirkete bağlı çalışan işçinin de tazminatı 10 yıl üzerinden hesaplanacak ve doğrudan devlet tarafından ödenecek.


Bu haber 2,187 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,549 µs