En Sıcak Konular

2009'un ilk rakamları

4 Şubat 2009 01:27 tsi
2009'un ilk rakamları Enflasyon yeni yıla düşüşle girdi. Aylık enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkmasına rağmen yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9.50 ile 9 ay sonra yeniden tek haneye inerken, ÜFE de yüzde 7.90’a geriledi. Gerilemede yüzde 70’leri bulan giyi

2009'un ilk rakamları 
TÜİK, yeni yılın ilk enflasyon rakamlarını açıkladı
Vatan

Enflasyon yeni yıla düşüşle girdi. Aylık enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkmasına rağmen yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9.50 ile 9 ay sonra yeniden tek haneye inerken, ÜFE de yüzde 7.90’a geriledi. Gerilemede yüzde 70’leri bulan giyim ve ayakkabı indirimleri etkili oldu

Enflasyon 2009 yılının ilk ayında aylık bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşti ancak yıllık bazda düşüşünü sürdürdü. Ocak ayında Tüketici Fiyatları’nda (TÜFE) yüzde 0.29 artış olurken, Üretici Fiyatları’ndaki (ÜFE) artış yüzde 0.23 oldu. Yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 9.50, ÜFE’de yüzde 7.90 seviyesine geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayı TÜFE ve ÜFE gerçekleşmelerini açıkladı. Rakamlar ana harcama grupları itibarıyla incelendiğinde giyim grubundaki sert düşüş dikkat çekti.

Giyimde yüzde 8.23 düşüş etkili

Bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3.23 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Eğlence ve kültürde yüzde 1.84, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.46, ulaştırmada yüzde 0.87, haberleşmede yüzde 0.80, lokanta ve otellerde yüzde 0.78, konutta yüzde 0.70, sağlıkta yüzde 0.15, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 artış yaşanırken, eğitimde yüzde 0.01, ev eşyasında yüzde 0.29, giyim ve ayakkabıda yüzde 8.23 düşüş görüldü.

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 18.67 ile konut grubunda gerçekleşti. Bunu, yüzde 13.19 ile lokanta ve oteller, yüzde 12.34 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 11.51 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 10.10 ile eğlence ve kültür izledi. Endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, yüzde 7.21 ile taşocakçılığı ve madencilik ürünleri, yüzde 6.92 ile büro makineleri imalatı oldu.

Talepteki daralmayla enflasyon % 7’nin altına kadar gerileyebilir

Uzmanlar, düşük seyreden petrol fiyatlarının etkisi ve toplam talebin zayıf seyrinin desteği ile enflasyondaki gerilemenin süreceğini tahmin ediyor. Beklentiler, 2009 sonunda enflasyonun 2008 sonundaki yüzde 10.1 değerinden yüzde 7’nin altına kadar düşebileceği yönünde.

Ocak ayının zam şampiyonu patlıcan

Bu yılın Ocak ayının zam şampiyonu, yüzde 64.55 artışla patlıcan oldu. Fiyat artışlarında patlıcanı sırasıyla yüzde 49.81 ile dolmalık biber, 38.54 ile kabak, yüzde 20 ile piyango bileti, yüzde 18.24 ile domates izledi. Ocak ayında mandalinanın fiyatı yüzde 14.03, ulaşım araçları ile ilgili hizmetler yüzde 11.67, tavuk etinin fiyatı yüzde 10.76, balık fiyatı yüzde 9.60 artış gösterdi.

Enflasyon en çok % 2.28 ile İzmir’de arttı

Türkiye genelinde 26 bölge içinde TÜFE’nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge yüzde 2.28 ile İzmir oldu. Geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 11.48 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde yaşanırken, 12 aylık ortalamalara göre en yüksek artış da yüzde 13.03 ile yine aynı bölgede gerçekleşti.

Uzmanlar uyardı: Çekirdekteki artışa dikkat!

Faizde indirim sürecek

Akbank Ekonomik Araştırmalar Birimi/ Elif Özen: “Genel enflasyon oranındaki düşüşe rağmen çekirdek göstergelere bakıldığında mevsimsel ürünleri kapsamayan A endeksi ve enerji grubunu kapsamayan B endeksi dışında bütün endekslerde Aralık ayına göre baz etkisi nedeniyle yıllık bazda bir bozulma olduğu görülüyor. 19 Şubat’taki faiz toplantısında beklentimiz faizlerin 50 baz puan düşürülerek yüzde 12.50 seviyesine çekileceği yönünde.”

Çekirdek % 7.4’e çıktı

Fortis Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: “Çekirdek göstergenin yılsonu hedefi olan yüzde 6.5 ile uyumlu gitmesi önemli. Bunun için de ana eğilim olarak yüzde 7’nin altına inmesi gerekiyor. Ancak Ocak rakamlarında bu 7.4’e çıkıyor. Merkez Bankası bu verilerin ardından faiz indirimine devam edecek.”

Ulaştırmada artış var

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert: “Konut ve ulaştırmadaki artışlar, özellikle petrol fiyatlarının düştüğü bu ortamda dikkat çekici. Çekirdek enflasyon (I Endeksi: Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç) ise bir önceki ayki yüzde 6.97 seviyesinden yeniden yüzde 7.36 seviyesine yükselmiş.”



Bu haber 1,919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,551 µs