En Sıcak Konular

Emekliye maaş formülü

19 Aralık 2014 10:53 tsi
Emekliye maaş formülü Hem memurlar hem işçi ve Bağ-Kur'lular emekli maaşının yükselmesini sağlayabilir.

Emekliye maaş formülü

 

 

Takvim 

 

Hem memurlar hem işçi ve Bağ-Kur'lular emekli maaşının yükselmesini sağlayabilir. Bunun için birkaç önemli nokta var.

Çalışanlar dikkat! İş hayatınız süresince emekli maaşınızın yüksekliğini de garanti altına alabilirsiniz. Bazı formüller, emekli maaşınızın daha yüksek olmasını sağlar. Önce memurlardan başlayalım... Memurun emekli aylığının artmasının ilk yolu unvan sahibi olmaktan geçer. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında başarılı olarak unvan sahibi olmak, yalnızca çalışırken değil, emeklilikte de avantaj sağlar. Memurlarda emekli aylığını artırmanın bir başka yolu da, hizmet yılını artırmaktan geçer. 25 hizmet yılını dolduran bir memur, çalışmaya devam ederse, alacağı emekli aylığı da yükselir. 25 yılın üzerinde çalışılmış her 1 yıl için aylık bağlama oranı yüzde 1 artırılır. 30 yıl çalışmış bir memura emekli aylığı bağlanırken, aylık bağlama oranı 25 yılın üzerinde çalıştığı 5 yılın karşılığı olarak yüzde 5 yükseltilir. 

3 BİN TL SINIRI 
İşçi ve Bağ-Kur'luların da çalışırken emekli maaşını artırması mümkün. Bunun sihirli formülü, Emekli aylıklarının hesaplanmasında 3 farklı döneme bakılıyor. 31 Aralık 1999 öncesi çalışmalar için daha yüksek emekli aylık bağlama oranı uygulanıyor. 2000 ila 2008 arası dönemde daha düşük, 2008 sonrasında ise en düşük emekli aylık bağlama oranı söz konusu. Bu nedenle her 3 dönemde de çalışmaları bulunan kişilerin emekli aylıkları çalıştıkça düşüyor. Bunu engellemenin yolu, aylık prime esas kazancın 3 bin TL'nin üzerinde gösterilmesi... Brüt maaşlar 3 bin liranın üzerinde ise, emekli maaşı düşmez, aksine artar.

KAPSAM GENİŞLİYOR
Yıpranma payı kapsamına sağlıkçılar ve öğretmenler de eklenecek. Hükümet, sağlık çalışanlarına her 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu düzenlemenin kısa sürede hayata geçirilmesi bekleniyor. Yıpranma payı imkanı sağlanacak meslekler arasına öğretmenlik de katılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nca düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası'nda oluşturulan komisyonda, öğretmenlere her 4 yılda bir yıpranma payı verilmesi önerisi benimsendi. Öğretmenler heyecanla düzenlemeyi bekliyor.

FİİLİ HİZMET ZAMMI DA ZAMAN KAZANDIRIYOR
Bazı memurlar, çalıştıkları mesleğin zorluğu nedeniyle fiili hizmet süresi zammına konu olur. Bu mesleklerde çalışanların çalıştıkları her 1 yılın karşılığı hizmet yıllarına 1 yıl olarak değil daha fazla süre olarak eklenir. Toplam 20 yıl polislik yapmış bir memur, 25 yıl çalışmış gibi sayılır ve kendisine bu süre üzerinden emekli aylığı ve ikramiyesi ödenir.

MAAŞ HİLESİNİ KABUL ETMEYİN
İşveren yüksek maaş almanıza rağmen bunu asgari ücretten gösteriyorsa kesinlikle kabul etmeyin. Bu durum sizin hem ileride alacağınız emekli maaşınızı düşürür hem de işten ayrıldığınızda alacağınız kıdem tazminatınızı azaltır. Brüt 3 bin lira maaş formülüne göre, maaşınızın düşük görünmesi ileride emekli maaşınızı önemli ölçüde düşürecektir. İşveren maaşınızı düşük göstererek, sadece sizi değil, devleti de kayba uğratır. Bu durumda işveren suç işliyor demektir ve çalışan için de haklı fesih sebebi oluşturur. İşveren maaşınızı düşük gösteriyorsa, çaresiz değilsiniz. İşinizden istifa ederek, kıdem tazminatı alabilirsiniz. Ancak elinizde mutlaka gerçek maaşınızı gösteren belgeleriniz olsun.

AGİ ÖDEMESİ YASAL HAKTIR
Asgari ücrete bağlı olarak verilen Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de her çalışanın yasal hakkı. Bunun için işverenler bu parayı ödememezlik yapamıyor. Maaş bordronuzda mutlaka AGİ ödemesinin yapılıp yapılmadığını kontrol edin. Evli ya da bekar olmanız çocuk sayınız ve eşinizin çalışıp çalışmadığı bu ödemeyi artırıp azaltan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Yılbaşından sonra asgari ücretin artmasıyla AGİ'de de aynı oranda artış yapılacak. Eğer işvereniniz AGİ ödemesi yapmıyorsa, bu durumu öncelikle en yakın vergi dairesine bildirmeniz gerekiyor. Bu arada uğradığınız haksızlığı ALO 170'i de arayarak ihbarda bulunabilirsiniz.


Bu haber 1,621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,914 µs