En Sıcak Konular

Af paketi özel sektörün alacaklarına uzandı

20 Haziran 2014 10:39 tsi
Af paketi özel sektörün alacaklarına uzandı 3 yeni düzenleme daha

Af paketi özel sektörün alacaklarına uzandı

 

 

Memurlar.net 

 

Özel elektrik dağıtım şirketlerinin çiftçilerden tahsil edemediği elektrik alacakları da af paketine giriyor. Elektrik borçlarının yeniden yapılandırılmasını kabul eden çiftçiler, devletin verdiği tarımsal destekleme haklarına kavuşacaklar.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması için hazırlanan yeni af yasasına, özel sektörün tahsil edemediği elektrik paraları da dahil ediliyor.

3 yeni düzenleme daha

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarı her kesimden gelen af talepleriyle giderek büyüyor.Çeşitli kesimlerden gelen talepleri teknik heyetlerle özel bir bölümde değerlendiren komisyon, çiftçinin elektrik borcu, ithalde alınan KDV tahsilatı ve belediyelerin reklam ve ilan gelirleri için torbaya af maddesi eklemeyi hedefliyor.

Maliye Bakanlığı'ndan görüş ve teknik bilgi istenen yeni af maddeleri için gerekli önergelerin komisyon ya da genel kurul görüşmelerinde işleme konulacağı ifade edildi.

Garanti altına alacak

Özel sektöre devredilen elektrik dağıtım şirketleri, özellikle tarımsal sulama yapan çiftçilerden elektrik parası tahsil etmekte zorlanıyor.
Hükümet, şirketlerden gelen yardım çağrısı üzerine seçim sonrasında çıkardığı bir düzenlemeyle, birikmiş elektrik borçlarını ödemeyen çiftçilerin tarımsal destekleme alacaklarına ambargo koydu.Böylece bir anlamda devlet, özel sektör alacağını garanti altına almaya yönelik kritik bir düzenleme çıkardı.

Talep Ziraat'ten geldi

Getirilen ambargo nedeniyle özel sektöre elektrik borcu olan çiftçiler hak ettikleri halde devletin yapması gereken tarımsal destekleme ödemelerini alamıyor. Tarımsal destekleri almak için Ziraat Bankası'na giden çiftçilerden 'elektrik borcu yoktur' yazısı istendiği, çiftçilerden gelen yoğun tepkiler üzerine Ziraat yönetiminin affı gündeme getirdiği belirtildi.

Elektrik borçlarının da af kapsamına alınması halinde ilk kez bir özel sektör alacağı yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak. Yeniden yapılandırmaya başvuran çiftçilerin tarımsal destekleme alacaklarının ödeneceği ifade edildi.

İthal KDV ve belediyeler

Elektrik borcuyla birlikte ithalde alınan KDV ile belediyelerin ilan ve reklam geliri alacaklarının da af kapsamına alınması üzerinde duruluyor. Buna göre yurtdışından mal ithal eden şirketlerin ödemediği birikmiş KDV borçları da yeniden yapılandırmaya girecek. Belediyeler de özellikle esnaf ve benzeri işyeri sahiplerinden tahsil edemediği ilan ve reklam alacaklarını af yoluyla tahsil edebilecek.


Bu haber 1,635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,658 µs