En Sıcak Konular

Üniversiteden atılma geri geliyor

13 Haziran 2014 09:24 tsi
Üniversiteden atılma geri geliyor Hükümetin Meclis’e sunduğu yeni YÖK tasarısıyla 3 yıl önceki eski yasa geri getiriliyor.

Üniversiteden atılma geri geliyor

 

 

Memurlar.net

 

Hükümetin Meclis’e sunduğu yeni YÖK tasarısıyla 3 yıl önceki eski yasa geri getiriliyor. ‘Azami süre’de mezun olmayan öğrenci yine üniversiteden atılacak.

Hükümet, üniversiteden atılmayı kaldıran düzenleme için yasa tasarısı hazırladı. Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklikler de öngören tasarı, TBMM'ye sunuldu. Tasarıya göre atılmayı kaldıran 3 yıllık düzenleme yürürlükten kaldırılacak.

Tasarı yasalaşırsa mezuniyet için, "azami süre" sınırı getirilecek. Öğrenciler, 2 yıllık önlisans programlarını 4 yıl, 4 yıllık lisans programları 7 yıl, 5 yıllık lisans programlarını 8 yıl, 6 yıllık lisans programları 9 yıl içinde bitirmek zorunda olacak. Hazırlık eğitiminin süresi azami 2 yıl olacak.

Tasarıya göre katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmeyecek. YÖK, vakıflar tarafından kurulan üniversiteler üzerinde de geniş yetkiye sahip olacak. Vakıf üniversitelerinin mütevelli heyet üyeleri, artık üniversiteyi kuran vakıf yönetimi yerine YÖK izniyle belirlenebilecek. Tasarıya göre, halen vakıf üniversitesi rektörlerini onaylayan YÖK, bu üniversitelerin mütevelli heyetlerini de belirleyecek. Böylece vakıf üniversitelerinin ita amiri olan mütevelli heyet başkanını da YÖK belirlemiş olacak. Devlet üniversitelerinden vakıf üniversitelerine öğretim üyesi görevlendirmesi kaldırılacak. Vakıf üniversiteleri, eğitimin yetersizliğinin yanı sıra borçlarını ödeyemeyince de kapatılacak. Borçlu üniversiteler uyarılacak. Mali durum düzelmezse YÖK, bu üniversitenin faaliyetini durdurabilecek. Tasarıya göre doçentlik sınavları, Üniversitelerarası Kurul'dan alınarak YÖK'e verilecek.

Sınırsız sınav hakkı

Tasarıda, öne çıkan bazı düzenlemeler şöyle:

* Uygulamadan bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfları muaf tutulacak. Hazırlık eğitim süresi azami 2 yıl olacak.

* Söz konusu süreler sonunda, son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilecek.

* Öngörülen not ortalamalarını sağlayamadıkları için ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınacak.

Yeni af umudu

Tasarıdaki geçici bir maddeye göre; yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce üniversiteden ilişiği kesilen öğrenciler, üniversitelerine 5 ay içinde başvuruda bulunarak geri dönebilecek. Bu öğrenciler 2011'de çıkarılan öğrenci affından yararlanabilecek ve takip eden eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek.


Bu haber 1,597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,221 µs