En Sıcak Konular

Yeni istihdam paketi eleştiriliyor

27 Aralık 2007 11:58 tsi
Yeni istihdam paketi eleştiriliyor Hükümetin kıdem tazminatının kaldırılmasını, belirli sayıda kadın çalıştıran işyerlerinde emzirme odası ve kreş bulundurma ve hükümlü çalıştırma zorunluluğunu kaldıran, 18 - 29 yaş arası yeni isdihdamda 5 yıl süreyle işveren piriminin devletçe ödenmesini

Yeni istihdam paketi eleştiriliyor
Milliyet

Hükümetin kıdem tazminatının kaldırılmasını, belirli sayıda kadın çalıştıran işyerlerinde emzirme odası ve kreş bulundurma ve hükümlü çalıştırma zorunluluğunu kaldıran, 18 - 29 yaş arası yeni isdihdamda 5 yıl süreyle işveren piriminin devletçe ödenmesini öngören yeni istihdam paketine özellikle kıdem tazminatı ve kadın çalışanlar yönünden tepki geldi.
Özellikle kadın sendikacılar pakete tepki gösterdi. Paketle ilgili eleştiriler şöyle:


LÜKS AMA İÇİ BOŞ
Eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan:
"Lüks ama içi boş bir paket. Ciddi sonuç vereceğini düşünmüyorum. Kayıtdışının önlenmesi, yatırımın önünün açılması ile hiç bir şey yok. Yaptıkları buzda dans. Temelini oluşturan unsurlar hukuka aykırı. 18-29 yaş arası çalışanların primini devlet öderse, 30 yaşındakini işe kim alır? Anayasa'nın eşitlik ilkesine nasıl sığdıracaklar? Düzenleme bu haliyle yargıdan döner.
Kadına nerede iş imkânı yarattınız da emzirme odası, kreş sorun oldu? İşveren bunlarla zaten ilgilenmiyor. Kıdem tazminatının maaşa eklenmesi önerisi de son derece yanlış. İşveren bunu maaşlara eklemiş gibi gösterebilir. Çalışanların garantisidir. İşverenin yüksek prim ödeyeceği bağımsız bir fon yararlı olabilir."


YENİ İŞSİZ GRUBU YARATIR
Hak-İş Başkanı Salim Uslu:
"18-29 yaş arasında ilk kez işe giren gençlerin primlerinin devlet tarafından ödenmesi faydalı ancak bunun yeni bir işsiz grubu yaratması riski var. Bu nedenle bu uygulama hayata geçecekse iş güvencesi sistemi güçlendirilmeli.
Bu pakkette teşvik dışında ceza da olmalı.
Denetimlere ağırlık verilmeli. Çünkü hiç bir teşvik, işveren için kayıtdışından daha ucuza gelmiyor. Kıdem tazimatı fonunu olumlu buluyoruz. Mevcut sistem işlemiyor."


Uçan Süperge yetkilisi Halime Güner:
"Tam da pozitif bir ayrımcılık beklediğimiz dönemde kreş ve emzirme odası zorunluluklarının yumuşatılması üzücü.
Umarım geri adım atılır. Türkiye'de çalışan kadın oranı giderek azalıyor. Her 10 çalışandan 2'si kadın. Kadının önünü tıkayan işverenin kendisi değil bu sistem. Kreş, emzirme odası gibi kadının çalışma koşullarını kolaylaştıran unsurları işverenin tercihine bıkarak nasıl kadın istihdamını artıracaklar anlamıyorum."


HAKLARI YOK EDİYOR
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın:
"İstihdam üzerindeki yüklerin (yüzde 40) azaltılması doğru. Ancak yük azaltılırken kazanılmış hakların kaldırılması kabul edilemez. Türkiye'ye biçilen rol küresel rekabet içinde ucuz işgücüdür. Ücretler zaten düşük. Asgari ücret açlık sınır altında.
Çalışanların yüzde 90'ı yoksulluk sınırı altında. Kıdem tazminatı gün sayısının 15 güne inmesi, bölgesel asgari ücret kabul edilemez. Vergi sigorta prim yükü azaltılacağına yine çalışanlara fatura kesiliyor. Son Türk-iş Genel Kurul'unda kıdem tazminatı konusu genel eylem nedeni olacağı karar bağlandı."


KADINI İSTİHDAMDAN SİLME
Basısen Şube Başkanı Yaşar Seyman:
"Bu kadınları istihdam piyasasından silme çabasının yansıması. Kadınların haklarına yönelik sınırlamalar 82 Anayasası'ndan başladı. Emzirme odası ya da kreş zorunluluğu sınırlamalarını aşamadık.
AKP hükümeti bu hakkı tamamen kaldırmak istiyor. AB'yi en fazla isteyen hükümet ve işveren tarafı, AB'nin tüm ülkelerinde en insani olan bu uygulamayı kaldırmaya çalışıyor.
Hükümet, Emzirme Odaları ve Kreş Açma zorunluluğu konusunda yerel yönetimlerle işbirliği kanalları açacağına zaten birçok işyerinde uygulanmayan bir hakkı kökten kaldırırak, kadınları istihdam piyasasının dışına çıkarmayı amaçladığını gösteriyor."


ÇALIŞMA, EVDE OTUR
Hava-İş Başkan Yardımcısı Eylem Ateş:
"Böyle bir kararın ekonomik ve siyasi sonuçları olur. IMF'nin yedinci gözden geçirmesinin sonuçlarını yaşamaya başladık. Emzirme odası ve kreş zorunluluğunu kaldırılması, diğer sosyal hakların kaldırılması ile aynı kaynaktan yönlendiriliyor.
Genelde tüm çalışanların, özelde de kadınların istihdam piyasasında AB standartlarında varolması engelleniyor.
Ortaya çıkan pakette yeni istihdam alanları açılım derken istihdamda kadının adının tamamıyla silinmesinin amaçlandığı çok açık. Çeyiz yardımının da 24 aydan 12 aya indirilmesi aynı zihniyetin yansıması.
Kadınlara 'siz evde oturun çocuğunuzu büyütün' denmek isteniyor."



Bu haber 4,566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,579 µs