En Sıcak Konular

Emeklinin borcu bitiyor

28 Haziran 2014 09:56 tsi
Emeklinin borcu bitiyor İşyeri olan emeklilerin maaşından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primleri'yle ilgili borçlar da yapılandırma kapsamına girdi.

Emeklinin borcu bitiyor

 

 

Memurlar.net 

 

İşyeri olan emeklilerin maaşından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primleri'yle ilgili borçlar da yapılandırma kapsamına girdi.

Yeni düzenlemeyle borç altında ezilen emekliler rahat bir nefes alacak

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren Torba Yasa tasarısı milyonlarca vatandaşın hayatında önemli değişikliklere sebep olacak. Bundan faydalanacak kesimlerden biri de esnaf emekliler. Mevcut düzenlemede işyeri açan emeklilerin maaşından yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Bir firmada sigortalı olarak çalışan emekliler adına ise bu primi şirketi ödüyor. Küçük bir dükkan işleten ya da bir şirkete ortak olan emeklilerin bir kısmı kuruma bildirimde bulunmadığı için birikmiş SGDP borçlarının sıkıntısını yaşıyor. Torba Yasa tasarısında SGDP borçlarıyla ilgili yeni düzenleme de yer alıyor. Buna göre borçların faizi silinirken ana para da TÜFE oranında artırılacak. Ayrıca 2 ayda bir ödemeli 18 taksit olanağı getirilecek. Bu da 36 ay vade demek.

İKİ KİŞİ ÇALIŞTIRANLAR

Geçtiğimiz ay, iki çalışanı olan emeklilerden SGDP kesilmemesi konusu gündeme gelmişti. Bunun da Torba Yasa'ya girme ihtimali bulunuyor. Gerçekleşirse hem istihdama katkısı olacak, hem de zaten prim ve vergi ödeyen emekliler maaşlarındaki kesintiden kurtulacak. Şirket ortağı olan emeklilerin de bu haktan yararlanma talebi var. Sanırız düzenleme buna da bir açıklık getirecektir. Çünkü çok sayıda emekli, şirketlerdeki küçük hisseleri yüzünden bu kesintileri ödemek zorunda kalıyor.

GELİR TESTİNİ UNUTMAYIN

Genel Sağlık Sigortası kapsamında 18 yaşını doldurmuş erkekler, öğrenci değillerse gelir testi yaptırarak prim ödemek zorunda. Özellikle üniversite sınavını kazanamamış gençler için bu önemli. Eğer gelir testi yaptırmazsanız en üst rakamdan prim borcunuz çıkabilir. Bu yüzden ihmal etmeyin. Kazananlar ise kayıt yaptırana kadar prim ödemeyecek. Daha sonra 25 yaşına kadar hakları bulunuyor.


Bu haber 1,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,071 µs