En Sıcak Konular

Sendikacılık yasası AB’ye uyacak

12 Nisan 2009 12:30 tsi
Sendikacılık yasası AB’ye uyacak Yeni sendika yasasının gelecek hafta Meclis’te görüşülmesi bekleniyor. AB’ye uyum çerçevesinde çıkarılacak yasa, yüzde 10’luk iş kolu barajını kaldırıyor. Ancak sendikacılar arasında hâlâ görüşbirliği yok

Sendikacılık yasası AB’ye uyacak
Milliyet
Yeni sendika yasasının gelecek hafta Meclis’te görüşülmesi bekleniyor. AB’ye uyum çerçevesinde çıkarılacak yasa, yüzde 10’luk iş kolu barajını kaldırıyor. Ancak sendikacılar arasında hâlâ görüşbirliği yok

Türkiye’nin AB müzakerelerinde sosyal şart ve istihdam faslını açmasının ön koşulu olan yeni sendikacılık yasasının gelecek hafta Meclis’te görüşülmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikal yasalardaki değişikliklerle ilgili sosyal tarafların teknik heyetlerinin yarın nihai olarak bir araya geleceğini, kendisinin de TBMM’de siyasi parti gruplarını ziyaret edeceğini bildirdi. Çelik, sendikal mevzuatla ilgili düzenlemelerin geçen yıl sosyal taraflarla görüşülüp, varılan mutabakat çerçevesinde TBMM’de ilgili komisyonda ele alındığını ve genel kurul aşamasına getirildiğini söyledi.
Bu dönemde teklifin yasalaşmasıyla ilgili çalışmaları başlattıklarını ifade eden Çelik, 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesiyle ilgili tasarıyla birlikte sendikal mevzuattaki değişiklikleri de gelecek hafta TBMM’de görüşme arzusunda olduklarını dile getirdi.
Sendikalar Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nda, AB ve ILO normları çerçevesinde yapılması planlanan değişiklikler şöyle:
-  Yüzde 10’luk iş kolu barajı kalkacak.
-  İş kolu sayısı azaltılacak.
-  Sendikaya üyelik ve istifada noter şartının kaldırılacak.
-  Sendikalara üye olmada aranan yaş sınırı 16’dan 15’e çekilecek
-  Sendika kuruculuğu için Türk vatandaşı olma şartı kaldırılacak.
-  Ekonomik ve Sosyal Konsey’de temsil edilen konfederasyonlardan birine üye olan veya en az 80 bin üyeye sahip konfederasyon üyesi sendikalara, işyerlerinde yarıdan bir fazla çoğunluğu sağlamaları halinde toplu sözleşme yapma imkanı getirilecek.
-  Grev gözcüleri için kulübe, çadır, baraka kurma yasağı kaldırılacak.
-  Grev yasağı daraltılacak.

Türk-İş: Taslağımız var
Sendikal yasalarla ilgili değişim çalışmalarında sona gelinirken taraflar arasındaki görüş ayrılıkları sürüyor. Türk-İş beş bilim adamına “Toplu İş İlişkileri Kanunu” adıyla bir taslak hazırlattı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Meclis’teki yasa teklifini onaylamadıklarını, bu teklifin yamalı bohçaya dönmüş olan mevzuata yeni yamalar eklediğini kaydetti. Türk-İş’in taslağı şu düzenlemeleri içeriyor:
-  Toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili sendikanın bakanlık yerine özerk Toplu İş İlişkileri Kurulu tarafından belirlenmesi.
-  Sendikaların denetçiler yanında yeminli mali müşavirlerce denetlenmesi.
-  İş kolu barajının yüzde 3’e indirilmesi.

Hak-İş ve DİSK karşı      
Hak-İş ve DİSK, Türk-İş’in hazırlattığı taslağı, “TBMM’de bekleyen yasa teklifinde 19’a inen iş kolu sayısının 24 olarak düzenlenmesi, greve başlayabilme süresini 60 günden 30 güne düşürmesi, iş kolu barajının yüzde 3’e düşürülmesine rağmen çifte barajın korunması, yeminli mali müşavir denetiminin ILO ilkelerine aykırı olması” gibi nedenlerle yetersiz buluyor.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, TBMM’deki yasa teklifinin, Türk-İş’in taslağından çok daha iyi düzenlemeler içerdiğini belirterek, “Denenmiş ve iflas etmiş bir mantığı yeni yasaya gizlemek bize rasyonel bir yaklaşım olarak gelmiyor” dedi.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, sendikal yasalarla ilgili taleplerinin, tamamen ILO normlarının hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. Türk-İş’in hazırlattığı taslağı tartışmanın mümkün olmadığını savunan Görgün, taslağın kaldırılması düşünülen iş kolu barajını yeniden gündeme getirdiğini dile getirdi.

TİSK: Kıdemi de ekleyin
TİSK ise sendikal yasalar değişirken kıdem tazminatının da yeniden düzenlenmesini istiyor. TİSK, işverenlerin, “kıdem tazminatının yarattığı prangadan kurtarılmasını” talep ediyor.
TİSK, sosyal taraflardan, “sendikal yasalarda gösterilecek açılıma karşılık, kıdem tazminatı konusunda açılım” istiyor.



Bu haber 2,548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,046 µs