En Sıcak Konular

Sigortalı çalışmam yetim aylığı almama engel midir?

17 Mayıs 2014 11:06 tsi
Sigortalı çalışmam yetim aylığı almama engel midir? 4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışan bekar bir bayanım. BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

Sigortalı çalışmam yetim aylığı almama engel midir?

 

 

Sgk Rehberi

 

4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışan bekar bir bayanım. BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?
Kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için; sigortalı olarak çalışmamaları ve herhangi bir yerden aylık almamaları gerekmektedir. 4/a sigortalısı olmanız nedeniyle babanızdan dolayı yetim aylığı bağlanması mümkün değildir.

Ancak, Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin aksi yönde kararı vardır

Bağ-Kur’dan yetim aylığı alırken SSK’lı işe giren ve sonrasında da SSK’dan da emekli olan kadının babasından aldığı yetim aylığının devamına karar verdi. Bu kararda şu hususlara yer verilmiştir.

“12.01.1978 günü ölen sigortalının, 06.01.1989 tarihinde boşanan hak sahibi konumunda kız çocuğu davalıya, 01.07.1990 tarihinden itibaren 1479 sayılı Kanun hükümlerine göre, ölüm sigortasından aylık bağlandığı, davalının 01.10.1993 tarihinden kesintisiz biçimde 506 sayılı Kanun kapsamında çalışarak, 01.12.1995 tarihinden itibaren de kendi çalışmaları nedeniyle 506 sayılı Kanun hükümlerine göre yaşlılık aylığı almaya başladığı, davacı Kurum tarafından 2007 yılının Ekim ayında tesis edilen işlemle davalının ölüm-yetim aylığı kesilip, yersiz ödendiği gerekçesiyle aylıkların istirdadı (geri alınması) yoluna başvurulduğu anlaşılmaktadır.

Davanın yasal dayanaklarından olan 1479 sayılı Kanunun “ Eş ve çocuklara, Ana ve Babaya Tahsis Yapılması” başlığını taşıyan 45. maddesinin 2229 sayılı Kanunla değişik, ilk fıkrasının (c ) bendinde; sigortalının geçimini sağlayacak başka geliri olmamak koşulu ile yaşları ne olursa olsun bekar kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanacağı, anılan Kanunun “Ölüm Aylığının Kesilmesi” başlığını taşıyan 46. maddesinin ikinci fıkrasında ise; bağlanan ölüm aylığının ancak sigortalının kız çocuğunun evlenmesi halinde kesileceği öngörülmüştür. Bu yasal düzenleme çerçevesinde; ölüm aylığının bağlanması itibariyle geçimini sağlayacak başka geliri olmayan ve bir daha evlenmemiş olan davalı açısından aylık bağlama engeli veya kesilmesi sebebi olacak herhangi bir olgu bulunmadığı açıktır…

Bu nedenle davalın ölüm aylığının kesilmesi işlemi yerinde olmadığında, yersiz olmayan aylıkların istirdadına ilişkin talebin de reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde yanılgılı değerlendirme ile davanın kabulüne karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir…”


Bu haber 1,504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,330 µs