En Sıcak Konular

İşveren maaşta kesinti isterse...

16 Nisan 2009 21:26 tsi
İşveren maaşta kesinti isterse... Küresel ekonomik kriz bütün dünyayı vurduğu gibi Türkiye'yi de vurdu. İşsizlik rakamları tarihi rekor kırdı, sanayi üretimi geriledi; ihracat düştü. Zararlarını minimize etmek isteyen firmalar da işçi çıkarmaya ya da ücretlerde kısıntıya gitmeye başladı.

İşveren maaşlarda kesinti isterse...
Star

Küresel ekonomik kriz bütün dünyayı vurduğu gibi Türkiye'yi de vurdu. İşsizlik rakamları tarihi rekor kırdı, sanayi üretimi geriledi; ihracat düştü. Zararlarını minimize etmek isteyen firmalar da işçi çıkarmaya ya da ücretlerde kısıntıya gitmeye başladı. Yapılan bir araştırma her 3 firmadan birisinin ücretlerle ilgili yeni bir düzenleme yaptığını söylüyor. Peki ama işini kaybetmek ya da  ücretinde kesinti yapılması seçenekleriyle karşı karşıya kalan çalışan ne yapmalı?

Şu sıralarda pek çok çalışananın yüzyüze geldiği bu ekonomik gerçekle ilgili olarak Sabah Gazetesi'nde Hüsniye Güngör imzasıyla yayınlanan bazı tavsiyeler...

KABUL ETMEDEN ÖNCE ZAMAN İSTEYİN
Yöneticiniz size maaşınızda kesintiye gidileceği haberiyle geldiğinde durumu hemen kabullenmeyin, yani kabul ettiğinize dair yazılı ya da sözlü bir ifadede bulunmaktan kaçının. Eğer bir zorlama söz konusu olursa “Şu anda hemen bir şey söyleyebilecek kadar basit bir konu değil. Bunu düşünmem ve akşam ailemle tartışmam gerekiyor” etkisinde bir şey söyleyin.  

Böylelikle biraz zaman kazanmış olursunuz. Neden mi? Maaşınızdaki kesintiyi kabullenmeden önce bu konuyla ilgili bütün sonuçları bir araya getirip değerlendirmelisiniz. Maaş kesintisi daha sonra işyerinden ayrılırken yararlanacağınız haklarınızı ve kullanılmamış izin günleriniz ile ilgili ödenekleri de etkileyebilir. Çünkü bu tür ödenekler maaşınıza göre hesaplanır. Diğer yandan maaşınızın hak ettiğinizin altında olması ileriki iş görüşmelerinizde maaş pazarlığı yaparken şansınızı düşürebilir.

SONUÇLARINI İYİ DEĞERLENDİRİN
İlk şoku atlattıktan sonra kesintinin muhtemel etkilerini ortaya çıkarmayı görev edinin. Yöneticinize aşağıdaki soruları yöneltebilirsiniz:

• Bu zorunlu bir kesinti mi, yoksa gönüllülüğe mi bağlı?
• Maaşım ne oranda kesilecek?
• Maaş kesintisinden başka kimler etkileniyor?
• Maaş kesintisi ne kadar sürecek?
• Daha sonra geriye dönük bir düzeltme olacak mı?
• Bu durum maaş artışlarını, teşvik primlerini ve yan hakları nasıl etkileyecek?
• Daha uzun saatler çalışmak ve üzerime ek görevler almak zorunda kalacak mıyım?
• Şirketin durumu düzeltmek için planları neler?

Kendinizeyse şu soruları sorun:
• Bu işe ne kadar ihtiyacım var?
• Şirketin bu durumdan kurtulacağına inanıyor muyum?
• Yöneticimin söylediklerine ne kadar güvenebilirim?
• Acaba şirketten ayrılmanın vakti midir?
Dışarıdan ve içeriden yeterince bilgi topladıktan sonra, yasal seçeneklerinizi ve haklarınızı öğrenmek için bir iş hukuk avukatıyla görüşmenizde fayda olabilir. 

 PAZARLIK YAPIN
Bu durumun yaratacağı sonuçları iyice değerlendirdikten ve mevcut işinizde devam etmeye karar verdikten sonra maaş kesintisinin sizin için kabul edilebilir bir seviyeye çekilip çekilemeyeceği konusunda şirketinizle anlaşabilir misiniz diye bir bakın. 
Örneğin çalışma saatleriniz ya da çalıştığınız birim gibi konularda anlaşmaya gidebilirsiniz. Örneğin haftada 4 gün çalışma takvimine dönün. Ya da ulaşım giderlerinizi düşürmek için evden çalışmayı önerin.

Şirketin finansal kapasitesinin hala iyi durumda olduğunu düşünüyorsanız azalan maaşınız karşılığında şirket hisselerinden almak için de pazarlık yapabilirsiniz. Şirket hisselerinin gidişatı hakkında bilginiz yoksa ekonomi ve finans ve dergilerinden ve ilgili web sitelerinden biraz bilgi toplayabilirsiniz.

Son olarak şirketinizden, haklarınızın yeniden eski haline getirileceği veya maaşınızın sonradan tazmin edileceğine dair yazılı bir anlaşma isteyin. Yöneticiniz bu konuda direnebilir. Ama küçük bir şirkette çalışıyorsanız bu konuda anlaşmanız mümkün olabilir.

SAHNEYİ OLAYSIZ TERK EDİN
Tüm gözden geçirmeleriniz ve anlaşmalarınız sonrasında köşeye sıkışmış hissine kapılabilirsiniz. Unutmayın ki sıkışmadınız. Hala seçenekleriniz ve alternatifleriniz var. Ancak bu seçeneklerinizi öğrenmek için bir iş hukuku avukatını görebilir ya da işsizlik bürolarına başvurabilirsiniz. Yapılan uygulamanın ne kadar yasal olduğu ile ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Örneğin sözleşmenize göre kabul etmeme hakkınız olabilir.

Tüm bunları denemenize rağmen yapacak hiçbir şeyiniz yoksa maaş kesintisini kabullenin. Ama bir yandan CV’nizi güncelleyin ve yeni iş başvuruları yapmaya başlayın. Mümkünse bunu işinizden ayrılmadan yapın, bu ekonomi ortamında yeni bir iş bulmak uzun zaman alabilir.



Bu haber 2,649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,169 µs