En Sıcak Konular

Vatandaşa ilaç şoku!

25 Eylül 2014 12:00 tsi
Vatandaşa ilaç şoku! 188 YERLİ İLAÇ ETKİLENECEK

Vatandaşa ilaç şoku!

 

 

Hürriyet

 

SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yaptığı değişiklikler 1 Ekim’de hayata geçiyor. Taban fiyat uygulamasıyla birlikte SGK yılda yaklaşık 400 milyon TL kar sağlarken bu para vatandaşın cebinden çıkacak. Mide, kalp, tansiyon gibi ilaçlara ödenecek katkı payı iki kat artacak.

SAĞLIK Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile vatandaş 1 Ekim’den itibaren bazı ilaçlara iki kata varan oranda fazla katkı payı ödeyecek. Bunlar arasında mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım ve diyabet ilaçları da bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliğin’nin “Eşdeğer İlaç Uygulaması”na ilişkin maddesini temmuz ayında yeniden düzenlemişti. 1 Ekim itibariyle 13 etkin maddenin toplam 15 eşdeğer grubunda ‘Taban birim fiyat uygulaması’na geçilecek. Böylece ilaç fiyatları için ödenecek fark artacak. Hatta bazı ilaçların fiyatları iki katına çıkacak. 1 Ekim’de başlayacak uygulamada SGK’nın etkin madde ve dozaj seçiminde hangi kriterleri esas aldığı yönünde bir bilgi yer almadı. 

188 YERLİ İLAÇ ETKİLENECEK 

SGK’nın belirlediği 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç bulunuyor. Bu ilaçların 188 tanesi imal-yerli (yüzde 86), 30 tanesi ise ithal (yüzde 14). Bu ilaç gruplarındaki fiyatların tabana çekilmesi grupta baskı oluşturma ihtimalini doğuracak; ithal ilaç bundan etkilenmeyecek. Eşdeğer ilaç yerine ithal ilaç tercih edilebilecek. Firmaların aynı eşdeğer gruptaki ilaçların kamu fiyatlarını taban fiyata çekmemeleri durumunda ise SGK’nın elde edeceği tasarruf bedeli, vatandaşa yansıyacak fark bedel üzerinden sağlanacak. Ayrıca ilaçların çoğunun temel ilaç olma ve yaygın kullanım özelliği göstermesi de bu ilaç gruplarındaki reçetelerin daha pahalı tedavilere kayma ihtimalini getirecek. Yeni uygulamanın piyasada ilaç sıkıntısı yaratabileceği de öne sürülüyor.


Bu haber 1,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,690 µs