En Sıcak Konular

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalıştırılan türk işçileri de bizim vatandaşımız!!

17 Mayıs 2014 10:42 tsi
Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalıştırılan türk işçileri de bizim  vatandaşımız!! Sosyal güvenlik reformu olarak adlandırdıkları 5510 sayılı yasada yaptıkları düzenlemelere bakılırsa,

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalıştırılan türk işçileri de bizim

vatandaşımız!!

 

Sgk Rehberi 

 

SGK yetkilileri her platformda “Vatandaş odaklı düşünüyoruz” diyorlar bizlere. Ancak sosyal güvenlik reformu olarak adlandırdıkları 5510 sayılı yasada yaptıkları düzenlemelere bakılırsa, vatandaş odaklı değil de işveren odaklı düşünüyoruz deseler daha doğru olurdu sanırım.
 
Hele hele şehir içi toplu taşıma araçlarında çalıştırılan şoförler ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere götürülen Türk işçileri ile ilgili yaptıkları düzenlemelere şöyle bir bakarsanız, işveren odaklı düşüncenin ayan beyan ortada olduğunu eminim ki sizler de göreceksiniz.

Şehir içi toplu taşıma araçlarında çalıştırılan şoförlerin durumlarını daha önce pek çok defalar yazmıştım bu köşeden. Bu gün de sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere götürülen Türk işçilerinin sigortalılıklarından bahsetmeye çalışacağım, dilim döndüğünce.

Kıymetli okurlar,

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere götürülen Türk işçilerinin malullük yaşlılık ve ölüm primlerini eskiden işverenleri öderdi.

Ta ki 2008 yılının Ekim ayına kadar…

2008 yılı Ekim ayında uygulanmaya başlanılan ve sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan 5510 sayılı yasada bir düzenleme yapıldı bu vatandaşlar için ve denildi ki, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalıştırılan Türk işçileri hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu sigortalılar uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak isterler ise isteğe bağlı sigortalı olurlar ve bunlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz.

Yani, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış bir ülkede çalışacak vatandaşlara SGK “Malullük yaşlılık ve ölüm primlerinizi artık kendiniz ödeyeceksiniz” demiş kısaca.

Ancak, niye böyle bir düzenleme yapıldığının veya bu vatandaşların 2008 yılı Ekim ayından önce malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini işverenleri öderken, 2008 yılı Ekim ayında değişen ne oldu da birden bire malullük, yaşlılık ve ölüm primlerinin ödeme yükümlülüğünün işçiye verildiğinin cevabı, maalesef yok…

İşin garip tarafı sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere götürülen vatandaşlar bu ülkelerdeki işleri bitip ülkemize döndüklerinde işsizlik maaşı bile alamıyorlar. Çünkü bu vatandaşları götüren şirketler bu vatandaşlar için işsizlik sigortası primi bile ödemiyorlar ne yazık ki.

Sizin anlayacağınız, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere götürülen Türk işçileri Türkiye döndüklerinde “cıs cıbıl ortada kalıyor” desem, yanlış söylemiş olmam sanırım.

Bu arada bu vatandaşlara verilen borçlanma hakkına da değinmeden geçemeyeceğim.

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalıştırılan Türk işçileri, bu süre içinde eğer ki isteğe bağlı sigortalı olmamışlar ise Türkiye’ye döndüklerinde bu süreleri borçlanabiliyorlar..

Borçlanmasına borçlanıyor da vatandaş borçlanma yapmak isterse, SGK malullük, yaşlılık ve ölüm primi ile birlikte genel sağlık sigortası primini de ödeyeceksin diyorlar.

Doğru mu peki?

Ben söyleyeyim, elbette ki değil.

Vatandaşın genel sağlık sigortası primini, çalıştığı şirket zaten ödemiş. Şimdi vatandaş borçlanma yaptığı zaman “genel sağlık sigortası primini hadi bir daha öde” demek, olacak şey mi Allah aşkına!

Bu vatandaşlar, isteğe bağlı sigortalı olunca, nasıl sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödüyorlarsa, borçlanma yaptıklarında da aynı şekilde sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödemeleri gerekmez mi?

Sayın SGK yetkilileri,

Almanya’ya götürülen Türk işçisinin de Türkmenistan’a götürülen Türk işçisinin de primleri Türkiye’den yatıyor.

Söyler misiniz lütfen, Almanya’ya götürülen Türk işçisinin malullük yaşlılık ve ölüm primini işvereni öderken, Türkmenistan’a götürülen işçinin malullük yaşlılık ve ölüm primini niye işçiye ödetiyorsunuz.

Söyler misiniz lütfen, Almanya’daki işçi Türkiye döndüğünde işsizlik parası alıyor da Türkmenistan’daki işçi niye alamıyor.

Söyler misiniz lütfen, bu vatandaşlar borçlanma yaptıklarında genel sağlık sigortası primini de borçlandırdığınızda acaba haksızlık yapmıyor musunuz onlara karşı.


Bu haber 1,307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,279 µs