En Sıcak Konular

Sgk Kimlerin Borçlarını Siliyor!..

3 Haziran 2014 13:52 tsi
Sgk Kimlerin Borçlarını Siliyor!.. 5510 sayılı Kanuna eklenecek Geçici 55. madde ile SGK’ya her bir borç kalemi bazında ayrı ayrı olmak üzere 100 TL ana para borcu bulunan işverenlerin bu borçları silinecek.

Sgk Kimlerin Borçlarını Siliyor!..

 

 

Sgk Rehberi

 

Torba Kanun eğer ki mevcut haliyle çıkarsa 5510 sayılı Kanuna eklenecek Geçici 55. madde ile SGK’ya her bir borç kalemi bazında ayrı ayrı olmak üzere 100 TL ana para borcu bulunan işverenlerin bu borçları silinecek.

Madde metninde, 506 sayılı Kanun ve bu Kanun kapsamından çıkarılan işyerlerine ilişkin olup işyerine ait borcun tamamının ödeme süresi 31/12/2013 veya önceki bir tarihe ilişkin olduğu halde ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile özel kanunlardaki hükme istinaden Kurumca 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından borç türü bazında borç asıllan toplamı yüz Türk Lirasını aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçileceği öngörülüyor.
…
Buna göre 31/12/2013 tarihinden önce işyerlerini kapatmış olan mükelleflerin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile eğitime katkı payı özel işlem ve vergisi ve damga vergisi borçlarının her biri için ayrı ayrı olmak üzere borç aslı toplamı yüz TL’yi aşmayan borçlar, zaman aşımına girip girmediğine bakılmaksızın silinecek.

Mesela, işyerini 31/12/2013 tarihinden önce kapatmış bir mükellefin SGK’ya

500 TL sigorta primi,

100 TL işsizlik sigortası primi

120 TL idari para cezası,

75 TL damga vergisi ana para borcu olduğu düşünüldüğünde, 100 TL tutarındaki işsizlik sigortası primi ile 75 TL tutarındaki damga vergisi borcu silinecek, 120 TL tutarındaki idari para cezası ile 500 TL tutarındaki prim borcu için tahsile devam edilecek.

Tabi terkin işlemi sırasında ana para tutarı 100 TL’ye kadar olan alacaklarla birlikte bu alacaklara ilişkin gecikme faizleri de silineceğinden, gerçekte silinen borçlar 100 TL’nin çok çok üzerinde olacaktır.

Mesela 1999 yılı Mart ayından kaynaklanan 100 TL prim borcu bulunan bir mükellefin 100 TL prim borcu silinirken, 100 TL ana para tutarının yanı sıra yaklaşık 2.200 TL tutarındaki gecikme faizi de silinmiş olacaktır.

Bu mükelleflerin diğer borç kalemlerinden de aynı tutarlarda borçlarının bulunduğu düşünülürse, silinecek borçlar sadece bir mükellef için toplamda on binlerce lirayı bulabilecektir.
…
Yasa maddesinin gerekçesi olarak, cüz'i alacakların tahsilinden vazgeçilerek, alacakların tahsili için yapılacak masrafların alacaktan fazla olması nedeniyle bu masrafların önüne geçilmesinin yanı sıra gereksiz emek ve zaman kaybının önlenmesinin ve daha kapsamlı alacakların bir an evvel tahsil edilmesinin amaçlandığı belirtilmiştir.

Ne var ki, aynı mükellefin 100 TL yi aşmayan bir borcunun tahsilinden vazgeçilmesine rağmen, 100 TL’yi aşan diğer borçlarının tahsiline devam edilmesi ile gereksiz emek ve zaman kaybının nasıl önleneceği anlaşılamadığı gibi, toplamda on binlerce lirayı bulan alacakların tahsili için yapılacak masrafların, nasıl oluyor da on binlerce lirayı aştığı da anlaşılamamıştır.


Bu haber 1,477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,042 µs