En Sıcak Konular

Yetim-öksüz kız çocukları iki maaş birden alabilir mi?

3 Eylül 2014 11:50 tsi
Yetim-öksüz kız çocukları iki maaş birden alabilir mi? KIZ ÇOCUĞU DAHA TORPİLLİ

Yetim-öksüz kız çocukları iki maaş birden alabilir mi?

 

 

Akşam

 

Ölümlerden birisinin veya her ikisinin de 1 Ekim 2008 öncesinde gerçekleşmiş olması halinde, eğer vefat edenlerin statüsü (biri emekli sandığı diğeri SSK’lı gibi) farklı ise, iki aylık birlikte alınabiliyor. 

2008 yılında ölüm aylığından yararlanma şartları değiştirildi. Bu değişiklik sonucunda yetim kız çocukları hem annelerinden, hem babalarından yetim aylığı alamıyorlar. Bu konuda esas yüksek olan aylığın tamamının, düşük olanın ise yarısının alınması. Bir tek istisna ise anne ya da babası emekli sandığı mensubu olanlar için... 1 Ekim 2008 tarihinden öncesi için farklı sosyal güvenlik kurumları için ölüm aylığı kriterleri değişiklik gösteriyor. Bu nedenle bazı kişiler iki yetim aylığını birlikte alabiliyor.  

KIZ ÇOCUĞU DAHA TORPİLLİ 

Kız çocuğunun aldığı ölüm aylığı, erkeklerin aksine belirli bir yaşı geçince kesilmiyor. Kız çocukları evlenmedikleri müddetçe ölüm aylığını almaya devam ediyorlar. Erkek çocuklar ise 18 yaşını geçtikleri tarihten itibaren (bekâr bile olsalar) aylık haklarını kaybediyor. Liseye devam eden erkek çocuğunun aylığı 20 yaşını, yüksek öğrenime devam edenin aylığı ise 25 yaşını geçtiği gün kesiliyor. 25 Yaşını geçmiş erkek çocuğu öğrenim hayatına devam ediyor olsa bile daha fazla ölüm aylığı alamıyor. 

MAAŞ NE ZAMAN KESİLİR? 

Kız çocukları için yetim aylığının kesilmesinin ise iki nedeni var. İlk neden kız çocuğunun evlenmesi. Evlenen kız çocuğunun ölüm aylığı kesiliyor. Fakat kız çocuğu boşandığı taktirde yeniden ölüm aylığı bağlatabiliyor. Bir de çalışmaya başlayan kız çocuklarının da ölüm aylığı kesiliyor. 

HANGi KOŞULLARDA?

ÖLÜMLERDEN birisinin veya her ikisinin de 1 Ekim 2008 öncesinde gerçekleşmiş olması halinde ise vefat edenlerin statüsünün farklı olması durumunda (Örneğin biri emekli sandığı, diğeri SSK'lı gibi) iki aylık birlikte alınabiliyor. Yani emekli sandığı mensubu annesini 1 Ekim 2008 öncesi kaybeden kız çocuğu, SSK’lı babasını 1 Ekim 2008 öncesinde veya sonrasında kaybettiği fark etmeksizin iki yetim aylığını birden alabiliyor.

1 Ekim 2008 öncesinde ise durum farklı 

BAHSETTİĞİMİZ durumlar ölümlerden her ikisinin de 1 Ekim 2008 ve sonrasında olması halinde geçerli. Ölümlerden birisinin veya ikisinin birden 1 Ekim 2008’den önce olması halinde durum farklılaşıyor. Bu durumdakiler,  ölümlerden birisi veya ikisi de 1 Ekim 2008 önce olsa bile yalnızca tercih ettikleri bir aylığı alabiliyorlar. 

3 SORU CEVAP

İşten çıktığınızda aylığı alabilirsiniz

Soru: Babam SSK emeklisiydi. 2002'de vefat etti. Şimdi annem babamın maaşını alıyor. İşten ayrılırsam, annemi de kaybedersem, babamın maaşını alabilir miyim? 

CEVAP: Babanız SSK emeklisi olduğu için, çalışmanız halinde babanızdan ölüm aylığı alamazsınız. Işten ayrılmanız halinde SGK'dan gelir ve aylık almamak şartıyla ölüm aylığını alabilirsiniz. 

Tazminatınızı alıp işten çıkabilirsiniz 

Soru: 10 yıldır çalışıyorum ama 4 yıllık sigortam yatırılmış. Ayrıca işveren tarafından aileme hakarette bulunuldu. Ben şu an ne yapabilirim? 

CEVAP: Sigortanızın eksik yatırılması başlı başına derhal fesih hakkı verir. Bunu belgelediğinizde, tazminatlarınızı alarak işten ayrılabilirsiniz. Ya da iş mahkemesinde bu konuda bir dava açarak tazminatlarınızı alabilirsiniz. 

Bağ-Kur bu parayı geri isteyebilir 

SORU: Babam da, dedem de 2008'den önce vefat etti ve babam SKK’lı, dedem Bağ-Kur’lu. Maaşı kestiler ve verdiklerini geri istiyorlar, ne yapmalıyız? 

CEVAP: Bağ-Kur bağlanmış aylığı da ne yazık ki, keser ve haksız bağlanmış aylıkları geri ister. Eğer aylık bağlanırken taahhütnamede diğer gelirlerinizi bildirdiyseniz faizsiz olarak, bildirmediyseniz faiziyle birlikte bu aylıkları geri ödemeniz gerekecek. 


Bu haber 1,601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,084 µs