En Sıcak Konular

Son 5 yılda KOBi‘lerin sayısı yüzde 819 arttı

1 Aralık 2014 10:38 tsi
Son 5 yılda KOBi‘lerin sayısı yüzde 819 arttı KOBİ sayısında son 5 yılda yüzde 819'a varan artış yaşanırken çoğunlukla 11-25 arası eleman çalıştırılıyor.

Son 5 yılda KOBi‘lerin sayısı yüzde 819 arttı

 

 

Akşam


HÜKÜMETİN uyguladığı ekonomi politikalarının ana gündem maddeleri arasında yer alan KOBİ’ler, Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. Ekonominin temel aktörlerini oluşturması itibariyle hükümetin ekonomi politikaları arasında öncelikli bir yer edinen KOBİ’ler, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı sırasında sahnenin ana aktörü olmaya hazırlanıyor. Hükümetin KOSGEB aracılığıyla KOBİ’lere sağladığı KOBİ Destek Programı, bugün çok sayıda küçük ve orta büyüklükteki işletmenin ise temeli. 

DAHA DA AĞIRLIK VERİLECEK 

Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı sırasında Uluslararası Ticaret Odası (ICC) işbirliğinde gerçekleştirmeyi planladığı dünyanın ilk KOBİ Forumu'nun da hükümetin ekonomide KOBİ önceliğinin altını çizen bir girişim olarak dikkat çekiyor. 

SEKTÖR LİDERİ YİNE İNŞAAT 

Bu kapsamda; Eleman.net tarafından 180 bini aşan KOBİ üzerinden gerçekleştirilen “Türkiye’nin KOBİ Haritası Araştırma Çalışması”na göre, Eleman.net’e kayıtlı KOBİ sayısında son 5 yılda yüzde 819’a varan bir artış yaşanıyor. Eleman.net verilerine göre 2014 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 15 artış yaşayan KOBİ’lerden sektörel olarak en büyük payı yüzde 8,17 ile inşaat alıyor. Hemen ardından sırasıyla; yüzde 6,87 ile gıda, yüzde 6,61 ile tekstil, yüzde 5,11 ile imalat, yüzde 4,87 ile bilgisayar, internet ve BT teknolojileri geliyor.   

345 MİLYON LİRA DESTEK 

Öte yandan hükümetin girişimiyle, KOSGEB aracılığıyla KOBİ’lere uygulanan KOBİ Destek Programı, KOBİ’lerin ekonomideki ağırlıkları destekleyen bir yaklaşım sunuyor. Geçtiğimiz yıl, 33 bin 500 kuruma 345 milyon TL destek sağlayan KOSGEB, 2014 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 19 bin KOBİ’ye 122 milyon TL’lik bir destek sağladı. Bu rakamın ayıl sonunda 345 milyon TL’yi aşması bekleniyor. KOBİ’lerin, Türkiye genelinde illere göre dağılımına bakıldığında, İstanbul 46,1 ile en büyük payı alıyor. Ankara yüzde 9,92 ile 2’inci büyük payı alırken, İzmir 8,34 ile 3’üncü sırada yer alıyor. Ardından sırasıyla yüzde 4,18 ile Bursa, yüzde 3,73 ile Antalya, yüzde 2,46 ile Konya ve 2,32 ile Kocaeli geliyor.  

Çoğunluk 11-25 arasında eleman çalıştırıyor 

Araştırma çalışmasının sonuçlarına göre; KOBİ’lerde çalışan sayısı dağılımına bakıldığında ise %75,04 ile büyük bir çoğunluğun 11-25 arası çalışana sahip olduğu görülüyor. Çalışan sayısı arttıkça pastanın dilimleri de küçülüyor. 26- 50 arası çalışan sayısına sahip işletmeler %11,47’lik orana sahip bulunurken, 51-100 arası çalışana sahip işletmeler %4,15’lik payı alıyor. 


Bu haber 1,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,661 µs