En Sıcak Konular

Bankalar İnsafsızca Yükleniyor

7 Nisan 2009 13:25 tsi
Bankalar İnsafsızca Yükleniyor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntının küresel krizden çok önce baş gösterdiğini, söyledi.

Mevduata 12.5, krediye 20 - 25 faiz insafsızlık
Milliyet

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntının küresel krizden çok önce baş gösterdiğini, söyledi.

Bankacılara da sert eleştiriler yönelten Hisarcıklıoğlu, “Reel sektörün nakit ihtiyacı had safhada. Her sektör kaybederken bankalar kar patlaması yaşıyor. Mevduatınıza en fazla yüzde 12-12.5 faiz veriyorlar. Şirketlere açılan kredilerde ise en sağlam olan şirkete yüzde 20-25 faiz uyguluyorlar. Bizler ağlarken birilerinin gülmesi mümkün değil” dedi. Hisarcıklıoğlu’nun görüşleri şöyle:

REEL SEKTÖR KAN AĞLIYOR, BANKALAR KÂR PATLAMASI YAŞIYOR: Reel sektörün nakit ihtiyacının had safhada,  bankalar kâar patlaması yaşıyor. Kredilerde, devlete borç verebilmek için 14 milyar TL azalma var. Kredileri kıstı bize.
Niye biliyor musunuz? Devlete borç vermek için. Bakın hazine bonosu satın almada, tam 31 milyar TL artış var. Bize de insafsızca yükleniyorlar. Her sektör kaybederken bankacılık kar patlaması yaşıyor. Yüzde 12.5 ile mevduat toplayıp yüzde 25 ile de kredi verecek. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bizler ağlarken birilerinin gülmesi mümkün değil.

TÜRKİYE’DEKİ SIKINTI KÜRESEL KRİZDEN ÖNCE BAŞLAMIŞTI: 2002’den itibaren hızlı bir büyüme trendine girdi Türkiye ama 2005’ten sonra hepimiz rehavete kapıldık. Sıkıntı küresel sıkıntıdan önce başlamıştı. 2007’de Türkiye’nin büyümesi aşağıya doğru inmeye başlamıştı.
2008’de küresel krizle birleşince vahimleşti ki işte 2008’in son çeyreğine baktığımız zaman 6.2’lik bir küçülmeyi yaşadık. Türkiye 2008’in 4. çeyreğinde dünyada en çok daralan 5. ekonomi. Enteresan tarafı krizi çıkartanlar bizden daha hafif etkilenmiş durumda.

KAPALI KAPILAR ARDINDA DA KAMUOYU ÖNÜNDE DE İKAZ ETTİK: Hem kapalı kapılar ardında hem de kamuoyuna açık toplantılarda krizle ilgili ikazlarda bulunduk. Aman ‘Ne olur kavga çıkartmayalım’ dedik. Çıksam desem ki ’öldük, bittik, mahvolduk’, iş daha da daralır. Kendi ayağımıza kurşun sıkmış oluruz. Bu siyasi mesele değil, Nedir? Çözecek insanlara çözümleri alıp götürmem lazım.

DEVLET ALACAĞINA ŞAHİN, VERECEĞİNE KARGA: Haksızlık var. Devlet alacağına şahin, borcuna karga. Devlet vatandaşına zulüm eder mi? Borcum olduğunda istediği en tepeden faizi, her türlü tehdidi yapacak, alacağımda diyecek ki ’kusura bakma ödeyemiyorum.’ Böyle haksızlık olur mu?

YEREL SEÇİMLERDEN HERKES DERS ÇIKARSIN: Yerel seçimlerden herkesin ders çıkarmalı. Seçimler gösterdi ki, bu millete herkesin güvenmesi lazım. Türkiye’deki kurum ve kuruluşlar kim varsa herkese mesaj var burada. Herkes kendi alanının içerisinde hareket ederse, millet sağduyusuyla ne yapabileceğini gösterir.

KİMSE HESAP VERMİYOR, HESAP SORAMIYOR: İki şey çok önemli. Güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi. Bu ikisi birbirinin ayrılmaz. Demokrasinin kalitesini artırmak istiyorsak, en önemli iş şu; hesap veremeyen hesap soramaz. Ama kimse hesap veremiyor, kimse soramıyor, böyle demokrasi olur mu?

IMF’CİLERİN SÖZLERİNİ DUYDUM, GÖZLERİM FAL TAŞI GİBİ OLDU: IMF’nn son ziyaretinde tartıştık tartıştık, dedim ki ’Nasıl görüyorsunuz? ’İki sektöre aman dikkat’ dedi. ’Hangi sektörler’ dedim, ’tarım ve tekstil’ deyince benim göz böyle fal taşı gibi oldu. Yahu hani bunlardan çıkacaktık, bize böyle tavsiye ediyordunuz. ’Aman bunlar istihdam deposu sektörler, bunlara iyi sahip olun’ diyor. Herkesin anlayışı değişti.

Kısa vadeli odaklanma, orta vadeli program
Bütçe disiplini 2009’da çok kötü, böyle bırakırsak kamunun borçlanma faizi artacak. 3 yıllık bütçe yapalım, faizlerinin inebilmesi için orta vadeli program ve mali programa ihtiyaç var. Türkiye’nin GSMH’sinin yüzde 68’i 72 milyonun tüketimi. Yükleneceğimiz yer burası.
Hiçbir kriz tümsekte kalmaz, iner. Krizi yönetiyor olmak için küçük adımlar ve kısa vadeli odaklanmaya ihtiyacımız var. Kredi Garanti Fonu güçlendirilmeli. Eximbank ve KOSGEB destekleri devam etmeli. Likiditeye yönelik olarak Merkez Bankası yerli ve yabancı para zorunlu karşılıklarını önemli ölçüde düşürmesi lazım. Reeskont kredi mekanizmasını devreye sokması lazım.



Bu haber 1,366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,548 µs