En Sıcak Konular

Merkez Bankası'ndan dolara müdahale

9 Aralık 2014 08:32 tsi
Merkez Bankası'ndan dolara müdahale Dolar, Türk Lirası karşısında yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesini görerek 2,28 seviyesini aştı.

Merkez Bankası'ndan dolara müdahale

 

 

Bugün


Merkez Bankası'ndan ise dolara müdahale haberi geldi. Banka döviz satım ihale tutarı 9 Aralık 2014 tarihinden itibaren 'en az 20 milyon dolar'dan 'en az 40 milyon dolar'a yükseltileceğini duyurdu.

DOLAR YÜKSELİYOR

Bankalararası piyasada dolar, 2,28 seviyesini aştı. Dolar 2,2809'la 16 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. ABD'de açıklanan güçlü istihdam verisinin ardından Fed'in faizleri daha erken artırabileceği beklentisinin güçlenmesiyle kur ve faizde Cuma günü sert yukarı yönlü hareketlenmişti. Bankacılar TL'deki değer kaybının İtalya'nın not düşüşü ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) yönetim kurulu üyesi Ewald Nowotny'nin Euro Bölgesi'nin geniş kapsamlı yavaşladığına yönelik açıklamaları ile hız kazandığını söylediler. Dolardaki değer kazancı eğilimi TL dışında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de değer kaybına neden olurken bugün cari açık verileri beklentilerden kötü gelen Güney Afrika ve jeopolitik sorunları devam eden Rusya para birimleri gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kaybedenler oldu.

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLARA MÜDAHALE

Merkez Bankası döviz satım ihale tutarının yarından itibaren "en az 20 milyon dolar"dan "en az 40 milyon dolar"a yükseltileceğini duyurdu.

TCMB'nin döviz satım ihalelerine ilişkin duyurusunda, "Son günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım ihale tutarı 9 Aralık 2014 tarihinden itibaren 'en az 20 milyon dolar'dan "en az 40 milyon dolar'a yükseltilecektir" ifadelerine yer verildi.



DÖVİZ KURU SON DURUM

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 12.00 itibarıyla şöyle:

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 2,2720 2,2770
Avro 2,7850 2,7900
Sterlin 3,5000  3,5400
    
ANKARA   
ABD Doları 2,2660 2,2790
Avro 2,7770 2,7950
Sterlin 3,5140 3,5670
SANAYİ ÜRETİMDEKİ DÜŞÜŞ BEKLENTİLER AŞTI

Dolar fiyatındaki hızlı yükselişin bir diğer nedeni de sanayi üretim rakamlarındaki büyük düşüş oldu. Ekim ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1.8 azaldı. Beklentiler üretimin yüzde 1 düşeceği yönündeydi. Yıllık sanayi üretimindeki artış ise yüzde 2.6'da kaldı.

Bu verilerle aylık sanayi üretimi son 1 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Daha önce Ekim 2013'te sanayi üretimi yüzde 3 düşmüştü.

BORSA ENDEKS KAÇTA?

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 72,30 puanlık düşüşle 85.240,95 puandan başladı.

Borsa İstanbul pay piyasaları ilk seans kapanışına göre yüzde 0,08 değer kaybederken, cuma günü kapanışına göre de 1,03 puan yükseliş kaydetti.

Analistler, öğleden sonra veri takviminin zayıf olmasının etkisiyle yatay bant içinde dalgalı seyrin devam edebileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 85.500 seviyesinin direnç, 84.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

PETROL DİP YAPTI

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, arzdaki artış ve dolardaki yükseliş eğiliminin devam etmesinin etkisiyle yaklaşık 5 yılın en düşük seviyesine inerek 67,16 doları gördü.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, haziran ayında başlayan düşüş trendini sürdürüyor. Cuma gününe 69,34 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, ABD'de açıklanan verilerin ardından dolara olan talebin artmasıyla düşüşünü sürdürdü ve 67,75 dolara kadar geriledi. Bugün ise 68,36 dolardan güne başlayan Brent petrolün varil fiyatı, Mayıs 2010 tarihinden bu yana en düşük seviyesi olan 67,16 doları gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla şu dakikalarda 67,44 dolardan alıcı buluyor.


Bu haber 1,191 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,020 µs