En Sıcak Konular

‘Edremit körfezi çizik yeşil zeytini’ coğrafi işareti tescil edildi

15 Ağustos 2015 11:16 tsi
‘Edremit körfezi çizik yeşil zeytini’ coğrafi işareti tescil edildi “Edremit Körfezi Çizik Yeşil Zeytini” Türk Patent Enstitüsü tarafından 189 tescil numarası ile 18.07.2014 tarihinden geçerli olmak üzere coğrafi işaret olarak tescil edildi.

‘Edremit körfezi çizik yeşil zeytini’ coğrafi işareti tescil edildi

 

 

Star

 

“Edremit Körfezi Çizik Yeşil Zeytini” Türk Patent Enstitüsü tarafından 189 tescil numarası ile 18.07.2014 tarihinden geçerli olmak üzere coğrafi işaret olarak tescil edildi.

Edremit Körfezi Çizin Yeşil Zeytini tescilinin onaylanmasının ardından Edremit Ticaret Odasında bir tanıtım töreni yapıldı. Törene, odayı yönetimi, üyeleri ve yetkililer katıldı.

Tören sonrasında yapılan yazılı açıklamada “Edremit Körfezinde bölgeye adapte olarak yetiştirilmiş olan zeytin fidanlarını Edremit Körfezi coğrafi işaret sınırları dışında kullanmak suretiyle ürettikleri zeytinleri de “Edremit Körfezi Çizik Yeşil Zeytini” adı altında satabileceğini düşünen pek çok işletme ve tüccar bulunmaktadır. Ancak, tescilli ismin kullanımı 1995 tarih ve 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile sınırlandırılmıştır. Edremit Körfezi Çizik Yeşil Zeytini “menşe adı” ile koruma altında olduğu için üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin hepsinin tescilde belirtilen coğrafi sınırlar içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu nedenle Akhisar ilçesinde ya da Adana ilinde yetiştirilen bir Edremit(Ayvalık) zeytin fidanından elde edilen zeytinlere işlendikten sonra Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini adını vermek kanunen suç teşkil etmektedir. Tüketicilerin tanınan süre sonunda satın almış oldukları ‘’Edremit Körfez Yeşil Çizik’’  Zeytininin orijinal ürün olup olmadığını anlamak için ambalajındaki hologramlı ve logolu etikete bakmaları yeterli olacaktır” denildi.

Açıkalamada “Edremit Körfezi Çizik Yeşil  Zeytininin coğrafi işaretinin kullanılabilir bir duruma getirilebilmesi için tescil kapsamındaki coğrafi sınırlar içerisinde yetiştirilen ürün miktarının ve üreticilerin kayıt altına alındığı ve satılan her ambalajlı ürünün izlenebilirliğinin sağlandığı bir kontrol sistemi oluşturulacaktır. Logolu marka tescil işlemlerimizde başlamış olup devam etmektedir. Bu sistem aynı zamanda tüketicilerin tescilli ürünü ayırt etmelerini sağlayacak logolu bir kontrol etiketini de kapsamaktadır. İzlenebilirlik karekod sistemi ile sağlanacak olup, karekodun herhangi bir kişi tarafından kopyalanmasının önlenmesi için hologramlı etiket ile garanti altına alınmıştır” denildi.


Bu haber 1,365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,693 µs