En Sıcak Konular

Zeytinde fiyat polemiği

9 Aralık 2014 09:14 tsi
Zeytinde fiyat polemiği İspanya'dan sonra İtalya'yı vuran kuraklık Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı fiyatlarını artırdı.

Zeytinde fiyat polemiği

 

 

Sabah

 

Avrupa'nın zeytin zengini ülkelerini pençesine alan kuraklık rekolteleri düşürürken, fiyatları artırdı. İspanya ve Portekiz'den sonra İtalya'da yaşanan kuraklık ve zeytin ağaçlarına zarar veren bir bakteri nedeniyle hasadın düşmesi, hem fiyatları yükseltti hem de kaliteli ürün bulma sıkıntısı yarattı. Durum böyle olunca gözler Türkiye'ye çevrildi. Ancak Avrupa'da düşen üretimin Türkiye'nin ihracatına pozitif yansıyacağı beklentileri boşa çıktı. Pazarda fiyatlar üç ayda yüzde 50 oranında yükselince ihracatçı zamlı rakamlarla ürün almaya yanaşmadı. Üretici ise malını ucuza almak isteyen ihracatçıya ürün satmayınca ihracat süreci tıkandı. 

Bu fiyatlarla ihracat zor  

2013'te zeytinin kalitesinin çok düşük olduğunu ve istedikleri rekolteye ulaşamadıklarını dile getiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Emre Uygun, "Devir stok dediğimiz geçen yıldan kalan rekolte sıfır denecek kadar az. Bu da dolayısıyla iç piyasada talep yarattı. Hem iç talepteki artış hem de Avrupa'daki kuraklık ile Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı fiyatları beklenenin üzerinde arttı" diye konuştu. Buna paralel olarak ihracatı artırmanın ya da yeni pazar yaratmanın mümkün olmadığını dile getiren Uygun, "Bu durum ihracata negatif yansıyacak" dedi. Birlik eski başkanı aynı zamanda zeytin ihracatçısı Ali Nedim Güreli ise, Türkiye'de şu anda oluşan fiyatların Avrupa'nın üzerinde olduğunu söyledi. 2014'ün üretici açısından iyi bir yıl olduğunu dile getiren Güreli, "Bir kilo zeytinin fiyatı 10 lira. Dolayısıyla ihracat artışı zor görünüyor" dedi. 

Ürünümüzü ucuza vermeyiz  

Yaklaşık 35 yıldır zeytin yetiştiriciliği yapan Bereket Zeytin ve Buğdaycı Zeytin firmalarının sahibi Faik Buğdaycı ise sektörde girdi maliyetlerinin yüksek teknolojili tarım makineleri yüzünden yüksek olduğunu, piyasada oluşan fiyatların kendilerini ancak kurtardığını belirtti. Zeytin ihracatı yapan pek çok kişinin zeytin üretiminden haberi bile olmadığını ifade eden Buğdaycı, "Ürünümü ihraç edeceğim diye ucuza vermek istemiyorum. İç piyasada rahatlıkla hakettiği fiyattan eritirim" dedi. 

Güney Avrupa zorda 

İspanya'da kuraklık ve bir bakteri nedeniyle zeytin ve zeytinyağı üretimi yüzde 40 azaldı. Dünyanın en büyük üreticisi olan İspanya'nın yanına Portekiz de eklenince Avrupa'da fiyatlar yüzde 30 artış gösterdi. Aynı durum şu anda İtalya'da da yaşanıyor. Yaşanan bu kuraklık ve bakteri sıkıntısının dünyaya katma değeri yüksek zeytinyağı satan Güney Avrupa ülkelerindeki çiftçilerin ayakta kalmasını zorlaştırdığı belirtildi. Avrupalılar pahalı zeytin tüketmeye yanaşmadığından ekonomi de negatif etkileniyor. 


Bu haber 1,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,149 µs