En Sıcak Konular

Milli gelir revizyonu 2017'de...

1 Aralık 2014 08:43 tsi
Milli gelir revizyonu 2017'de... Milli geliri bir gecede 1500 dolar artıracak revizyonun 2017 yılında yapılacağı belirtildi.

Milli gelir revizyonu 2017'de...

 

 

Bugün

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, milli gelir hesaplarında yapacakları revizyonun 2016 sonu ya da 2017 yılında gerçekleştireceklerini söyledi.

O tarihe kadar revizyon hesaplamalarının devam edeceğini belirten Aydemir, mevcut milli gelir hesaplamalarının 1998 yılı baz alınarak yapıldığını, dolayısıyla revizyonla Türkiye’nin gerçeğe daha yakın gelir hesabını çıkarabileceklerini bildirdi.

BEKLETTİĞİMİZ İÇİN BÜYÜK ÇIKIYOR

Başkan Aydemir, milli gelir hesaplamalarında yapılan revizyonun Türkiye’de yanlış anlaşıldığını söyledi.

Revizyonları her ülkenin zorunlu olarak yaptığını, aksi halde hesaplamaların doğruyu gösteremeyeceğini belirten Aydemir, “Uluslararası kullanılan metotlar değiştiği için, yeni veriler ortaya çıktığı için Türkiye gibi her ülke milli gelir hesaplamalarında revizyon yapıyor. Fakat gelişmiş ülkeler veriye kolay ulaşabildikleri için revizyonu yıllık yapabiliyor. Bizde veri sıkıntısı var. Biz revizyonları her yıl yansıtamadığımız için, bekletip hepsini birden birkaç yıl sonra yaptığımız için revizyonlar büyük çıkıyor. Ancak biz de 2018’den sonra uluslararası metodolojileri getirip her yıl yenileyeceğiz” dedi.

VERİ GÖNDERMEYENLERE CEZA

Aydemir, idari kayıtları bazı kamu kurumlarının göndermediğini, bu nedenle sağlıklı veri üretemediklerini de belirterek TÜİK’e idari kayıtlarını göndermeyen kamu kurumlarının tepe yöneticilerine ceza kesmek zorunda kalabilecekleri uyarısını yaptı.

DEĞİŞİKLİK ZARURİ

Aydemir revizyonlarla uluslar arası metodolojideki değişikliklerle daha önce milli gelire dahil edilememiş gelirlerin hesaba alınacağını söyledi.

Aydemir, “Bizim baz yılımız şu anda 1998’den geliyor. 1998’den bu yana çok şey değişti. Hesaplamaları 16 yıl önceki tablolarla yapıyoruz. Bu süre içerisinde ekonomi çok değişti. Bazı istatistiki verilerde de değişiklik oldu. Örneğin turizmi 4-5 milyar dolar revize ettik ama milli gelire henüz yansımadı. Sağlık da öyle” diye konuştu.


Bu haber 1,175 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,332 µs