En Sıcak Konular

30 bin ton et ithalatına izin

28 Ağustos 2015 13:41 tsi
30 bin ton et ithalatına izin Ard arda müdahaleler ette tansiyonun düşmesine yetmiyor. Et ve Süt Kurumu’na 30 bin ton daha gümrüksüz et ithalatı yetkisi verildi.

30 bin ton et ithalatına izin

 

 

Dünya 

 

Ard arda müdahaleler ette tansiyonun düşmesine yetmiyor. Et ve Süt Kurumu’na 30 bin ton daha gümrüksüz et ithalatı yetkisi verildi.

Bakanlar Kurulu, et fiyatlarını kontrol altına almak amacıyla Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmak üzere 30 bin ton gümrüksüz sıfır eti ithalatı için tarife kontenjanı açtı.

İthalat iznine ilişin karar Resmi Gazete’nin bugünkü mükerrer sayısında yayınlandı. Et ve Süt Kurumu, karar kapsamında 31 Aralık 2015 tarihine kadar 02.01 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu(GTİP) büyükbaş hayvanların taze veya soğutulmuş etinden 30 bin ton sıfır gümrük ile getirebilecek.

AB taahhütleri için de 19 bin ton yetki almıştı

Öte yandan et ve süt fiyatlarını kontrol görevi bulunan Et ve Süt Kurumu’na,14 Ağustos’ta Gümrük Birliği anlaşması yükümlülüklerinden birisi olan, yıllık 19 bin 500 ton et ithalatına ilişkin taahhüt çerçevesinde gümrüksüz et ithalatı yetkisi verilmişti. Bu tarihte yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararında, 2015 yılı için 19 bin 100 ton karkas et ve 6 bin ton da canlı hayvan ithalatı için gümrük vergisi sıfırlanmıştı.

Et ve Süt Kurumu, bu önlemler devam ederken, Ağustos ayının ikinci haftasında perakende satış fiyatını yüzde 5 indirmişti. Zaten piyasadan daha ucuza mal satan ESK’nın bu hamlesi, pazar payı yüzde 1.5-2 arasında seyrettiği için fiyatların inmesine çok da etkili olmamıştı.

Kurum, Ağustos’un ilk haftasında, 4 bin tonluk et ithalatı,  geride bıraktığımız haftada ise 10 bin tonluk et ithalatı için ihaleler gerçekleştirmişti.

Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasından kaynaklanan gümrüksüz ithalat zorunluluğunu, yerli üreticileri korumak adına AB ülkelerinde deli dana hastalığını gerekçe göstererek yerine getirmiyordu. Et fiyatlarının aşırı yükseldiği 2010 yılında ise fiyatları kontrol altına almak amacıyla yasak delinmiş ve uzun yıllar sonra ilk kez canlı hayvan ve et ithalatı yapılmıştı.


Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,302 µs