En Sıcak Konular

Pazarlık başladı

15 Ağustos 2015 11:19 tsi
Pazarlık başladı Hükümet, memur ve memur emeklisi için ilk teklifini yaptı.

Pazarlık başladı

 

 

Takvim

 

Hükümet, memur ve memur emeklisi için ilk teklifini yaptı. 2016'da yüzde 4+4, 2017'de yüzde 3+3 zam önerisi getirdi. Konfederasyonlar ise beğenmedi. Pazartesi gününden itibaren sıkı pazarlık yürütülecek.

Milyonların gözü bu pazarlıkta! 5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisinin 2016- 2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde, Kamu İşveren Heyeti ilk zam teklifini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı için yüzde 4+4, 2017 yılı için ise yüzde 3+3 zam önerisinde bulunduklarını bildirdi. Böylece zam pazarlığı da başladı. Heyetler, Pazartesi günü tekrar bir araya gelecek. Pazarlıkla rakamların yukarıya çekilmesi bekleniyor. 

ENFLASYON FARKI DA VAR 
Kamu İşveren Heyeti'ne başkanlık eden Bakan Çelik, dünkü toplantıya memurlar için öngörülen zam teklifi ile geldi. 2016 yılı için yüzde 4+4, 2017 yılı için yüzde 3+3 zam önerisinde bulunduklarını belirten Çelik, bu artışların enflasyonun altında kalması halinde ise bir sonraki dönemin başında bu enflasyon farklarının ödenmesini teklif ettiklerini kaydetti. Bakan Çelik, ayrıca toplantıların geneliyle ilgili 17, 11 hizmet koluyla ilgili de 85 kazanımın gelecek toplu sözleşme döneminde de devam ettirilmesi teklifinde bulunduklarını söyledi. Gelecek hafta içerisinde uzlaşmanın sağlanacağını ümit ettiğini ifade eden Çelik, taraflar arasında anlaşmanın sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ile ilgili sürecin başlayacağına dikkat çekti. Zam teklifine Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne başkanlık eden Memur-Sen tepki göstedi. 

'KASAYI AÇIN' 
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Biz bu teklifin revize edilmesini bekliyoruz. Teklife, refah payı ile taban aylık zammı da eklenmelidir. Biz masayı değerli kılmanın, kasadan pay almanın derdindeyiz. Biz konfederasyonda beklemede olacağız. Telefonlarımız açık olacak. Hükümet kasayı açarsa, bizim telefonlarımız da açıktır" ifadelerini kullandı. 3 Ağustos'ta başlayan toplu sözleşme sürecinde 22 Ağustos tarihine kadar sonuç alınamazsa, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Kurul, 31 Ağustos'a kadar yeni zam oranlarını belirleyecek. 

HIZLI TOPLANTI
Çalışma Bakanlığı'nda yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin dördüncüsü, Kamu İşveren Heyeti'nin memurlara maaş zammı teklifini açıklaması ile yarım saat içerisinde sonlandı. Bakan Çelik tarafından açıklanan ilk teklifi kabul etmeyen Memur-Sen toplantı salonundan ayrıldı. Bakan Çelik de "Toplantının gündemi teklifimizi sunmaktı. Pazartesi günü sizleri dinleyeceğiz" diyerek toplantının bittiğini açıkladı. KESK ve Kamu-Sen, Bakan Çelik'in toplantıyı bitirmesine tepki gösterip, kendilerinin de dinlenmesi gerektiğini söyledi. KESK Başkanı Lami Özgen, "Burada ifade edilen teklifler, her 2 yıl için de öngörülen oranlar Merkez Bankası'nın enflasyon oranlarının altında" dedi.

KONFEDERASYONLAR NE İSTİYOR?
* MEMUR-SEN: 2016'da 'yüzde 8+8 zam + 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere taban aylıkta 150 TL zam + 2015 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 50'si ve 3 aylık dönemlerdeki büyüme oranı kadar refah payı artışı + enflasyon farkı' istiyor. 2017 için; 'yüzde 7+7 zam + 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere taban aylığa 100 TL artış + 3'er aylık dönemlerdeki ekonomik büyüme oranı kadar refah payı + enflasyon farkı' talep ediyor. 

* TÜRKİYE KAMU-SEN: 2016'nın tamamı için yüzde 22 artış ve taban aylığa seyyanen 100 lira net zam istiyor. 2017 talebi ise yıllık yüzde 20 artış ve taban aylığa seyyanen 150 lira net zam. 

* KESK: En düşük maaş alan memurun maaş+ek ödeme olarak toplam 2 bin 323 TL aldığını belirterek, bu rakamın 2 bin 900 TL'ye yükseltilmesini talep ediyor. Bu da yaklaşık maaşlarda yüzde 25'lik artışa denk geliyor.


Bu haber 1,261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,788 µs