En Sıcak Konular

Yetim aylığı alan sağlık yardımı da alır

5 Eylül 2014 09:47 tsi
Yetim aylığı alan sağlık yardımı da alır Engelli hakkından yararlanmak için vergi indirimi de lazım

Yetim aylığı alan sağlık yardımı da alır

 

 

Posta

 

Soru: Zihinsel engelli bir kardeşim var. Engel oranı yüzde 77’dir. Babam 1999 vefat etmiş olup, İş bankası emeklisidir. Kardeşim 2002 den beri bankanın özel sandığından maaş ve sağlık güvencesi olarak yararlanmaktayken Mayıs 2014 te 800 liralık diş tedavi faturası sonucu  sağlık giderinin karşılanamayacağı bildirildi. Sonraki görüşmelerde sağlıktan düştüğü(tatminsiz ve dayanaksız ifadelerle) maaştan yararlanacağı ifade edildi. Bu durumda ne yapmamız gerekir? Hukuki haklarımız nelerdir? Nasıl bir takibat önerirsiniz?

Cevap: Ana veya babasından yetim aylığı alan sağlık yardımı da alır. Yetim aylığı alanın sağlık yardımı almasını engelleyemezler.  Durumu Sosyal Güvenlik Kurumuna  yazılı olarak bildirip sağlık yardımı almanızın sağlanmasını talep edin.

Bir yıl askerlik borçlanmasıyla hemen emekli olabilirsiniz

Soru: 14 Kasım 1987 sigorta başlangıç tarihim. 10 Ocak 1965 doğumluyum. SSK’ya 5800 gün prim ödemem var. Asgari ücretle çalışıyorum. Benim için nasıl emekli olmak avantajlı olur? Kaç TL emekli maaşı alırım? Askerlik borçlanmasını ödeyip emekli olmak avantajlı mı olur? Asgari ücretle çalışanlar prim ödedikçe emekli maaşı düştüğü söyleniyor. Doğru mu?

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 10 Ocak 2015’de emekli olabilirsiniz.  Askerlik sürenizin bir yılını borçlanarak hemen de emekli olmanız mümkün. Çünkü borçlanmayla emekli olacağınız yaş 49’a düşer. (10 Ocak 2014 den beri emekli aylığı alabilirdiniz) 1 Ekim 2008’den sonra asgari ücret üstünden prim ödeme emekli aylığını azda olsa düşürmekte.

Ne kadar aylık alacağınızı hesaplayamayız. Çünkü emekli aylığını çalışma hayatı boyunca üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı belirliyor. Ayrıca prim  ödenen dönemlerde çok önemli. Çünkü 2000 den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008 den emekli olacağınız tarihe kadar ödenen primler emekli aylığını farklı ağırlıkta etkiliyor.  

Annenize dul aylığı bağlatamazsınız

Soru: Babam 1981 de işe başladı. 1984 de vefat etti. Anneme emekli maaşı bağlanmadı. Torba yasadan veya mevcut yasada anneme maaş bağlanabilme imkânı var mı? Not baban sigortası 1981de başlamış görünüyor. Beş yıl sigorta yaş engeline takılıyor.

Cevap: Annenize babanızdan dul aylığı bağlanabilmesi için; babanızın 5 yıl sigortalılık süresi ve prim ödemesinin de en az 900 gün olması gerekiyor. Belki babanızın 900 gün prim ödemesi var. Ancak 5 yıllık sigortalılık süresi olmadığından annenize dul aylığı bağlatamazsınız. Maalesef Torba yasada da annenize aylık bağlatacak düzenleme bulunmuyor.

Engelli hakkından yararlanmak için vergi indirimi de lazım

Soru: 1986 yılında SSK girişim var. Ama ödenmiş primim gözükmüyor. Şu an 42 yaşında, yüzde 50 engeliyim. 1130 ödenmiş günüm var. Nasıl emekli olurum?

Cevap: 1986’da prim ödenmemişse sigorta başlangıcı sayılmaz. Sigorta başlangıcı kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilk defa prim ödenen gündür.  Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihinizi bildirdiğinizde sorunuzu cevaplandırabiliriz.  Engelli hakkıyla emekli olmak için vergi indirim hakkı da almanız gerektiğini hatırlatmamızda yarar var.

15 yıl primle 61 yaşı dolduracaksınız

Soru: 1973 dogumluyum.2006 yılında beş günlük sigorta girişim var. 2014 Ağustos ayında Devlet memuru olarak göreve başladım. 2002 ve 2008 yılında doğum yaptım. En erken ne zaman emekli olabilirim?15 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor muyum?

Cevap: İki doğumunuzu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilirsiniz. Toplam primini 5400 güne(15 tam yıla) tamamlamanız şartıyla, 2034 de 61 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 

Toplu para ödeyerek emekli olamazsınız

Soru: 19 Aralık 1951 doğumluyum. 01.09.2007 den bu zamana çiftçi Bağ-Kuru öpüyorum. Askerde olduğum zamanı geriye dönük ödeyebilir miyim? Bana bir faydası olur mu? Toplu ödeme yaparak emekli olamaz mıyım? Bu şartlarda ne zaman emekli maaşı alabilirim?

Cevap: Askerlik sürenizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Emekli olmak için: 15 tam yıl prim ödeme ve 62 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödeme gün sayınızı artıracağından askerliğinizi (20 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız yararlı. Askerliğinizi borçlandıktan sonra ara vermeden prim öderseniz, priminizi 15 tam yıla tamamlayacağınız 1 Ocak 2021’de emekli olabilirsiniz. Toplu prim ödeyerek emekli olma usulü yok.


Bu haber 1,599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,312 µs