En Sıcak Konular

Asgari ücretten alınan vergi kişiden kişiye değişir mi?

16 Mayıs 2014 09:29 tsi
Asgari ücretten alınan vergi kişiden kişiye değişir mi? Şuan asgari ücret üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı üzerinde önemli tartışmalar yapılıyor.

Asgari ücretten alınan vergi kişiden kişiye değişir mi? 

 

 

Sgk Rehberi 

 

Şuan asgari ücret üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı üzerinde önemli tartışmalar yapılıyor. Ancak, uygulamaya baktığımızda asgari ücretle çalışanların bazıları zaten gelir vergisi ödememektedir.

Ancak, uygulamaya baktığımızda asgari ücretle çalışanların bazıları zaten gelir vergisi ödememektedir.

Bu konuda açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretten vergi alınmamasının TBMM Anayasa Komisyonu'nda alınan bir karar olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Siyasi partilerin tümü 'asgari ücretten vergi alınmasın' diye bir karar alıyorlarsa ve bunun gereğini anayasaya koyuyorlarsa bizim söyleyecek sözümüz yok. Bugün asgari ücretle ilgili bizim önemli artışlar yaptığımızı herkes biliyor. Vergi boyutunda ciddi rakamlar var. 4-5 milyar liralık bir vergiden vazgeçeceksiniz anlamına gelir. Bu hesap, kitap işidir. Bana partiler anlaştı ne diyorsunuz deniliyor. Partiler arasında ittifak varsa bizim gereğini yapma zorunluluğumuz var. Anayasa ne zaman değişecek nasıl bir uzlaşma sağlanacak. Bir süreç bu. Gerçekleşir mi gerçekleşmez mi göreceğiz" dedi.

Sayın Bakandan daha doyurucu bilgiler beklerken maalesef bunu göremedik. Yani sayın Bakan şuan çalışanların yüzde kaçının asgari ücretli olduğunu ve ne kadarının asgari geçim indiriminden ne tutarda faydalandığını açıklamasını beklerken son derece yüzeysel açıklamalar yapıldı.

Asgari ücretten ne kadar vergi alınıyor?

Asgari ücretle çalışanlardan bazıları hiç vergi ödemiyor, bazıları ise çok az vergi ödüyor. Bu durumu örnek üzerinde açıklarsak durum daha net anlaşılır.

Not: 5083 Sayılı Kanunun 2. maddesi yarınca; Türk Lirası değerlerin Yeni Türk Lirasına dönüşüm işlemlerinin ve Yeni Türk Lirası cinsinden yapılan işlemlerin sonuçlarında ve ödeme aşamalarında yarım Yeni Kuruş ve üzerindeki değerler bir Yeni Kuruşa tamamlanır; yarım Yeni Kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz.

(**) Gelir Vergisi Hesaplamasında; 193 Sayılı G. V. Kanununun 32 maddesi uyarınca işçinin, bekar ve çocuksuz olduğu ve sadece kendisi dikkate alınarak, Asgari Geçim İndirimi uygulanmıştır.

(***) Net ele geçen asgari ücrete 73,40 TL asgari geçim indirimi ilave edilmiştir.

(***) 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin (ı) bendine göre, bentde belirtilen şartları sağlayan işverenlere, SGK primi işveren payında 5 puanlık indirim öngörüldüğünden hesaplamalar buna göre yapılmıştır. Gerekli şartları sağlamayan işverenler için, SGK primi işveren payı %19,5'dir.





Bu haber 1,534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,487 µs