En Sıcak Konular

Koç, Sabancı ve Vestel Batıya meydan okuyan 100 şirket arasında

7 Aralık 2007 01:00 tsi
Koç, Sabancı ve Vestel Batıya meydan okuyan 100 şirket arasında Hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkelerde, dev Batılı kuruluşlara “En Çok Meydan Okuyan 100 Şirket" belirlendi.

Koç, Sabancı ve Vestel Batıya meydan okuyan 100 şirket arasında

Referans

Hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkelerde, dev Batılı kuruluşlara “En Çok Meydan Okuyan 100 Şirket" belirlendi. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 41 şirketiyle başı çektiği listede Türkiye’den, Koç Holding, Sabancı Holding ve Vestel Grubu olmak üzere üç şirket yer aldı. Üç Türk şirketi BCG'nin 2006 yılında hazırladığı listeye de girmişti. ABD’li danışmanlık şirketi Boston Consulting Group'un (BCG), hazırladığı liste, yine BCG tarafından yayımlanan “2008 BCG 100 Yeni Küresel Meydan Okuyan: Hızlı Büyüyen Ekonomiler'deki En Büyük Şirketler Nasıl Dünyayı Değiştiriyor” başlıklı raporunun bir parçasını oluşturuyor.

En hızlı büyüme sağlayan 30 ülke arasında makroekonomik kriterler dikkate alınarak seçilen 14 ülkeye yer verilen listeye söz konusu ülkelerin iş hacmi bir milyar doları aşan şirketleri girdi. 3 bin şirket arasından yapılan seçimde ayrıca şirketlerin dışa açılması, yurt dışındaki tesis ve araştırma merkezleri ile dağıtım ağları gibi faktörler de dikkate alındı. Şirket sayısı itibariyle Çin Halk Cumhuriyeti'nin 41 şirket ile başı çektiği listede Hindistan, 20 şirket ile ikinci, Brezilya da 13 şirket ile üçüncü oldu.

 

Agresif küreselleşme

BCG, bu konudaki açıklamasında “Hızlı büyüyen ekonomiler o kadar hızlı küreselleşiyor ki sanayi liderlerine acil bir tehdit oluşturuyor” ifadesini kullandı. Söz konusu 100 şirketin “agresif bir biçimde küreselleştiği ve küresel sanayileri yeniden şekillendirdiği” belirtilen açıklamada, 100 şirketin toplam gelirlerinin 1.2 trilyon doları bulduğuna dikkat çekerken gelirlerin 2010 yılında 3.3, 2015 yılında ise 11.8 milyar dolara çıkmasının beklendiği de belirtildi.

 

Üç kat daha fazla büyüdüler

Son 5 yılda 100 şirketin gelirlerinin, S&P 500 şirket indeksindeki kuruluşların gelirlerinden üç kat daha fazla büyüdüğüne işaret eden BCG, 100 şirketin tamamladıkları yurt dışı şirket alımlarının 2000 yılında 20 iken, 2006 yılında 72'ye çıktığına işaret etti. BCG, bu alımların ortalama tutarının aynı süre içerisinde 156 milyon dolardan 981 milyon dolara yükseldiğine de dikkat çekti.

 

Şirketler

Listeye bu yıl 5'i Latin Amerika'dan, 8'i Çinden olmak üzere 17 yeni şirket girdi. Bunlar arasında göze çarpanların bir kısmı şu şekilde sıralanıyor:

Changhong Electric (Çin): 2006 gelirleri 2,4 milyar dolar olan elektrikli ev aletleri üreticisi şirketin Avustralya, Avrupa, Güneydoğu Asya ve ABD'de yan kuruluşları bulunuyor.

Chery Automobile (Çin): Çinin önde gelen otomobil ihracatçısı olan Chery'nin 2006 gelirleri 2.6 milyar dolar düzeyinde. Şirket Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Güney Amerika'da fabrika inşa ediyor.

COFCO (Çin): Ülkesinin en büyük petrol ve gıda üreticisi, ithalat ve ihracatçısı olan şirketin 2006 geliri 17.9 milyar dolar.

Nine Dragons Paper Holdings (Çin): Çin'deki en büyük kağıt paketleme makineleri üreticisi.2006 geliri 1 milyar dolara ulaştı.

Grupo Bimbo (Meksika): Gıda ve içecek şirketinin 2006 geliri 5.9 milyar dolar. Brezilya, Meksika ve ABD'de satış yapıyor.

Inter RAO UES (Rusya): Ülkenin bir numaralı elektrik ithalat ve ihracatçısı. 2006 satışlarının yüzde 64'ünü yurtdışı operasyonlarında gerçekleştirerek 649 milyon dolar gelir elde etti.

JBS-Friboi (Brezilya): Latin Amerika'nın en büyük sığır ve domuz işleme şirketi. 2006 gelirleri 1.8 milyar dolar. ABD'li Swift & Company'i satın alması sonrasında 2008 gelirlerinin 13 milyar dolara kadar yükselmesi bekleniyor.

Marcopolo (Brezilya): Dünyanın üçüncü büyük otobüs ve minibüs parçaları üreticisi. 2006'da elde ettiği 820 milyon dolarlık gelirin yüzde 46'sını yurtdışından sağladı.

Mol Group (Macaristan) Ülkenin önde gelen petrol, rafineri, perakende yakıt, ve doğalgaz taşımacalığı şirketi. 2006 geliri 13.7 milyar dolar. 12 ülkede yan kuruluşu var ve bunlarda 5 bin kişi çalışıyor.

PKN Orlen (Polonya): 17 milyar dolarla satış kategorisinde Orta Avrupa'nın petrol ve doğalgaz şirketi.

 

Çin’den 41 şirket

 “2008 En Çok Meydan Okuyan Şirketler” listesinde yer alan ülkeler ve şirketlerinin sayısı şöyle:

 

Çin Halk Cumhuriyeti: 41

Hindistan: 20

Brezilya: 13

Meksika: 7

Rusya: 6

Türkiye: 3

Malezya: 2

Tayland: 2

Arjantin: 1

Endonezya: 1

Macaristan: 1

Mısır: 1

Polonya:  1

Şili : 1

 



Bu haber 1,489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,287 µs